2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bronşit
YAZI #1422 © Yazan Dr.Sevin KARALAR | Yayın Mayıs 2012
Akut bronşit, nefes borusu ve bronşların inflamasyonudur. Genellikle enfeksiyonlar, nadiren de olsa solunum yollarını tahriş eden çeşitli kimyasal ya da fiziksel ajanlar bronşite neden olabilir. Alt solunum yoluenfeksiyonlarının en sık görüleni akut bronşittir. Kış aylarında daha sık görülür.

Bronşit Hangi yollarla bulaşır

Genellikle üst solunum yolu enfeksiyonu ile beraber veya onu takiben ortaya çıkar. Soğuk algınlığı ve grip geçiren kişiler, uzun süre kapalı ortamlarda kalanlar ve havalandırması olmayan yerlerde çalışanlar daha risklidir ve yine sigara içen kişiler de daha kolay bronşit olur.

Bronşitin Belirtileri

Akut bronşitlerin büyük çoğunluğunda viral etkenler sorumludur. Çok az bir kısmında virüs dışı mikroorganizmalar etkilidir. Bazen de viral hastalığın zayıflattığı zemine bakteriyel enfeksiyon eklenir. Akut bronşitte en önemli bulgu öksürüktür. Genellikle durum günler içinde düzelmekle birlikte nadiren 2-3 haftayı bulabilir. Başlangıçta genellikle kuru öksürük söz konusu iken daha sonra kıvamı koyu, genellikle rengi beyaz yapışkan, az miktarda balgam olabilir. Sigara içenlerde gelişen bronşitte öksürük süresi ve sıklığı artar. Ateş görülebilir. Akut bronşitin tanısı iyi bir öykü ve fizik muayene ile konur. Bu, benzer bulgulara yol açan diğer akciğer hastalıkları ve bazı kalp hastalıkları ile akut bronşitin ayırıcı tanısının yapılması açısından da önemlidir.

Bronşit Tedavisi

Bakteriyel enfeksiyon düşünülüyorsa hekim kontrolünde antibiyotik tedavisi uygulanmalıdır. Akut bronşitin tedavisi şikayetlerin giderilmesine yönelik semptomatik tedavidir. Öksürüğün kontrolü önemlidir.

Bronşitte Ne yapmalı

Halsizlik varlığında yatak istirahati, ateş söz konusu ise ateşin düşürülmesi, bol miktarda sıvı alımı (su, açık, ıhlamur vb.) gerekir. Sigara kesinlikle kullanılmamalıdır.

Kronik bronşit, akciğerdeki bronş tüplerinin zarlarının kalıcı iltihap*lanması olarak adlandırılır. Hava kirliliği olan şehirlerde yaşayanlarda ve sigara içen kişilerde görülen bir hastalıktır.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Sevin KARALAR Fotoğraf
Dr.Sevin KARALAR
İstanbul
Doktor "Göğüs Hastalıkları"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi28 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Sevin KARALAR'ın Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Bronşit' başlığıyla benzeşen toplam 5 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Dünya Koah Günü Kasım 2016
► Öksürük ve Tedavisi Mayıs 2015
► Nefes Darlığı Nisan 2015
► Hıçkırık Neden Olur? Nasıl Geçer? ÇOK OKUNUYOR Haziran 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


01:48
Top