2007'den Bugüne 92,311 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,978 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



- Yanı Başımızdaki Tehlike; Uçucu Maddeler..
YAZI #1435 © Yazan Psk.Nedim Yüksel ÇAKIR | Yayın Haziran 2012
Bugün; tütün, alkol ve uyuşturucu maddelerin zararları ile korunmamızın gerekliliği hakkında hepimizin bir farkındalığı vardır. Kendimiz yasal satışı olan maddelerden kullansak bile yakınlarımızı özellikle çocuklarımızı bunlardan uzak tutmaya çalışırız. Oysa yanı başımızda göz önünde duran pek çok uçucu maddenin varlığını önemsemeyiz bile.. Yapıştırıcılar, çakmak gazları, çeşitli boyalar, aseton gibi her evde rahatlıkla bulunan bu maddeler hem başlı başına bir tehlike arz ederken, hem de bağımlılık riski daha yüksek uyuşturucu maddelerin kapısını da aralamaktadır. Peki, nedir bu yanı başımızdaki tehlike, uçucu maddeler?
Uçucu madde sınıfına giren birçok madde vardır ve hepsinin de etkileri çeşitlidir. En çok bilinenleri saymaya kalkarsak;

- Ev ve endüstri ile ilgili uçucular (yapıştırıcı, tırnak cilası, aseton, tiner, deodorant, oda spreyi),
- Sanat ve ofis malzemeleri, ( Daksil işaretleyicileri, kalem ve boyalar)
-Tıbbi uçucular, (Nitröz oksit, helyum ve oksijen gibi anestetik gazlar, eter, kloform, nitrit içeren kalp ilaçları,)
- Tıbbi olmayan amaçlarla kullanılan gazlar (Benzin, propan, bütan, antifriz, akü asidi, tutuşturucu sıvılar)
- Son olarak da bu maddelerin en tehlikelileri olan tiner, kuvvetli yapıştırıcılar ve benzeri yapıştırıcılar.

Özellikle tiner ve yapıştırıcılar farklı oranlarda “Tolüen” adı verilen kimyasal madde içermektedir. Bu madde doğrudan zehirlenmeye ve bedensel zararlara yol açmaktadır. Tiner, genellikle kumaşa emdirilip koklanırken, kuvvetli yapıştırıcı maddeler, torba içine konarak buharı içe çekilmektedir. Bilinenin aksine bu maddeleri kullanan çocuklar ve/veya gençler sadece sosyal yapısı bozuk, yoksul ve parçalanmış ailelere mensup kişilerden oluşmamaktadır. Dolayısıyla, kendi çocuklarımızın, yakınlarımızın da bu potansiyel tehlikeyle her zaman karşı karşıya olduğunu unutmadan sık sık çevremizde gözlemler yapmalıyız.
Böylesine tehlikeli maddelerin kullanımıyla ilgili 5898 sayılı “Uçucu Maddelerin Zararlarından İnsan Sağlığının Korunmasına Dair Kanun” 16.05.2009 tarihli ve 27230 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır. Ayrıca, Bakanlığımız tarafından, Kanunun uygulanmasına yönelik hazırlanan Yönetmelik de 05.08.2010 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu kanunla, 18 yaşından küçüklere, yapıştırıcılar ve aynı evsafa sahip diğer kırtasiye malzemeleri de dâhil olmak üzere, bu ürünlerin satışı yasaklanmış ve yasayla belirtilen evsafa uygun ürünleri okullarda kullandıran öğretmenlere de para cezası uygulanacağı belirtilmiştir. Ayrıca satılan ürünün ve satılan yerlere konuyla ilgili uyarıcı etiket ve levhaların konulması zorunla hale getirilmiştir. Uçucu madde bağımlılığı ile mücadelede en iyi yöntem; bu maddelerden özellikle çocukları mümkün olduğu kadar uzak tutmaktır. Sağlıklı yeni nesillerle nice güzel yarınlara erişmemiz dileğiyle..


- Psk. Nedim Yüksel ÇAKIR
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Nedim Yüksel ÇAKIR'ın Yazıları
► Afrodizyaklar (Cinsel Uyarıcı Maddeler) Dr.Psk.Dnş.Ayavar Cem KEÇE
► İlişkide Tehlike Sinyalleri Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ
► Evlilikte Tehlike Çanları Psk.Ali BIÇAK
► Gizli Tehlike: Kronik Depresyon Psk.Sezen ÖZÜTEK EREM
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,978 uzman makalesi arasında '- Yanı Başımızdaki Tehlike; Uçucu Maddeler..' başlığıyla benzeşen toplam 12 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:19
Top