2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklarda Gece Sütü Önemli
YAZI #1440 © Yazan Uzm.Dyt.Başak KEFELİ | Yayın Haziran 2012 ÇOK OKUNUYOR
Daha doğum anından itibaren amaç çocukları sağlıklı bir şekilde büyütebilmek. Bunun için çocuğu doğru besleyebilmek ve ihtiyacı olan bütün besinleri eksiksiz bir şekilde yemesini sağlayabilmek önemli. Her gün annelerden gelen yüzlerce soruda sorulan ortak soru da işte hep bu. Neyi ne kadar vermeliyiz? Acaba yediği yetiyor mu? İştahı kesildi yemiyor ne yapmalıyım? Ve en çok sorulardan bir diğeri gece illa bir şey içmesi gerekiyor mu?
Çocuklarda büyüme hormonu daha çok gece 23:00 ile 03:00 arasında salgılanıyor. Dolayısı ile çocuğun bu saat dilimlerinde derin uykuya dalmış olması ve vücudunda yeterince besinin bulunuyor olması önemli. Büyüme hormonun salınımından da faydalanarak vücut hızla büyüyor. Büyüyebilmek için de besinlere ihtiyaç duyuyor. Dolayısı ile çocuklarda akşam yemeği ve gece öğünü son derece önemlidir.
GECE ARA ÖĞÜNÜNDE NELER YENİLEBİLİR?
Saat 22:00 ile 02:00 saatleri arasında herhangi bir zamanda olmasını istediğimiz bu öğünde tüketilecek besinin öncelikle kalsiyum ve protein içeriği yüksek olmalıdır. Hem kalsiyumu hem de proteini dengeli bir şekilde içeren besinlerimiz ise süt, yoğurt ve devam sütleridir. 100ml ile 200ml arasında tüketilecek bu besinlerden herhangi biri özellikle büyümeyi yakalamaya çalışan çocuklarda büyümeyi son derece etkili bir şekilde destekleyecektir.
GECE ARA ÖĞÜNÜ KAÇ YAŞINA KADAR DEVAM ETMELİ?
Gece ara öğünleri çocuklar ilkokula başlayana kadar devam etmelidir. 7 yaşına gelmiş çocuklarda gece öğünü verilmeyebilir. Gece ara öğününün en önemli olduğu dönem bebeklik dönemidir. Çocuğun yaşı arttıkça gece ara öğünleri azaltılabilir veya kaldırılabilir.
GECE ACIKAN VE UYKUSUNDAN KALKIP YEMEK İSTEYEN ÇOCUKLARIN BESLENMELERİ NASIL DÜZENLENMELİ?
Uykusundan acıktım diye uyanan çocuklarda gece yemek yemeğe bağlı oluşan mide problemleri ilerleyen yaşlarda sıkıntı oluşturuyor. Peki bu çocukların gece acıkmaları normal mi? Bebeklik döneminde 3 saatte bir acıkmaları ve gece uyanıp meme emmeleri veya süt istemeleri normal olan çocukların yaşları ilerledikçe acıkma süreleri uzar. Özellikle gece uykuları deliksizleşen çocukların gece uyanıp yemek istemeleri sıklıkla azalır. Eğer gece uykusunu bozacak şekilde acıkmaları sık sık yaşanıyorsa çocuklarda oluşmuş iştahla ilgili bir problemin olduğu veya beslenme düzenlerinin iyi ayarlamadığı düşünülür. Gece acıkan bir çocuğunuz varsa ve kilo pronlemi yoksa yapacağınız en güzel davranış gece ara öğününde( saat 22:00 gibi) sütlü bir muhallebi vermeniz olacaktır. Sade süt içilmesindense bu tür bir besinin yenilmesi daha uzun süre tok tutacaktır. Veya yoğurt seven çocuklar için yoğurtlu ekmek, meyveli yoğurt gibi alternatifler de son derece sağlıklıdır.
     24 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Başak KEFELİ Fotoğraf
Uzm.Dyt.Başak KEFELİ
Bursa (Online hizmet de veriyor)
Uzman Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi18 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Dyt.Başak KEFELİ'nin Makale ve Yazıları
► Anne Sütü Neden Bu Kadar Önemli Dyt.Sevgi Gökçen ERKÜN
► Anne Sütü Dyt.Merve GÜLÜNAY
► Anne Sütü Dyt.Ufuk ZERENTÜRK
► Anne Sütü ve Önemi Dyt.Merve KAYALI
► Anne Sütü ve Önemi Dyt.Nilgün AYDIN
► Anne Sütü ve Önemi Dyt.Turgay KÖSE
► Her Yönü ile Emzirme ve Anne Sütü Dyt.Zeynep Işıl KÜÇÜKGÖNCÜ
► Bebek Beslenmesi ve Anne Sütü Dyt.Emine DEMİR
► Anne Sütü Hakkında Herşey Dr.Dyt.Aylin HASBAY BÜYÜKKARAGÖZ
► Neden Israrla Anne Sütü? Dyt.Refiye Yağmur ELMASTAŞ
► Anne Sütü ve 0-1 Yaş Bebek Beslenmesi Dyt.Şule DOĞAN BEYAZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Çocuklarda Gece Sütü Önemli' başlığıyla benzeşen toplam 70 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Gluten İçeren Besinler Ağustos 2022
► Hamilelikte Beslenme Ağustos 2012
◊ Ürik Asit Yüksekliğinde Ne Yapılmalı? ÇOK OKUNUYOR Temmuz 2012
◊ Kilo Alamıyor Musunuz? Haziran 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


21:05
Top