2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Köpeklerde Leishmaniasis Hastalığının Belirtileri ve Tedavisi Kuş Veteriner
YAZI #1447 © Yazan Vet.Hek.Tolgay AYTAR | Yayın Haziran 2012 ÇOK OKUNUYOR
Köpeklerde Leismaniasis etkeni nedir?

Leishmania donovanidir(leishmania canis)l.tropica.Hareketsiz bir protozon olarak tanımlanmaktadır.Tropik bölgelerde daha fazla görülmektedir.

[color="Red"]Köpeklerde leishmaniasis nasıl bulaşmaktadır?

En sık karşılaştığımız kan emen kum keneleriyle olmakta bu nedenle kene koruma sistemlerinin köpeklerde dikkatli olarak takip edilmesi gerekmektedir.

Leishmaniasis'e duyarlı ırk ve yaş dönemleri nelerdir?

Köpeklerde,kedilerde ,insanlarda görülmektedir.kedilerde nadiren görülür.Son yıllarda köpeklerde sıklıkla karşılaşmaktayız özellikle 5 yaş üstü köpeklerde sıklıkla karşılaşabilmekteyiz,biraz mevsimsel olarak yaz aylarında sıklıkla karşılaşmaktayız.Etken köpeklerin perifer kanlarında ender ,buna karşın dalak ve kemik iliğinde yoğun olarak bulunabilmektedir.Bazen karaciğerde de bulunabilir.insektlerin ısırmasından sonra ,hastalığın kuluçka süresi 2-8 haftadır.

Köpeklerde leishmaniasis'in hastalık süresi nedir?

Köpeklerde leishmaniasis inkubasyon süresi birkaç ay-yıldır.Hafif olaylarda iyileşme kendiliğinden 6-24 ay içinde olur hastalığı geçirenler bağışık kalırlar.

leishmaniasis Klinik bulgular nelerdir?

Gözlerde keratokonjunkktivitis
Vücutta nodüller
Klinik bulgular hastadan hastaya değişken olabilmektedir.
Kaşıntı olgusu değişkendir.
Noduller görülür kırmızı renkte veya içinde kırmızı eksudat akan fistül veya ülserler şeklindedir,nodüller çoğunlukla derinin kılsız bölgelerinde ,karın altında,bacakların iç yüzeylerinde ortaya çıkar.
Deride erozyonlar görülür
Allopesi
Büyük beyaz asbest benzeri kabuklar
Deride ülserler özellikle kulak uçlarında belirgindir.
Nadiren pustüller
Kaslarda küçülmeler
Lenfadenopati
Aralıklı ateş
gastro intestinal problemler
kansızlık(anemi)
Tırnaklarda deformasyon
poliartritis
polidipsi
glomerulonefritis
Eksfolatif dermatitis

leishmaniasis karıştığı hastalıklar nelerdir?

çinko eksikliğine bağlı dermatitis
lenfoma
systemic lupus erythematosus
pemphigus foliaceus
leishmaniasis teşhis yöntemleri ve labratuvar bulguları nelerdir?
kandan hematoloji
nonrejeneratif anemi
idrarda proteinürü
hipoalbüminemi
gimza boyamada etken görülebilmektedir

leishmaniasis tanıda dikkat edilmesi gerekn şeyler nelerdir?

Bölgelerde özellikle şüpheli alanlarda anamnez ve klinik bulgular dikkatlice incelenmelidir.Klinik olarak şüpheli köpeklerde indirektimmunfloresan testi yapılmalıdır lenf nodülleri ve kemik iliği biyopsilerinde amastigot görülür rutin kan testleri ,biyokimyasal testler ve idrar analizleri yapılmalıdır.
leishmaniasis korunma nasıl olmalıdır?
Vektörlerin ortadan kaldırılması gerekmektedir,özel marka kene pire tasmaları,damlalarının kullanımı yapılmalıdır bunların süreleri veteriner hekim tarafından takip edilmelidir.

leishmaniasis tedavi yöntemleri nelerdir?

Tedavide iki ana ilaç kullanılmaktadır ayrıca pentavalent antimon bileşikleri,sıcak kompresler,infrared lambasıyla lokal sağaltımlar vs tedavi kesinlikle bir veteriner hekim tarafından takip edilmelidir.Tedaviye direnç gösteren ,iridocyclitis gibi komplikasyonlar gelişen veya böbrek hastalıklarının son safhasında olanların tedavileri güçtür.

Tolgay Aytar
Veteriner Hekim
Öz-Vet Veteriner Cerrahi ve Egzotik Merkezi
www.veterinerizmir.com
     4 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Tolgay AYTAR Fotoğraf
Vet.Hek.Tolgay AYTAR
İzmir
Veteriner Hekim
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi56 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Vet.Hek.Tolgay AYTAR'ın Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Köpeklerde Leishmaniasis Hastalığının Belirtileri ve Tedavisi Kuş Veteriner' başlığıyla benzeşen toplam 43 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:59
Top