2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Adem Doğmak Kolay Da, Adam Olmak Zor
YAZI #1460 © Yazan Uzm.Psk.Ziya ÜNLÜTÜRK | Yayın Temmuz 2012
Adem Doğmak Kolay da, Adam Olmak Zor





Gül kurusu

Bir gün sizin de yolunuz düşer memlekete

Siz de görürsünüz bunları kadınlarda

Ödevleri yenilmek olan hep

Bıçakla kemik arasında

Yenilmek

Kadınlar



Cemal SÜREYA






Adam olmak kolay da, yürek ister kadın olmak… Eski çağlardan günümüze kadar uzanan bir mücadelenin başkahramanı olan bir cinsiyetin mensubu olarak ayakta kalmak… Kimi zaman sadece cinsel bir obje, kimi zaman şeytan, eksik yaratıldığına inanılan bir varlık… Tarihsel süreçte hep bir karmaşanın ortasında kalan kadın…Zaman zaman annelik vasfı öne çıkarılarak kutsallaştırılan, kimi zaman bu özelliği nedeni ile kabileler arası değiş tokuş malzemesi olarak nesnelleştirilen kadın… Venüs, Afrodit gibi isimlerle tanrısallaştırılan ve dönem dönem utanç kaynağı olarak diri diri gömülen kadın…

Bunca yükün altında şikayet bile etmeden insan olarak varlığını sürdürebilen o eli öperim ben. Kadını algılayışta ‘’Yaratılanı severim, Yaratandan ötürü’’ cümlesindeki gibi kadının yaratan olma vasfını da kutsamak gerek ama o kadar az ki bu dimağa sahip insanlar. Ben kadın ve erkek eşittir demiyorum. Kadın da erkekte insandır. Ama kadın biraz daha insandır…

Adem doğmak kolay da, adam olmak zor. Adem olmak kolay da, kadın olmak zor. Kadını anlayabilmek için Adem olmak gerekir. Cennette Havva’ya eş olmak gerekir, erkeği anlamak için de. Elmayı yiyip “birlikte” tövbe etmek gerekir. Kadın ve erkeğin birbirleri için yaratıldıklarını anlamaları için , dünyada bir onun bir de senin olman gerekir. Eksik olan kadın değildir sadece, erkek de eksiktir. Bunu da anlamak için, cennetten beraber kovulup “bir” olabilmek gerekir. Ve bir kez de dünyada Havva’ sız kalmak gerekir.

Nedendir erkeğin yaratılışta fiziksel olarak kendinden narin yaratılmış kadına üstünlük kurma çabası? Narin olmak zayıf olmak demek değil ki. Aczini bilseydi, haddini de bilirdi erkek.

Bir Hadis-i Şerifte, Peygamber Efendimiz (sav) şöyle buyurur: ‘’Kadınlara ancak asalet ve şeref sahibi kimse değer verir. Onları ancak kötü ve aşağılık kimseler hor görür’’ (İbn-i Asakır) diyor. Evet, kadın ve erkek insandır ama kadın biraz daha insandır. Hatta bazen kadın iki, üç, dört… insandır. Yaratılış gereği yüreği merhamet ile doldurulmuştur kadının erkeğe anne olabilsin diye.

Gözyaşlarına sınır koyulmamıştır kadının, ağlamayı erkeğe de öğretebilsin diye… Sadece daha kıvrak bir kalça değil, daha kıvrak bir zeka da verilmiştir kadına. Evrenin yükünü bir kaplumbağa gibi sırtında taşırken kadın, kabuğuna tıklayan Ademler’le uğraşır. Aslında kadının yuvasına “eş” diye aldığı Adem , kadının güçlü doğasına iç güveysidir.

Çünkü kadın, Allah"ın yaratıcı kudretinden vasıflar taşımaktadır. Hayâtın devamlılığında büyük vazife görmekte, böylece ilâhî faaliyet ve tecellînin aziz bir rüknü olmaktadır. Yüce Mevlana’nın söylediği gibi:
“Kadın Hakk"ın nûrudur, sâdece sevgili değil, sanki hâliktır, mahlûk değil.”
     3 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ziya ÜNLÜTÜRK Fotoğraf
Uzm.Psk.Ziya ÜNLÜTÜRK
Eskişehir
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi68 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Ziya ÜNLÜTÜRK'ün Makaleleri
► Anne Baba Olmak Kolay! Zekeriya GUTER
► Küllerimizden Doğmak Mümkün mü? Psk.Dnş.Esmanur BOLAT
► Küllerinden Yeniden Doğmak Dr.Psk.Ümit AKÇAKAYA
► Türkiye’de Üstün Zekalı Doğmak Psk.Dnş.Gürkan YAŞAR
► Bu Adam Hiç Büyümeyecek mi? Psk.Dnş.Ümran ÖRKÜN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Adem Doğmak Kolay Da, Adam Olmak Zor' başlığıyla benzeşen toplam 30 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Korku Temmuz 2015
► Sevilme Arzusu Mayıs 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:02
Top