2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Tiroid Hastalığı ve Beslenme
YAZI #1473 © Yazan Dyt.İrem ÇELİK TÜTÜNCÜ | Yayın Ağustos 2012
TİROİD HASTALIĞI VE BESLENME

Tiroid bezi, boynun ön kısmında bulunan kelebek şeklinde küçük bir iç salgı bezidir. Vücutta enerji kullanımını düzenleyen hormonları üretir. Tiroid hormonları hücrelerde kullanılan oksijen miktarını, üretilen protein miktarını ve diğer hormonlara cevapları ayarlar, bir nevi organların performanslarını etkiler.

Tiroid bezi bazen olması gerektiği gibi çalışmaz. Eğer tiroid bezi az çalışıyorsa, yani normalin altında hormon üretimi varsa bunun adı hipotiroidizmdir. Eğer tiroid bezi fazla çalışıyorsa, normalin üzerinde hormon üretiyorsa bu durum hipertiroidizmdir.

Az çalışan tiroid bezinin belirtileri metabolizmanın yavaşlaması ile ilişki içindedir. Kilo alımının yanı sıra yorgunluk hissi ,unutkanlık, depresyon, kabızlık, uyuşukluk, kuru cilt ve kas krampları görülebilir. Vücutta tuz, su ve yağ tutulumu olabilmektedir.

Tiroid bezi hızlı çalışan kişilerde metabolizma hızlanacağı için kilo kaybı görülebilir. Diğer belirtileri gerginlik, artmış barsak hareketleri, terleme, uykusuzluk ve kas güçsüzlüğüdür.

Tiroidlerle ilgili bozukluklar kadınlarda erkeklerden daha sık görülür. Bunun sebebi kesin bilinmemekle beraber kadınlardaki diğer hormonlarla ilişkili olduğu düşünülmektedir. Menapoza giren kadınlarda hipotiroid görülme sıklığı daha yüksektir.

Hipotiroidizm veya hipertiroidizmin kansere yol açacağı ile ilgili bilinen bir kanıt yoktur.

Tedavi edilmeyen tiroid hastalığı kalp hastalıkları, felç, osteoporoz, kısırlık, düşükler ve gebelikle ilgili başka problemlere yol açabilir. Tiroid tedavisi için endokrinologla görüşülmelidir.
Eğer ailenizde tiroid rahatsızlığı olan varsa siz de de tiroid bozukluklukları görülebilir. 35 yaş sonrasında 5 yılda bir düzenli olarak tiroid kontrolü yapılmalıdır.

BESLENME ÖNERİLERİ

**Protein, kalsiyum, magnezyum ve iyottan zengin bir beslenme tiroid fonksiyonlarını destekler.
**B gurubu vitaminleri, A vitamini, C vitamini ve selenyumu çok yüksek dozlarda almak tiroid problemlerine yol açabilir. Bu yüzden kullanılan vitamin-mineral haplarının dozlarına dikkat edilmelidir.
** Hipotiroidizm metabolizmanın yavaşlamasına yol açtığı için metabolizmayı hızlandıracak yaşam tarzı değişiklikleri yapılmalıdır. Düzenli egzersiz yapmak kas kitlesini arttıracağı için metabolizmanın daha hızlı çalışmasını sağlar.Sık öğün yapmak, baharat kullanımının arttırılması , yeşil çay tüketimi ( tansiyon hastaları dikkat etmeli) ve protein tüketiminin arttırılması metabolizmayı hızlandırır.
** Hipotiroidi durumunda kabızlık görülebileceği için posa içeriği yüksek besinler daha sık tüketilmelidir. ( sebzeler, meyveler, kurubaklagiller ve tam tahıllı ürünler gibi )
** Tiroid ilaçlarıyla aynı öğünde demir ve mide ilaçları kullanılmamalıdır, ilacın emilimi etkilenmektedir.
** Doktorunuz önermeden, sadece kilo verme amaçlı tiroid ilacı kullanılmamalıdır.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İrem ÇELİK TÜTÜNCÜ Fotoğraf
Dyt.İrem ÇELİK TÜTÜNCÜ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi18 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.İrem ÇELİK TÜTÜNCÜ'nün Makale ve Yazıları
► Gut Hastalığı ve Beslenme Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU
► Çölyak Hastalığı ve Beslenme Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU
► Hipertansiyon Hastalığı ve Beslenme Dyt.Reyhan YÖRÜMEZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Tiroid Hastalığı ve Beslenme' başlığıyla benzeşen toplam 97 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Demir Eksikliği ( Kansızlık) ve Beslenme ÇOK OKUNUYOR Ekim 2012
► Kilo Almak İçin Öneriler ÇOK OKUNUYOR Şubat 2008
◊ Bayramda Kilo Almayın Ağustos 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:35
Top