2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bayramda Kilo Almayın
YAZI #1488 © Yazan Dyt.İrem ÇELİK TÜTÜNCÜ | Yayın Ağustos 2012
Bayram denilince akla tatiller, seyahatler, ziyaretler ve güzel yemek sofraları gelir. Öğün düzeni ve besin seçimlerinin büyük ölçüde değiştiği bu dönemlerde de her dönem olduğu gibi sağlığın korunması için yeterli ve dengeli beslenme önemlidir.

Oruç dönemi sonrasında normal yeme düzenine geçişte yeme eğilimi artabilir. Bayramda kilonuzu korumanızı sağlayacak öneriler :

**Bayramda güne mutlaka kahvaltıyla başlayın. Yeterli enerji ile güne başlarsanız, gününüz daha güzel seçimlerle geçer. Kahvaltınızdan esmer ekmek ve bol çiğ sebzeyi eksik etmeyin.
** Davetlere aç gitmeyin, öncesinde mutlaka hafif bir şeyler atıştırın. Örnek olarak meyveler, kuruyemişler veya peynir + esmer ekmek olabilir.
** Bayramın vazgeçilmezi tatlılardır. Adı üzerinde bu bayram şeker bayramı. Tatlı ikramlarında meyveli veya sütlü tatlıları tercih etmek daha iyi bir seçim olacaktır. Hamur işi tatlılar ( baklava, revani vb..) karşınıza çıktığında yarım porsiyon olarak tüketin, kaloriyi azaltmış olursunuz.
**Günde en az 2 porsiyon meyve tüketin. Meyveler vücudunuza karbonhidratı yeterli almanızı sağlar, böylece tatlı isteğinizde azalma olur.
**Diyet programına devam edenler disiplininizi bozmayın. Belki de bu bayram, diyet yaparak geçireceğiniz son bayramdır.
**Bol su içmeyi ihmal etmeyin, havanın sıcak olmasından ötürü vücudun su ihtiyacı artmaktadır. İçtiğiniz çay, kahve vb içecekleri su olarak düşünmeyiniz, suyun kendisini tüketiniz.
** Oruç dönemi sonrası şişkinlik, hazımsızlık gibi sindirim problemleri görülebilir. Papatya, rezene gibi bitki çayları, probiyotik yoğurtlar, kefir ve muz sindirime yardımcı olur. Yemeklerinizi iyi çiğneyerek, yavaş tüketmek, çok sıcak ve çok soğuk besinler tüketmemek ve ılık su içmek gaz ve şişkinlik oluşumunu engeller.
**Ne kadar aktif olursanız, kilonuzu koruma ihtimali o kadar artar. İmkanınız varsa tatilde her gün yürüyüş yapın.
**Alkol tüketiminde miktar konusunda dikkatli olun. Erkeklerde 2 ölçü, bayanlarda 1 ölçü idealdir. Rakı,viski ve votka kalorisi en yüksek, bira ve şarap kalorisi en düşük içkilerdendir. Kırmızı şarap vücuda faydası olan tek alkollü içecektir.
**Açık büfelerde önce tüm yemekleri dolaşın, almak istediklerinize karar verin, sonra tabağınıza doldurun. Bu davranış gereksiz besin alımlarını önler.
** Yemeklerinizi yavaş tüketin. Yavaş yemek hem yemekten keyif almanızı sağlar hem de beyninize midenin dolu olduğu sinyali olması gereken zamanda gider.
**Et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri ve kurubaklagiller daha uzun süre tok tutar. Beslenmenizde bu besinlere daha sık yer veriniz.
** Sabah, öğle ve akşam öğününüzde mutlaka sebze bulunmasına özen gösterin. Sebzelerin kalorisi diğer besinlere göre oldukça düşüktür ve uzun süreli doygunluk sağlar.

Diyetisyen İrem ÇELİK TÜTÜNCÜ
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İrem ÇELİK TÜTÜNCÜ Fotoğraf
Dyt.İrem ÇELİK TÜTÜNCÜ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi18 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.İrem ÇELİK TÜTÜNCÜ'nün Makale ve Yazıları
► Kışın Kilo Almayın Dyt.Merve TIĞLI
► Kahve İçeyim Derken Kilo Almayın! Dyt.Orçun KÜRÜM
► Bayramda Beslenme Dyt.Diğdem AKÇA
► Kurban Bayramda Beslenme Dyt.Elif ERDİN YILDIZ
► Ramazanda ve Bayramda Beslenme Dyt.Nilgün SEREMET
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Bayramda Kilo Almayın' başlığıyla benzeşen toplam 28 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Demir Eksikliği ( Kansızlık) ve Beslenme ÇOK OKUNUYOR Ekim 2012
► Kilo Almak İçin Öneriler ÇOK OKUNUYOR Şubat 2008
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:09
Top