2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sınav Beceriksizliğinde Anne - Baba Tutumu
YAZI #1517 © Yazan Uzm.Psk.Esra AYDINLI | Yayın Eylül 2012
* 50 yıl önce okulda öğretilenlerin %75’i kullanılırken, şimdi
bu oran %2’lerde. Bilginin anlamı değişiyor…

* Eğitim sadece bir alanın öğretimi olmaktan çıkıyor.Eğitimin anlamı
değişiyor …

* İş dünyasının beklentileri değişiyor. Sosyal zeka, yüksek muhakeme
isteniyor …

Sınıflar değişiyor .. Öğrenmenin mekanı değişiyor .. Çocuklar değişiyor ..

!!! Farklı bir gelecek ortaya çıkıyor …

- 30 yıl sonra bu ülkede yaşayacak olanlar bugünün eğitimcilerini kıyasıya suçlayacaklar.
- Bizim için diyecekler ki: “O dönemde görevli olan eğitimciler bir ülkeye insan yetiştirmekle sınava adam hazırlamayı karıştırmışlar ve kaç nesli mahvetmişler”.
- Bu yıl ana sınıfına başlayacak çocuklar 2060 yılında emekli olacaklar.

Her çocuk bir hazine ve kendi orijinal mücevherini
içinde barındırıyor

* Araştırma sonuçları okul başarısının, hayat başarısının %20’sini açıkladığını göstermektedir. Hayat başarısında alınan diplomalardan daha çok sosyal zeka duygusal zeka ve benzeri faktörler rol oynayabilmektedir.

Beş Parmağın Beşi Bir Mi ?

Bu soruya herkes “Hayır” yanıtını veriyor ama hem anne babalar hem de öğretmenler her çocuktan “Aynı şeyi” Bekliyor. Sizce neden ?

Elbette herkes çocuğunun belli sınavları kazanmasını bekleyebilir. Hatta emek, zaman ve para harcayabilir. Ancak aynı sonucu elde edebilir mi ? Şimdiki Şartlarda her 10 öğrenciden sadece 1’i istenilen okulu kazanabiliyor.

Çocuklar Nasıl Farklılaşıyor ?

Her çocuğun yeteneği farklı, mizacı farklı, çevresel faktörleri farklı,
Her çocuğun bunlar sonucunda rol algısı farklı …
Sonuç olarak; her çocuğun davranışı ve gösterdiği performans farklı !!!

Anne-Baba Bunlardan Hangilerini Kontrol Edebilir ?

Çocuğunuzun doğuştan getirdiği yeteneklerini değiştirebilir misiniz ? Hayır.
Çocuğunuzun mizacını değiştirebilir misiniz ? Büyük ölçüde hayır.
Çocuğunuzun çevresel faktörlerini değiştirebilir misiniz ? Evet.
Çocuğunuzun rol algısını değiştirebilir misiniz ? Kısmen evet.

Peki, Nasıl ??? Doğru Anne Baba tutumuyla …
Yanlış Anne - Baba Tutumu Nelere Yol Açabilir?

Ağır kişilik bozukluklarından basit uyum sorunlarına kadar farklı travmalara yol açabilir. Ancak okul ve sınav bağlamında daha sıklıkla karşılaşılan sorunlar :

1.Kaygı bozuklukları 2.Özgüven sorunları 3.Uyum sorunları

Bunları tetikleyen en önemli unsur ise,
çocuğun kapasitesine bakmaksızın YÜKSEK BEKLENTİDİR …

SINAV KAYGISI

Gizli yada açık bir çok öğrenci de görülebilen bir durumdur. Sınav öncesinde öğrenilen bilgilerin sınav sırasında açığa çıkarılmasına engel olan ve öğrencinin potansiyelini tam olarak kullanmasını engelleyerek başarıyı düşüren yoğun endişe durumudur. Yüksek ve aşırı düzeyde kaygı sınavda başarısızlığa yol açabilir. Ancak orta düzeyde kaygı yararlı olabilir.

SINAV KAYGISINA NELER YOL AÇABiLiR ?

• Sınava gereksiz anlamlar yükleme, Başarısızlık korkusu,
• Sınava yeterince hazırlanamama, Yanlış çalışma alışkanlıkları,
• Gerçekçi olmayan mükemmeliyetçi hedefler,
• Aile ve öğretmen beklentilerinin yüksek olması.

BUNLARI SÖYLÜYOR MUSUNUZ ?


•Sınavı kazanmak zorundasın !
•Çok para harcadık !
•Kazanamazsan mahvoluruz …
•Falanca kazandı ….
Bakalım sen ne yapacaksın ?
•Benim Çocuğum …………. Olacak !
•Sen bu yıl kesin kazanırsın !
•Önce sınavı kazan, sonra gezersin.
•Bu gidişle kazanman çok zor !
Bari masraf yapmayalım …
•Sınav Hayatta Başarılı Olmanın
Tek Yoludur!
•Üç soru daha çözsen kardır.
•Çalış demekten bıktım artık !


PEKi FAYDASI OLUYOR MU ?
•Bu Düşünceler Bana ve Çocuğuma Ne Kazandırıyor?
•Bu Düşünceler Çocuğumun Kendisini Daha İyi Hissetmesini Sağlıyor mu ?
•Böyle Düşünerek Ne Elde Edebilirim ?
•Örneklere Bakıldığında Nasıl Bir Manzara Ortaya Çıkıyor ?

OLUMSUZ ANNE BABA TUTUMLARI VE SINAV KAYGISINA ETKİSİ

• Abartılmış Sevgi ve Aşırı Koruyucu Anne – Baba Tutumuna Sahip Olan Öğrenci

“Annem – babam bana aşırı derecede sevgi gösteriyorlar, bir dediğimi iki etmiyorlar, muhakkak sınavı kazanmalıyım, ya kazanamazsam!” deyip kendilerini yoğun bir kaygının içerisine atacaklar ya da “Annem – babam bana aşırı derecede sevgi gösteriyor, nasıl olsa bir dediğimi de iki etmiyorlar, kazansam da kazanmasam da onlar böyle olmaya devam edecek, o halde niye kendimi stres altına sokayım ki” diye düşünecekler ve sıfır sınav kaygısı ile sınava girecekler ve yine büyük ihtimal başarısız olacaklardır.

• Mükemmeliyetçi Anne – Baba Tutumuna Sahip Olan Öğrenci

Gösterdiği çabaya karşı bir türlü anne – babasının istediği düzeye ulaşamayan çocuk giderek kendi gözünde de değersizleşir. Anne – babanın isteklerinin aşırılığı karşısında sürekli olarak başarısızlığa uğrayan çocuk giderek “Nasıl olsa yapamıyorum, öyleyse neden deneyeyim!” duygusunu geliştirmeye başlar. Çocukta “çalışkanlığa karşı aşağılık kompleksi” oluşur. Çocuk bu durumda çalışmayı bırakma düşüncesi geliştirebilir. Yüksek beklentiler altında ezilen bu çocuk sınav kaygısını da yoğun bir şekilde yaşayacaktır.

• Şiddetli Reddedici Anne – Baba Tutumuna Sahip Olan Öğrenci

Sınava hazırlanan çocuk deneme sınavlarına girmekte ve yapabildiği elinden geldiği kadar soruları cevaplamakta ve hak ettiği puanı neticede almaktadır. Bu tutumu benimseyen anne – babalar ise çocuklarının deneme sınavlarından aldıkları puanları, yaptıkları netleri iyi dahi olsa beğenmemekteler doğru yaptığı sorular çoğunlukta olsa bile yanlışları üzerine yönelip yorum yapmaktalar ve çocuğun çalışma şevkini kırmaktadırlar. Çalışma şevki kırılan çocuk baskıların devam ettiğini gördükçe sınavı kazanmaktan başka çaresi olmadığını düşünmekte ve sınav kaygısı artmaktadır.

• Tutarsız Anne – Baba Tutumuna Sahip Olan Öğrenci

Anne – babaların çocuklarını yetiştirme konusunda birbirlerinden farklı tutumları sergilemeleri çocukta sınav kaygısının artmasına neden olmaktadır. Anne ve babanın tutumları birbirinden farklı olduğunda çocuk anne ve babanın kendini yetiştirme konusundaki tartışmalarına seyirci olmaktadır. Bu tartışmalar şayet sınav üzerine yapılıyorsa, çocukta bir gerilim durumu oluşacak ve anne – babanın tartışma sebebini farklı tutumları benimsemiş olmalarından kaynaklandığını düşünemeyecek, tartışmaların sebebini kendisinin sınava girecek olmasında arayacak, böylelikle sınavını gözünde büyütecek ve kaygısını arttıracaktır.


• Aşırı Baskıcı ve Otoriter Anne – Baba Tutumuna Sahip Olan Öğrenci

“Annem ve babam benim için o kadar masraf yapıyorlar ve aslında özellikle sırf bunun için mutlaka kazanmam gerektiğini söylüyorlar. İyi ama ya kazanamazsam! Eğer kazanamazsam bana verecekleri cezayı, söyleyecekleri o sözleri düşünmek bile ürkütüyor beni” duygusunu yoğun bir şekilde yaşayacak ve kaygısını arttırmış olacaktır.

• İlgisiz ve Pasif Anne – Baba Tutumuna Sahip Olan Öğrenci

Bazı anne – babalar çocuklarına karşı ilgisiz kalmanın, ona ilgi ve sevgi vermemenin doğru olduğunu düşünmektedirler. Çünkü çocuklarının diğer türlü çok şımarabileceğini, anneyi anne babayı da baba olarak görmeyeceğini düşünürler. Bu tür anne – babalar çocuğunun sınava hazırlanma sürecinde dahi yanında değildir. Çocuk sınavın kendisinin verdiği kaygının üzerine bir de ilgisizlikle karşılaşınca sınavın kendisine verdiği kaygı, aile içerisinde açılabileceği, konuşarak kaygılarını hafifletebileceği bir anne – baba olmadığı için artacak ve sınav başarısını olumsuz etkileyecektir.

SINAVA HAZIRLANAN ÖĞRENCİ
HANGİ GELİŞİM DÖNEMİNDE VE NELER HİSSEDİYOR?

Yılların geçtiğini, bir yıl daha kaybetmemesi gerektiğini düşünüyoruz. Sınav stresine, sınav kaygısına biz onlardan daha çok kendimizi kaptırmışız. Peki, o neler hissediyor? Dünyaya hangi pencereden, nasıl bir pencereden bakıyor?
Sınava hazırlanan genç henüz ergenlik dönemi içindedir ve gelişim dönemleri içinde, bir insanın belki en fazla zorlandığı dönemdir bu dönem. Ergenlik ; çelişik duygu ve düşüncelerin aynı şiddetle savunulabildiği, aynı şiddette yaşanabildiği, öğrencinin her şeyin en iyisini kendisinin bildiğini, yaşamın sırrını çözdüğünü zannettiği, anne-babayla, çevreyle, dünyayla kavga halinde olduğu, kimsenin kendisini anlamadığına inandığı bir dönemdir.
Tabii her genç bu dönemi farklı yaşar; bazı gençler daha hafif yaşarken bazı gençler oldukça ağır yaşarlar hem kendilerine hem de ailelerine son derece sıkıntılı zamanlar yaşatırlar. Ve... bir de üstüne tuz biber eken üniversiteye hazırlık vardır ki işler iyice sarpa sarar.
Bizler yaşadığımız yıllar ve onca acı tecrübe sonucu eğer üniversiteye giremezse neler olabileceğini bilir ve kaygı duyarken, o: sabahları bir türlü uyanamaz… derse geç kalır... bilgisayar başında, aynanın karşısında, bir türlü kopamadığı arkadaşlarıyla saatlerini harcar... Ama dersin başında on dakika oturamaz... Çalışmasa bile o üstün zekâsıyla üniversiteye gireceğine inanır. Giremese bile her şeyin alıştığı gibi devam edip gideceğini sanır. Henüz onun dünyaya baktığı pencereden sizin gördükleriniz görünmez çünkü.
Konuştuğumuz anne babaların en büyük sıkıntılarından biridir çocuklarıyla bir türlü aynı dili konuşamamak, anlaşamamak. Arkadaşları her şeyden önemlidir onlara laf ettirmez. Siz o ay bütçeyi nasıl denkleştireceğinizi düşünürken çocuğunuzun düşüncesiz davranışları, vurdumduymazlığı yüzünden uykularınız kaçar.
Sevgili anne babalar bu örnekler sizlerin de çok iyi bildiği gibi saymakla bitmez. Ama şundan emin olun ki çocuğunuz bunları sizi deli etmek için yapmaz o sadece içinde bulunduğu yaşın özelliği dolayısıyla kendi doğrularını yaşamaktadır. Tüm asilikleri, saçı başı, orasına burasına taktığı takılara hevesi bu dönemin bitmesiyle de sona erer zaten.

Çocuklarınızın eğer sınavda başarılı olmasını istiyorsanız onlardan hazırlandıkları süre içerisinde “Mutluluğu” hiç eksik etmeyin.
O yüzden bence başarının ve kaygıyı yenmenin tek anahtarı vardır :
Çalışmadan başarılacak, mutsuz da çalışılacak hiçbir iş yoktur.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Esra AYDINLI Fotoğraf
Uzm.Psk.Esra AYDINLI
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi36 kez tavsiye edildiTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Esra AYDINLI'nın Makaleleri
► Anne Baba Tutumu ve Çocuk Psk.Elif ATABAY
► Sınav Kaygısı ve Anne Baba Tutumları Psk.Romina KUYUMCUOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Sınav Beceriksizliğinde Anne - Baba Tutumu' başlığıyla benzeşen toplam 13 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:43
Top