2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Gençliğin Temel Sorunları
YAZI #1525 © Yazan Psk.Hilal USTA | Yayın Ekim 2012
1) KONSANTRASYONLARININ OLMAMASI



Konsantrasyon odaklanma becerisidir. Odaklanılan alanda kişi derinleşir ve bu yolla gelişir. Günümüz gençlerinin en büyük handikaplarından birisi bir işi yaparken o işe konsantre olmakta zorlanmalarıdır. Bunda gün içerisinde binlerce uyarana maruz kalmalarının büyük payı vardır. İnternet, televizyon, cep telefonları kısaca teknoloji dünyası hızlı değişimlerin olduğu ve bu değişimleri yaratan mecralardır. Gençler de burada yoğun uyaran bombardımanına tutulur; bir uyarandan diğerine geçer durur. Bu durum beyinde dağınıklığa ve disipline olamamaya sebep olur; genç odaklanma alışkanlığı geliştiremez. Gencin konsantrasyon problemini bir hedef geliştirmesi ortadan kaldırmasına yardımcı olabilir. Hedefi olan genç ona hizmet edecek adımları seçer, hedefi onu odaklanmaya motive eder.


2) HEDEFLERİNİN OLMAMASI


Günümüz gençliğinin temel problemlerinden bir diğeri ise geleceğe yönelik hedeflerinin olmayışıdır. Varılacak nokta belirgin olmadığı için genç oradan oraya savrulur; bir onun dediğine gider bir bunun; çünkü kendi amacı yoktur. Başkalarının yollarını yaşar durur. Zaman akar ancak varılan nokta bir hiçtir. Sağa sola çizilen zikzaklar ve yüzeysel kişiye ait olmayan kazançlar…

Hedef, kişiye savrulmadan istediği alanda derinleşme fırsatı sağlar; kişinin yürüyeceği yola anlam katar; sonunda ulaşılacak noktaya kişiyi heveslendirir ve süreci etkin yaşamasını sağlar.

Özellikle yetişkinliğin temellerinin atıldığı ergenlik dönemi sürecinin sağlıklı olması için genç kendini (yetenek, ilgi, değer) doğru tanımalı; çevresel faktörleri doğru gözlemleyip analiz etmeli; onu yaşamda mutlu kılacak hedefler belirlemelidir. Hedefe ulaşmak için gereken adımların belirgin olması da önemlidir. Hangi adımlar hedefine katkı sağlar, hangileri risk barındırır, zaman ve emek kaybına yol açar bunları netleştirmelidir.

Kişinin hedefleri uzun ve kısa vadeli olabilir;

Örneğin liseye başlayan bir genç kısa vadede ilk yılında global düzende işine yarayacak, bir çok kaynağın ve kültürün kapılarını aralayabileceği İngilizce dilini gramer ve pratikte yetkin olacak şekilde öğrenmeyi hedef olarak koyabilir. Bunun için atılacak uygun adımlar özel bir hocadan ders almak, bil dil kursuna yazılmak veya yaz dönemi için yabancı bir ülkede dil okuluna kaydını yaptırmak olabilir. Bunun için ihtiyaçlarını detaylı bir şekilde tespit eder ve gerçekleştirmek adına gerekli araştırmaları yapar.

Uzun vadede koyacağı hedefler arasında kendisine uygun bir üniversitede mimarlık okumak olabilir. Bunun için disiplinli bir çalışma yürütmesi gerektiğini bilir; eksik konularına yönelik planlamalarını yapar ve gerekirse bir dershaneye kaydını yaptırır.

Hedeflere ulaşmada motive olmak için hayal haritalarını kullanabiliriz. Yukarda bahsettiğimiz öğrenci kendisini İngilizce konuşurken düşünür ve yurtdışına çıktığını, orada arkadaşlar edindiğini, farklı kültürleri tanıdığını hayal edebilir. Hayal haritasıyla gitmek görmek istediği ülkelerin fotoğraflarına kendi fotoğrafını montaj yapıp hayalini canlı tutar. Veya kendisini yıllar sonra bir mimar olarak düşünür. Mimarlıkta kullanılan malzemelerle çektireceği fotoğrafını odasına poster olarak asabilir. Hayal haritaları kişide hedeflerine ulaştığında yaşayacağı tatmini tahmin etmesini sağlar ve hedefine ulaşması noktasında kişinin istekliliğini diri tutar.


Hilal Usta
Psikolojik Danışman
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Hilal USTA Fotoğraf
Psk.Hilal USTA
İstanbul
Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Hilal USTA'nın Yazıları
► Temel Duygular Psk.Emin KOMŞAL
► 10 Temel Psikoloji Disiplini Psk.Furkan AKGÖZLÜ
► Bilinçdışımızın Temel Özellikleri Dr.Psk.Ümit AKÇAKAYA
► Temel Güven Duygusu Psk.Ayşe Esma VATANSEVER
► Psikolojik Temel Değerler ve Tutumlar Psk.Dnş.Nijat SARKHANOV
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Gençliğin Temel Sorunları' başlığıyla benzeşen toplam 27 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:52
Top