2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,979 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Üstün Zekalı Çocuklarda Elitizm Tehlikesi
YAZI #1530 © Yazan Psk.Dnş.Adem ŞAT | Yayın Ekim 2012
Bir çocuğun doğuştan üstün zekalı olması, Allahın bir lütfu… Bu yeteneği bulup geliştirmek ise, ailelere ve öğretmenlerine düşüyor.. Çünkü üstün zeka da, işlenmezse kısa sürede kaybolup gidebilir…

Einstein, Newton, Edison, Kendi geçmişimizden baktığımızda Fatih Sultan Mehmet, Atatürk…
Üstün zekâ ve yetenekli dediğimizde akla gelen önemli isimler. Kimileri onlar gibi bilim, insanlık ve dünya tarihine isimlerini altın harflerle yazdırıp nesilden nesile ulaşan çalışmalara imza atmış, bunun yanın da binlerce üstün zekâlı da, fark edilemeden kaybolup gitmiştir.

Günümüzde de özellikle üstün zekâlı çocukların tespiti ve eğitimiyle alakalı birçok çalışma yapılmakta, bu çocuklar tespit edilip onlara en uygun eğitimler verilmeye çalışılmaktadır. Bu durum hem ebeveynler hem de çocuklar açısından heyecan ve gurur vesilesi olarak görülmektedir. Bu heyecan ve gurur zaman içerisinde ‘‘kibir ve enaniyet’’e dönüşmektedir. Ebeveynler benim çocuğum üstün zekâlı sıradan biri değil, deyip her yerde cakasını satmakta, çocuklar ise ben üstün zekâlıyım deyip hem kendini arkadaşlarından üstün görmeye başlamakta hemde yer yer sınıfta öğretmenlerine bile bunun havasını atmaktadır. Şu anda üstün zekâlı çocuklar adına gördüğümüz en büyük tehlike budur. Daha olmadan çocukların piştim demesi gelecek adına bizi endişelendirmektedir. Hâlbuki atalarımızın çok güzel bir sözü vardır; “Boş başak dik durur, dolu başak eğilir’’ Bu düstur yaşamanın gerekliliğini hem çocuklarımız hem de ebeveynlerimizin bilmesi gerekmektedir. En başta da söylediğimiz gibi önemli olan üstün zekâlı olmak değil Allahın vermiş olduğu bu nimeti iyi değerlendirip çok çalışıp insanlık adına yeni, güzel ve sıra dışı çalışmalar ortaya koymaktır. Aslında üstün zekâlı olmak büyük sorumluluklar yükler insanın omzuna. Kişi bu sorumluluklarının farkında olmalı ve sorumluluklarının altında iki büklüm olup ızdırap duyup elinden geldiğince çalışmalı ve gayret etmelidir. Aksi takdirde belli bir zaman bu durumun keyfini çıkarır ama beyin öyle bir organdır ki onu iyi besleyip geliştirmezseniz zamanla körelir gider ve siz de sıradan bir insan olup gidersiniz.

Gelin iş işten geçmeden bu durumun havasını cakasını satmayı bırakıp var gücümüzle çalışıp vatanımız milletimiz için en iyi çalışmaları ortaya koyalım. Bayrağımızı her yerde en yüksekte dalgalandıralım. O zaman hak ettiğiniz alkışı da takdiri de siz istemeseniz de bulacaksınızdır. Aileler de çocuklarının kendilerini daha iyi geliştirmeleri için onlara iyi ortamlar hazırlamanın çabası içerisinde olmalı, bu çocuklar için iyi eğitim veren kurumlar araştırılmalı, her fedakârlığa katlanarak o kurumlara çocuklarını göndermeli ve her durumda çocuklarına destek olmalıdırlar. Vakti gelince çocukları gerçek başarıları ortaya koyunca gerçek hazzı ve heyecanı doyasıya yaşasınlar.



Kaynak: Adem ŞAT
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Adem ŞAT Fotoğraf
Psk.Dnş.Adem ŞAT
Kayseri
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi23 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Adem ŞAT'ın Makale ve Yazıları
► Üstün Zekalı Çocuklar Psk.Dnş.Mehmet Akif AYDIN
► Üstün Zekalı Çocuklarla Yaşamak Psk.Burçin DEMİRKAN
► Üstün Zekalı Bilgisayar Korsanları Psk.Dnş.Gürkan YAŞAR
► Üstün Zekalı Dahi Çocuklar Psk.Dnş.Gürkan YAŞAR
► Türkiye’de Üstün Zekalı Doğmak Psk.Dnş.Gürkan YAŞAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,979 uzman makalesi arasında 'Üstün Zekalı Çocuklarda Elitizm Tehlikesi' başlığıyla benzeşen toplam 17 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Toplum (Polis) Trafik Kasım 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


04:38
Top