2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Üstün Zekalı Çocuk Kimdir ?
YAZI #1532 © Yazan Psk.Dnş.Adem ŞAT | Yayın Ekim 2012
ÜSTÜN ZEKALI ÇOCUKLARIN TANILAMA SÜRECİ

Okulumuz, Okul öncesi, İlköğretim ve Ortaöğretim çağındaki özel veya üstün yetenekli öğrencilerin, bireysel yeteneklerinin farkında olmalarını ve kapasitelerini geliştirerek en üst düzeyde kullanmalarını sağlamak amacıyla açılan bağımsız özel eğitim kurumudur.

Okul öncesi, İlköğretim ve Ortaöğretim kurumlarına devam eden özel veya üstün yetenekli öğrencilerin bilimsel düşünce ve davranışlarla estetik değerleri birleştiren, üretken, problem çözen bireyler olarak yetişmelerini sağlamak Kurumumuzun Temel Amacıdır.

Özel veya Üstün Yetenekli Çocuklar

Üstün veya özel yetenekli çocuklar, Üreticilik, Sanat, Liderlik kapasitesi veya özel akademik alanlarda yaşıtlarına göre yüksek düzeyde motivasyon, performans ve görev sorumluluğu gösteren ve bu tür yeteneklerini geliştirmek için uygun imkanlara gereksinim duyan çocuklardır.

Parlak öğrenciler değil, özel veya üstün yetenekli öğrenciler Eğitim Merkezimizin hedef kitlesidir. Bu sebeple, öğrenci gözlem formlarının doldurulmasında, sınıf öğretmenlerimizin duyarlı, özverili ve titiz davranmaları son derece önemlidir. Belirttiğimiz açıklamaya uygun olmak koşulu ile sınıf öğretmenleri sayı sınırlaması olmadan öğrencilerini merkezimize aday gösterebilirler.

TANILAMA NEDİR?

Üstün yetenekli öğrencilerin tespit edilmesidir.

Parlak ve özel çocuklar arasındaki farklılıkların bilinmesi daha isabetli seçim yapmanıza yardımcı olacaktır. Görülen bazı farklılıklar şunlardır:




Parlak Çocuk


Üstün Çocuk




İlgilidir


Oldukça fazla meraklıdır




Sorulara cevap verir


Soruların ayrıntılarını tartışır




Yanıtları bilir


Sorular sorar




Grubun üst dilimindedir


Grubun çok ötesindedir




Anlamı kavrar


Anlam çıkarır




Uyanıktır


Keskin gözlem yapar




Verilen işi tamamlar


Projeler oluşturur




İyi fikirleri vardır


Alışılmamış tuhaf fikirleri vardır




Okuldan hoşlanır


Öğrenmeden hoşlanır




Güçlü belleği vardır


İsabetli tahminlerde bulunur




Öğrenirken mutlu olur


Öğrenirken eleştireldir




Verilenleri kolaylıkla alır


Verilenleri alırken coşkulu ve gergindir




Kolaylıkla öğrenir


Verilenleri zaten bilmektedir




Belli bir sırayla öğrenmekten hoşlanır


Karmaşıklık onu coşkulandırır




Akranlarıyla olmaktan hoşlanır


Büyük yaştakileri ve yetişkinleri seçer




Bilgiyi özümser


Bilgiyi değiştirip uygular




Yukarıda sınıf öğretmenlerin öğrenci tespitinde dikkatli olmasını hassas davranmasını belirtmiştik. En önemli noktalardan biride velilerinde aynı hassasiyeti göstermesi gerekmektedir. Günümüzde olsun ya da olmasın her veli çocuğunu bu tanılama sürecine dahil etmek istiyor. Bu durum aslında çok güzel ama tanılama süreci sonunda çocuğu üstün zekâlı çıkan da çıkmayanda farklı duygular içerisine girebiliyor. En başta çocuğuna bakış açısı değişiyor. Eğer üstün zekâlı ise beklentiler artıyor bu durumda çocuğun üzerinde bir baskı unsuru oluşturabiliyor. Çocuğu üstün zekâlı çıkmayan veli ise hayal kırıklığı yaşayabiliyor. Bu nedenle tanılamaya alınacak çocuğun belirlenmesinde öğretmenin görüşü çok önemlidir. Çünkü öğretmenlerimiz çocukları en iyi tanıyanlardır. Tanılama döneminde velilerin öğretmenlerin vereceği kararlara saygı duymasını istirham ediyoruz. İnşallah hem sizin hem de çocuklarınız için her şey daha güzel olacaktır.



NOT: Bu tanılama sadece 3. sınıf düzeyindeki öğrencilerimize yapılacaktır. Tanılama süreci sonunda belirlenen öğrenciler KÜZEM ( Kılıçaslan Üstün Zekalılar Eğitim Merkezi ) nde 1 Hazirandan itibaren zenginleştirilmiş eğitime dâhil edilecektir.

Okulumuza ara dönemde gelmiş 1-2-3-4-5. Sınıf öğrencileri için bireysel tanılama yapılacaktır.





ADEM ŞAT

KÜZEM KOORDİNATÖRÜ
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Adem ŞAT Fotoğraf
Psk.Dnş.Adem ŞAT
Kayseri
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi23 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Adem ŞAT'ın Makale ve Yazıları
► Üstün Zekalı Çocuklar Psk.Dnş.Mehmet Akif AYDIN
► Üstün Zekalı Çocuklarla Yaşamak Psk.Burçin DEMİRKAN
► Üstün Zekalı Bilgisayar Korsanları Psk.Dnş.Gürkan YAŞAR
► Üstün Zekalı Dahi Çocuklar Psk.Dnş.Gürkan YAŞAR
► Türkiye’de Üstün Zekalı Doğmak Psk.Dnş.Gürkan YAŞAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Üstün Zekalı Çocuk Kimdir ?' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Toplum (Polis) Trafik Kasım 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:48
Top