2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bel Sağlığı ve Bel Fıtığından Korunma
YAZI #1588 © Yazan Prof.Dr.Ahmet MENKÜ | Yayın Ocak 2013
PROF. DR. AHMET MENKÜ
MEMORİAL KAYSERİ HASTANESİ

BEL SAĞLIĞINIZ VE BEL FITIĞINDAN KORUNMAK İÇİN İÇİN ALTIN TAVSİYELER

Bel fıtığı çağımızın en yaygın sağlık sorunlarından biri haline gelmiştir. Çok sık rastlanmasına rağmen bu hastalığı yeterince tanımıyoruz. Üstelik birçok yanlış bilgi ediniyoruz. Günlük hayatta durup düşünmeden yaptığınız birçok hareketin aslında bel sağlığınızı tehdit ettiğini bilmiyoruz. Bel sağlığını korumak isteyen ya da fıtık veya başka bir sebebe bağlı bel rahatsızlığı bulunan herkesin günlük yaşamda dikkat etmesi gerekenleri aşağıda sıraladık.

İşte, bel sağlığınız için 30 tavsiye:

1 – Sigara içenlerin vücudundaki tüm hücreler yeterli oksijen alamaz. Bu olaydan kalp, akciğer ve beyin başta olmak üzere bütün organlar etkilenir. Omur kemikleri arasındaki diskler de oksijensiz ortamda daha kolay dejenere olur ve zamanla kendilerini tamir etme yeteneklerini kaybederler. Böylece, bel fıtığı gelişmesi riski de artar. Sigara ayrıca öksürüğü başlatır. Öksürük de dejenere olmuş ve zayıflamış disklerin üzerine aşırı bir basınç uygulayarak bazen bardağı taşıran son damla olabilir. Sigara içmeyin, içiyorsanız mutlaka bırakın.

2 - Eşyaları bir yerden başka bir yere taşırken, belinizin dik pozisyonda olmasına dikkat edin. Yükü vücudunuza eşit olarak paylaştırdıktan sonra taşıyın. Ağır bir yükü kaldırmayı denemeyin. Kaldırmak zorundaysanız, mutlaka başkalarından yardım isteyin.

3 - Hafif dahi olsa yerden bir cismi alırken dizlerinizi kırın ve çömelerek alın, belden eğilmeyin. Yükü belinizle değil, bacaklarınızla kaldırın. Bir eşyayı alırken ona doğru uzanmayın, yanına iyice yaklaşın ve öyle alın. Bir eşyayı taşırken, onu gövdenize yakın tutun. Taşınacak eşya vücudunuza ne kadar yakın olursa, omurganıza binen yük o kadar azalacaktır. Ağır bir yükü belinizden daha yükseğe kaldırmayın

4 - Bir eşyayı kaldırmadan önce, ne kadar ağır olduğunu tahmin etmeye çalışın. Eşyayı hafifçe yoklayarak test edin ve ağırlığı hakkında tam bir fikir sahibi olduktan sonra kaldırın. Bu nedenle, ağır bir yükü mutlaka kaldırmanız gerekiyorsa, çok iyi konsantre olun. Kaldırırken yavaş ve temkinli hareket edin, ani hareketlerden kaçının. Adalelerinize ani yük bindirmeyin. Kaldırma esnasında karın kaslarınızı kasarak bütün kas gruplarınızı aynı anda çalıştırın. Karın ve sırt adalelerinizin kasılması omurganızı destekler.

5 - Ayakta iken belinizi sağa veya sola doğru çevirerek yerden bir şey almayın. Yük elinizde iken dönmeniz gerekiyorsa belinizle değil, ayaklarınızın hareketi ile dönün. Beliniz geriye doğru eğilmiş vaziyetteyken sırtınıza ağırlık yüklemeyin. Mutlaka yüklemeniz gerekiyorsa, dizleriniz biraz kırılmalı ve vücudunuz öne doğru hafif eğik olmalı. Bir cismi taşırken ayaklarınızın yere sağlam basması gerekir. Her iki ayağınız arasındaki mesafe de yaklaşık omuz genişliğinizde olmalı ve ayakuçlarınız dışa bakmalı.

6 - Sandalye veya koltukta otururken dik bir pozisyonda oturmaya gayret edin. Otururken zaman zaman pozisyon değiştirmeniz de iyi olur. Mümkünse saatte bir mola verin ve 5 dakika dolaşın. Yumuşak, alçak ve derin koltuklarda oturmayın. Sandalyede otururken ayaklarınızın altına bir basamak çekerseniz daha rahat edersiniz. Sandalye veya koltuğa oturmak için kendinizi sanki üstüne düşüyormuş gibi bırakmayın. Yavaş yavaş, kontrollü olarak oturma pozisyonuna geçin.

7 - Her gün ez az 15 dakika yürümeye çalışın. Zaten bel şikâyetleriniz varsa düz yolda sıcak havada yürüyün. Yürüme mesafesini giderek arttırın bel ve bacak ağrılarınız artarsa yürümeye ara verin.
Uzman doktorunuzun önerdiği egzersizleri aksatmadan yapın; çünkü düzenli egzersiz yapanlarda ağrının tekrarlaması daha seyrek görülür. Sağlıklı olsanız bile her gün kaslarınızı güçlendirici egzersizler yapın. Karın, sırt ve kalça adaleleri yükü taşırken omurganın ortağı olduğunu unutmayın.

8 – Egzersizleri sert bir zemin üzerinde yapın, sayısını gün geçtikçe yavaş yavaş arttırın, başlangıçta aşırıya kaçmayın. Spor veya egzersize başlamadan önce mutlaka ısınma hareketleri yapın. Ani ve zorlayıcı hareketlerden kaçının.

9 - Günlük yaşantınızda ani hareketlerden sakının. Özellikle yataktan veya koltuktan kalkarken ani hareket yapmayın. Sandalyeden kalkarken bir ayağınız diğerinin önünde olmalı, bacak kaslarınız ve kollarınızın yardımıyla kendinizi yukarıya doğru iterken sırtınız dik pozisyonda bulunmalı. Yüksek iskemlelerde veya benzeri yüksek yerlerde oturmak bele binen yükü arttırır, bundan kaçının.

10 - Vücut ağırlığınızı sürekli kontrol altında tutun. Alınan her fazla kilonun vücudunuz ve beliniz için ilave bir yük olduğunu, bunun da belinizin biyomekaniğini olumsuz yönde etkilediğini unutmayın.

11 – Fizik Tedavi veya Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanına danışmadan bel korsesi kullanmayın. Çelik korselerin uzun vadede bel ve karın adalelerini zayıf bırakacağını unutmayın. Kesin teşhis konulup bel ağrınızın nedeni anlaşılmadan belinizi asla çektirmeyin ve maniplasyon (el ile müdahale) yaptırmayın. Bunun bazen felce kadar giden sonuçlara yol açtığını unutmayın.

12- Yüksek topuklu veya topuksuz ayakkabı giymeyin. Ayakkabılarınızın topuklarının yüksekliği normal, ökçeleri yumuşak olsun.

13 – Bel ve bacak ağrılarınız varsa klozet tipi tuvaletleri tercih edin. Tuvalete otururken en azından tek elinizi destek olarak kullanın. Tuvalet ihtiyacınızı giderirken oturur pozisyonda öne doğru eğilmeyin.

14 – Bel sağlığı için ortası çökmeyen yatak tercih edilmeli, bel ağrısı olunan dönemlerde 3–5 günlük yatak istirahatı yapılmalı, bel ağrısı geçer geçmez yürüyüşlere başlanmalıdır. Altına birkaç yastık koyarak ayaklarınızı yükseltmeniz daha iyi olacaktır. Yatarken alçak yastık kullanılmasında yarar vardır. Yatarken rahat edilen pozisyon tercih edilmelidir. Yan yatışta bacaklarınızı karnınıza çekerek rahat edebilirsiniz. İki bacağınızın arasına yumuşak bir yastık koymanız da iyi olur.

15 - Doktorunuz mutlak yatak istirahatı vermişse, tavsiyesine uyun. Bu tedavi esnasında ağrınız artıyorsa, bacağınıza yayılıyorsa, bacağınız uyuşuyorsa, idrar ve gaita kaçırırsanız mutlaka doktorunuza başvurun. Kural hastanın en kısa sürede işine dönmesidir. Lüzumsuz uzamış yatak istirahatı de doğru değildir.

16 - Ayakta düz pozisyonda beklerken, dimdik ve uzun süre hareketsiz kalmayın. Bir ayağınızı öne doğru uzatıp pozisyon değiştirin veya yürüyün.

17 - Sağlıklı iken düzenli olarak spor yapın. Yüzmeye önem verin, yürümeyi ihmal etmeyin. Daha önce bel rahatsızlığı geçirdiyseniz; güreş, boks, judo, futbol, basketbol gibi mücadele gerektiren ve halter, jimnastik, golf, tenis gibi zorlayıcı sporlardan uzak durun. Bunların yerine yürüme ve yüzme gibi sporları tercih edin.

18 - Ayakkabınızı bağlamanız veya benzer bir hareket yapmanız gerekiyorsa, çömelerek veya yüksekçe bir cismin üstüne basarak yapın.

19 - Yataktan kalkarken önce tam yan dönün, daha sonra ellerinizle yandan destek alarak oturur pozisyona geçin ve öyle kalkın. Yatmak için ise önce yatak kenarına oturun ve yan yatarken bacaklarınızı yukarıya doğru çekin.

20 - Otomobil kullanırken koltuğunuz sert olsun, arkaya dayandığınızda koltuk belinizi desteklesin. Uzun yola çıkarken belinizi ince bir yastıkla destekleyin. Otomobile bindiğinizde, koltuğunuzu pedallara yakın olacak şekilde ayarlayın. Uzun süre araç kullanmayın. Şayet önünüzde kat edilecek çok uzun bir yol varsa, sık sık mola vermeyi ve bu esnada biraz yürümeyi tercih edin.

21 - Ütü yaparken tek ayağınızın altına 15–20 santimetre yükseklikte bir cisim koyarak hafifçe yükseltin, belinizin rahatladığını göreceksiniz. Bir süre sonra basamağın üzerine öbür ayağınızı koyun.

22 - Elektrikli süpürgeyle veya paspasla yerleri temizlerken öne doğru eğilmeyin ve belinizi dik bir pozisyonda tutmaya gayret edin. Bu nedenle uzun saplı süpürge kullanmak daha yararlı olacaktır. Bahçede çalışırken de uzun saplı aletleri tercih edin. Bel fıtığı hastası iseniz mümkün olduğunca bu işleri yapmayın.

23 - Bilgisayar karşısında saatlerce hareketsiz veya uygun olmayan pozisyonda kalmak beli rahatsız eder. Uzun süre çalışacaksanız mutlaka sık sık molalar vererek yürüyün. Bilgisayarda çalışırken başınız dik, beliniz ve kalçalarınızın arka kısmı destekli, köprücük kemikleriniz yere paralel durumda olmalı. Gözleriniz ekranın üst düzeyi hizasına yakın konumda ve ekranı tam karşıdan görecek pozisyonda bulunmalı. Kollarınız rahat, ön kol ve bilekleriniz aynı çizgi üzerinde yere paralel olmalı.

24 - İşyerinde devamlı oturarak çalışıyorsanız, bu durumun beliniz için sakıncalı olduğunu bilin ve ara sıra kalkıp dolaşın; çünkü oturur pozisyonda iken belinize binen yük, ayakta iken olduğundan belirgin şekilde daha fazladır. Yapılan araştırmalarda, günlük mesaisinin büyük bir kısmını oturarak geçirenlerde bel fıtığına yakalanma riskinin ayaktakilere oranla daha fazla olduğu tespit edilmiştir. Oturarak çalışırken belinizi ince bir yastıkla desteklemenizde yarar vardır.

25 - Tek bir çeşit bel fıtığı olmadığı gibi, tek bir çeşit bel fıtığı tedavisi de yoktur. Öyle bir bel fıtığı vardır ki, tedavisi için yalnızca ilaç ve istirahat yeterli olur. Öylesi de vardır ki, fizik tedavi ve diğer konservatif tedavi türleriyle iyileşir. Bazı bel fıtıkları da vardır ki, mutlaka cerrahi girişim gerektirir. Bu nedenle, elindeki tek bir tedavi çeşidiyle tüm bel fıtığı hastalarını iyileştirdiğini söyleyen şahıslara inanmayın, sağlığınızı uzman doktorlara emanet edin.

26 - Uzman doktor yaptığı muayene ve tetkikler neticesinde sizdeki bel fıtığının cerrahi girişim gerektirdiğine karar vermiş ise, ameliyattan kaçmayın. Lüzumsuz kaybedilen zamanın bazen telafisi imkânsız sonuçlara yol açtığını bilin. Prensip olarak cerrahi girişim son çaredir; ancak yapılan bütün konservatif tedavilere rağmen iyileşme görülmüyor ve inatçı bir ağrı varlığını sürdürüyorsa, cerrahi müdahaleden çekinmeyin.

27 - Bel fıtıklarının % 90'ı ameliyatsız tedavi edilebilmektedir. Sadece bel ağrısı veya uyuşma için ameliyat yapılamaz. Ameliyat gerektiren olgularda mikrocerrahi ile bel fıtığı ameliyatı altın standarttır. Deneyimli bir Beyin ve Sinir Cerrahı tarafından yapılan bel fıtığı ameliyatlarında sakat kalma, felç olma gibi bir risk çok nadirdir. Ameliyat hastayı daha rahat hareket edebilmesi için yapılır, onun hareketlerini kısıtlamak için değil.

28 - Bel fıtığında lazer yöntemi çok seçilmiş olgularda uygulanabilir. Ancak başarı düşüktür. Bu yöntemin her hastaya uygulanamayabileceği ve tekrarlama olasılığının yüksek olduğu unutulmamalıdır.

29 – Bel fıtığında cerrahi başarı hastanın yaşına, kilosuna, fıtığının tipine, seviyesine, sayısına, ilave hastalıklarının olup olmamasına, hastanın ameliyat sonrası tavsiyelere uyup uymamasına bağlı olarak değişir. Bu nedenle her ameliyatta aynı başarının elde edilemeyebileceği bilinmelidir.

30 – Bel fıtığı olmamak için yukarıda bahsedilen önerilere uyun. Esas amaç bel fıtığından korunmaktır. Ama bel fıtığı oldu iseniz, bu hayatın sonu değil. Bu tavsiyeler ışığında onunla yaşamasını öğrenin. Hayatınızı ona göre dizayn edin.
     4 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Prof.Dr.Ahmet MENKÜ
Kayseri
Doktor "Beyin ve Sinir Cerrahisi (Nöroşirurji)"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi8 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Prof.Dr.Ahmet MENKÜ'nün Makaleleri
► Alerjenlerden Korunma Yöntemleri Dr.Gürkan KILIÇ
► Gebelikten Korunma Yöntemleri Op.Dr.Mustafa N. ALİHANOĞLU
► Gebelikten Korunma Yöntemleri Dr.H.Yeşim YERÇOK
► Kadın Kanserleri ve Kanserden Korunma Yolları Op.Dr.Furkan KAYABAŞOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Bel Sağlığı ve Bel Fıtığından Korunma' başlığıyla benzeşen toplam 74 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:14
Top