2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



İlk Durağınız Çift Terapisti Olsun Avukat Değil
YAZI #1594 © Yazan Uzm.Psk.İrem BRAY | Yayın Ocak 2013
Sorun yaşayan bazı aileler bana çift terapisi için gelmeden önce avukata gitmiş oluyorlar. Avukatların zihinleri, eğitimleri ve amaçları gereği biz terapistlere göre oldukça farklı çalışır. Yönlendirmeleri mahkemede müvekkilleri için olumlu olduğuna inandıkları sonucu almaya yöneliktir. Ama bazen bu yönlendirmeler aile üyelerinin ruh sağlığına zarar verici nitelikte olur. Terapide bu etkilerle çalışmak zorunda kalırız.
Eminim ki boşanma amacıyla gelen çiftleri terapiye yönlendiren duyarlı avukatlar var. Ama genellikle haklı ve haksız, suçlu ve suçsuz ikilemleri ile düşünürler ve kimin haklı kimin suçsuz olduğunu kanıtlayacak deliller ararlar ve bulurlar.
Örneğin avukatın tavsiyesini izleyen bir anne 4 yaşındaki kızlarını 1 ay boyunca babası ile görüştürmemiş. Baba kız birbirlerine çok düşkün olduklarından sonuçlar hiçkimse için iç açıcı olmamış. Anne bu davranışın bir hata olduğunun farkına varmış. Ancak ailede ciddi bir güvensizlik ortamı var. Küçük kız altını ıslatıyor, okula gitmek istemiyor. Baba her an kızını kaybetme korkusu ile tedirgin. Çiftin sorunlu olan ilişkisi daha da gerilmiş durumda.
Aslında gerçek dediğimiz şey herbirimizin bakış açısına göre farklılıklar gösterir. Bunu bilince herkesin kendi değerleri çerçevesinde haklı olduğunu görmek kolaylaşır. Çift terapisinde eşlerin olaylara bakışlarını netleştirmelerini sağlarken, istedikleri yönde değişebilmeleri için kendilerine güven duymalarına yardımcı oluyorum.
Çiftlere eşlerini oldukları gibi kabul ederken kendilerini ne kadar esnetebileceklerini soruyorum. Eğer bu esneme uyumlu bir birlikteliğe yetmiyorsa yollarını sakince, çocukların her iki ebeveynle ilişkisini koruyacak şekilde ayırmalarına yardımcı oluyorum.
Eşinizle sorunlarınız varsa önce mutlaka konunun uzmanı olan bir terapiste gidin. Psikiyatra değil, herhangi bir piskoloğa değil, çift terapisi alanında eğitim almış bir uzmana başvurun. Ve avukat en son başvurduğunuz kişi olsun.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İrem BRAY Fotoğraf
Uzm.Psk.İrem BRAY
Muğla (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi40 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.İrem BRAY'ın Makaleleri
► Doğru Terapisti Bulmak İçin 7 Adım Psk.Burcu BAŞOĞLU KUNDAK
► Aşk Olsun... Psk.Dnş.Kemal TUNCER
► Çocuğumuz İyi Olsun İsterken Psk.Eylem OKDEMİR OYLUM
► Tercihiniz Mesleğiniz Olsun Psk.Dnş.Ümran ÖRKÜN
► Hayal Et Gerçek Olsun! Psk.Dnş.Perihan SAYIN
► Süper Gücümüz Nezaket Olsun mu? Psk.Lebriz CANPOYRAZ GERMEN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'İlk Durağınız Çift Terapisti Olsun Avukat Değil' başlığıyla benzeşen toplam 21 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:53
Top