2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Verimli Ders Çalışma
YAZI #1599 © Yazan Uzm.Psk.Nurgül YILMAZ | Yayın Ocak 2013
Verimli Ders Çalışma

Aslında başarılı olmak için ya da verimli çalışmak için yapılması gerekenleri hemen herkes bilir. Asıl sorun bilinen şeylerin davranışa dönüştürülememesidir. Bu konuda karşılaşılan en büyük engel çoğu zaman bireyin kendisidir. Bahaneler üreterek, erteleyerek ya da vazgeçerek kendi kendine engeller yaratabilir.

Bahaneler, çalışma ortamıyla, dersin anlatılış biçimiyle, dersi anlatan hocanın sevilip sevilmediğiyle, olanaklarla, ekonomik durumla, aile, arkadaş, sevgili gibi nedenlerle ilgili olabilir.

Erteleme davranışıyla kısa süreli, geçici bir rahatlama sağlanır. Bu rahatlama hissi ne yazık ki erteleme davranışının sıklığını artırır. Ders çalışmaktan sıkılan ya da derse başlama konusunda sıkıntı hisseden birey erteleme davranışını sıklıkla kullanır hale gelir.

Vazgeçme davranışında genellikle bireyin kendisi hakkındaki olumsuz düşünceleri rol oynar. Ben bu sınavdan iyi not alamayacağım, başarılı olamayacağım gibi.
Bu üç durumu gözden geçirmek verimli çalışmak için önemlidir. Bahaneler üretmek için harcanan enerjinin hedefe yönlendirilmesi, ertelemeyi engellemek için oluşan kısır döngünün kırılması, vazgeçmek yerine mücadelenin devam ettirilmesi gerekmektedir.

Bahane bulma, erteleme, vazgeçme ilkesini benimseyen bireylere sunacağımız öneriler şunlardır:

 Zamanı Yönetme Konusunda Kararlı Olun; Zaman hepimizin eşit olarak sahip olduğu tek kaynaktır. Zaman yönetimi konusunda kararlı olabilen bireyler amaçlarına ulaşma konusunda daha başarılı olurlar. Zaman yönetimi çok çalışmak değil, yapılması zorunlu olanların yanında yapmak istediğimiz diğer etkinliklere de zaman ayırabilmek demektir. Zamanı yönetebilmek için bireyin kendi özelliklerine uygun olacak şekilde, bir program yapması gereklidir. Dinlenme, beslenme, sohbet, hobilerde programda yer almalıdır ayrıca olası aksilikler karşısında alternatif etkinliklerde üretilmiş olmalıdır. Planlarınıza uyamadığınız zaman üzülmek yerine neden plana uyamadığınızı düşünerek daha gerçekçi programlara ulaşabilirsiniz.

 Kendinize Uygun Hedefler Belirleyin; Hedeflerinizin belirli olması enerjinizin ve zamanınızın etkili kullanılmasını sağlar. Hedefleri belirlerken kendiniz hakkında gerçekçi olmaya gayret edin. Ders çalışmaya başlamadan önce çalışacağınız süreyi, çalışacağınız konuyu netleştirmek gibi.

 Derslere Düzenli Olarak Katılmaya Gayret Edin; Özellikle üniversitede bazı derslere girme zorunluluğunun olmaması ya da yoklama alınmaması çekici olabilmektedir. Başkalarından alınan notlar sadece o insanların önemli bulduklarını ya da anladıklarını kapsamaktadır. Derslere katılarak, not tutarak, anlamadığınız konuları sorarak öğrenmeyi kolaylaştırabilirsiniz.

 Öğrenilen Konuyu Tekrar Edin; Öğrendiğinizi düşünerek tekrarı zaman kaybı olarak görmeyin. Gün içinde öğrendiğiniz konunun kısa süreli de olsa tekrarı unutmayı engeller. Ayrıca düzenli tekrar edilmeyen bilgi unutulacağı için yaptığınız çalışma boşa gidecektir. Düzenli tekrarların yapılması sınav öncesi hazırlığı daha kolay hale getirecektir.

 Ders Çalışırken Mola Vermeyi Unutmayın; Her insanın dikkat toplama süresi farklıdır. Dikkatinizi yoğunlaştıramadığınızı fark ettiğiniz zaman kendinizi zorlamak yerine mola vererek zihninizin dinlenmesine yardımcı olun. Temiz hava almak, oda içinde dolaşmak iyi gelebilir.

 Ders Çalışma Ortamınızın Düzenli Olmasına Gayret Edin; Verimli çalıştığınız ortamı belirleyin ve çalışma ortamınızı düzenleyin. Böylece dikkatinizin dağılmasını engelleyerek, karışıklık içinde kaybolmadığınızı göreceksiniz.

 Başarılı Bulduğunuz Kişileri Rehber Alın; Çevrenizde başarılı bulduğunuz kişilerin yaşantılarına dikkat ederek ipuçları bulabilirsiniz. Unutmayın rehber aldığınız davranış size, yapınıza uyuyorsa kalıcı olacaktır.

 Sosyal Yaşantınızı ve Kişiler Arası İlişkilerinizi Güçlendirin; Zaman yönetiminde de açıklandığı gibi başarılı olmak sadece çalışmak demek değildir. Hobilerinize zaman ayırmak kişisel gelişiminizin yanında zihninizin dinlenmesi içinde gereklidir. Güçlü ilişkiler ise kendinize olan güvenin artmasına yardımcı olacaktır.


Uzm. Psk. Nurgül YILMAZ
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Nurgül YILMAZ Fotoğraf
Uzm.Psk.Nurgül YILMAZ
Ankara (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
Psikoterapist-Aile Danışmanı
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi36 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Nurgül YILMAZ'ın Makale ve Yazıları
► Verimli Ders Çalışma Psk.M.Enes İMERT
► Verimli Ders Çalışma Teknikleri Psk.Dnş.Galip ŞAHİN
► Verimli Ders Çalışma Yöntemleri Psk.Dnş.Tuncay GÜLEN
► Verimli Ders Çalışma Nedir? Psk.Dnş.Fatma KIRIMLI TAŞKIN
► Etkin ve Verimli Ders Çalışmak Psk.Dnş.Şafak UZUN
► Ders Çalışmayı Verimli Hale Getirmek Psk.Dnş.Gökçe YILDIRIM
► Ders Çalışma Alışkanlığı Psk.Dnş.Kıvanç TIĞLI
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Verimli Ders Çalışma' başlığıyla benzeşen toplam 21 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Diyabetle Yaşamak Mart 2016
◊ Diyetle Barışmak Mart 2016
◊ Öfkemize Yenilmemek Ocak 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:16
Top