2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Anne Babalar da Hata Yapar!
YAZI #1610 © Yazan Psk.Dnş.İdem TONOZ | Yayın Ocak 2013
Öğrenmek akıntıya karşı yüzmek gibidir; ilerleyemediğiniz takdirde gerilersiniz. (Çin Atasözü)
Anne babalar da hata yapar dedim çünkü evet ne kadar kabul etmesek de hatalar yapıyoruz. Kucağımıza aldığımız o ufacık yavruya şekil veren bizleriz. Doğruyu, yanlışı, hayatı, sevmeyi, insanları, hep bizim baktığımız pencereden gösterip tanıtıyoruz. Kendi pencerelerini bizler şekillendiriyoruz. Gün gelip te kendi pencerelerinden baktıkları zaman "hayır benim penceremden bakacaksın ve benim gördüğümü göreceksin!" diyoruz. İnsanlara -hayır- demesini öğretiyoruz onlara, ama bize hayır demesini istemiyoruz. Kendi yaşamımızda adına beyaz dediğiimiz yalanlar söylüyoruz, ama bize söylenmesini istemiyoruz. Bütün bunlar bir tür çelişkidir, öyle değil mi?

Bu noktada biraz düşünün...Kendi yaşamınıza ait örnekleri. Düşünün...

Şu noktada akla gelecek ilk soru; Peki ne yapacağız?

Çok basit, 6 yaşında çocuk, 17 yaşında ergen, 30 yaşında bir yetişkin de olsa bir birey olarak, kararlarına saygı duyacağız. Kontrollü hatalarına müsade edeceğiz. Onun baktığı pencereden bakmaya çalışacağız çünkü o bizimkinden bakamaz ( boyu kısa kalır) ama biz onunkinden, eğilip bakabiliriz. Anne babaların yaptığı en büyük hata, gençlikte yaptıklarını unutmaktır.

Çocuklarımıza sorumluluk vereceğiz ve yerine getirmesini sabırla bekleyeceğiz. Çocuğumuzu okula götürürken onun okul çantasını sırtımıza takıp elinden tutmayacağız. Yarın sabah okula çocuğunu götüren velilere bir bakın. Kaç tane bu manzaraya sahip anne yada baba göreceksiniz, bir sayın lütfen.

Bu yazı kurgulanmış düşünülmüş bir konu değildi. Anne babasına öfkelenmiş, kızgın 19 yaşında bir danışanım aradı. "Babamın sağlık durumu ile ilgili gelişmeler oluyor ve ben bunlardan haberdar edilmiyorum. Ben çocukmuyum" diyordu. Öylesine öfkeliydi ki, akşam olup herşey bittikten sonra onu yanlarına çağırıyorlardı. Ve o buna daha çok öfkeliydi.

- Çok mu kızgınsın?

--Evet, hem de çok.

- Sana söylememekle ve seninle paylaşmamakla hata mı yaptılar?

--Evet. Ben artık yetişkinim. Benim de haberim olmalıydı. Yanlış yaptılar, hata yaptılar bana.

- ok. Şimdi sakince bir düşün, sen hata yaptığında onlar sana nasıl davranıyorlardı?

-- ..............

-Bağırıp, hakaret mi ediyorlardı?

-- Hayır.

- Peki ne yapıyorlar?

--Hoşgörüyle neler yapmam gerektiğini söylüyolar,

- Başka?

--Neler hissettiklerini anlatıyolar,

-Başka?

--Beni sevdiklerini söylüyolar.

- Peki, şimdi sen ne yapacaksın?

-- Onlara hoşgörüyle yaklaşıcam, dışarda bırakılmakla neler hissettiğimi söylicem ve onların yanında olucam.

- :)

Unutma genç dostum, ANNE BABALAR DA HATA YAPAR!



Sevgiyle Kalın.....



İdem Kucur Tonoz
Uzm.Psik.Danışman&Terapist&Profesyonel Yaşam Koçu
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İdem TONOZ Fotoğraf
Psk.Dnş.İdem TONOZ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.İdem TONOZ'un Makale ve Yazıları
► Boşanan Anne Babalar mı? Psk.Didem Turgut ÇÖNKÜ
► Evhamlı Anne Babalar Psk.Serap DUYGULU
► Sık Seyahat Eden Anne Babalar Psk.Serap DUYGULU
► Gençlerde Asilik ve Anne Babalar Psk.Dnş.Fatma KIRIMLI TAŞKIN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Anne Babalar da Hata Yapar!' başlığıyla benzeşen toplam 24 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Çocuk İstismarı Nisan 2015
► Renkler ve Şirketler Nisan 2015
► Test Teknikleri Nisan 2015
◊ Fotokopi Günler! Ocak 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:14
Top