2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklar İçin Sağlıklı Beslenme
YAZI #1642 © Yazan Dyt.Esra BAŞ TOKTAY | Yayın Mart 2013
Sağlıklı çocuk sağlıklı toplum demektir.Çocuğun sağlıklı olmasında genetik ve çevresel etmeler, beslenme önemli rol oynar.Beslenmesi yetersiz olan çocuğun büyüme ve gelişmesi, okul ve sosyal hayatındaki başarısı olumsuz yönde etkilenir.Okul çağı çocuklarının beslenmesinde dikkat edilmesi gereken pek çok önemli nokta vardır.Özellikle bazı alışkanlıklar çocukluk çağında kazanıldığı için doğru beslenme alışkanlıklarının da bu dönemde çocukta oluşturulması gerekir.Bu nedenle ebeveynler ve öğretmenler bu konuda yeterli bilgi donanımına sahip olmalıdır, bunu çocuğa doğru yolla aktarmalıdır. Örneğin çocuğuna kola içmemesini söylediği halde bir baba sofrada kola tüketmemelidir veya her akşam eve dışarıdan hamburger siparişi vermemelidir.
Çocuğun gün içersinde tüm öğünlerinde bütün besin gruplarından mutlaka yeterli miktarda tüketmesi gerekir.
Süt ve süt ürünleri gün içersinde mutlaka yeterli miktarda tüketilmelidir.Güçlü bir hayvansal protein kaynağıdır. İçeriğindeki kalsiyum kemik gelişimini ve güçlenmesini sağlar.Yeterli düzeyde kalsiyum tüketmeyen çocuklarda uzun dönem içinde kemik gelişimleri risk altına girer.Fosfor ise kemik ve dişlerin temel öğesidir. A vitamini gözü korur ve güçlendirir.Sütün mayalanmasıyla elde edilen yoğurtta bulunan bakteriler barsak sağlığını korur, bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Okul çağı çocuklarının günlük kalsiyum ihtiyacı 1000 -1300 mg kadardır.Günlük olarak 3 su bardağı süt –yoğurt ve 30-60 g peynir tüketimi bu miktarı karşılar.Ayrıca yeşil yapraklı sebzelerin tüketimi, fındık ,badem vb. tüketimi de bunun karşılanmasına destek olacaktır.
Et, tavuk, balık, yumurta vb. güçlü kaslar ve sağlıklı kan için gerekli protein , demir ve bazı mineralleri sağlar.
Ekmek ve tahıl ürünleri enerji verir, B vitaminleri ve posa içerir.
Sebze ve meyveler posa içeriği yüksektir, enerji verir ve vitamin-mineral içeriği yüksek olduğu için bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.Meyveler doğal şeker kaynağıdır.
Okul çağı döneminde öğünler kesinlikle atlanmamalıdır. Öğün atladığında günlük alması gereken enerji ve besin öğesi miktarı azalır ve bu çocuğun gelişimini olumsuz yönde etkiler. Özellikle çocukluk çağında kahvaltı çok önemlidir. Büyüme hormonu daha çok gece salgılanır ve besin depoları gece azalır.Bu depolarda harcanan öğelerin yerine konması gerekir. Bunun çoğu günün ilk öğünü olan kahvaltıda karşılanır. Bu nedenle kahvaltı öğününde protein ve karbonhidrat açısından zengin besinler tüketilmelidir.Yumurta- süt- peynir- tahıllı ekmekler kahvaltının vazgeçilmezleri olmalıdır. Bunların yanı sıra zeytin – kuruyemişler- meyve – sebze grubu besinlerde kahvaltıda tüketilmelidir.
Kahvaltı da çay diğer besin öğelerinin emilimini azaltabileceği için özellikle çocukluk çağında bunun yerine kesinlikle süt tüketilmelidir.
Kan şekerinin dengelenmesi ve tokluk hissinin artması için mutlaka esmer ekmekler tercih edilmelidir.
Kahvaltıda yumurta tüketimi güçlü kaslar için protein sağlar ve demir açısından zengindir.
Kahvaltıda tüketilecek mevsim meyve ve sebzeleri vitamin ve mineral ihtiyacını karşılar.
Enerji verici olarak çikolata yerine pekmez tercih etmek daha faydalı olacaktır.
Kahvaltı öğünüyle tüm gece düşen kan şekeri istenilen düzeye gelir.Kahvaltı atlandığında kan şekeri düşük olacağı için halsizlik, derslerde anlama güçlüğü, baş ağrısı gibi problemler yaşanabilir.Kandaki glikoz, beyin için en önemli enerji kaynağıdır, çünkü beyinde herhangi bir enerji deposu bulunmamaktadır.Beyin fonksiyonları için fazla oranlarda glikoza ihtiyaç duyulur.Düzenli kahvaltı yapan çocuklar okulda daha başarılı olurlar.
Sabah okul öncesinde yapılan kahvaltıda aile bireylerinin bulunması çocuğun kahvaltı alışkanlığının oluşmasını olumlu yönde etkiler.Bu yaş çocukları ailelerini her zaman kendilerine örnek alırlar.
Ebeveynlerin çalışıyor olması ya da okulda kahvaltı veriliyor olması evde kahvaltının yapılmıyor olmasına sebep olabilir.Yalnız burada atlanmaması gereken en önemli nokta dışarıda yapılacak olan bu kahvaltının içeriğinin çocuk için yeterli ve besleyici olup olmamasıdır.Bu durum mutlaka ebeveynler tarafından takip edilmelidir, çocuğun doymasının yanı sıra yeterli ve dengeli bir şekilde beslenmesi sağlanmalıdır. Okul menüsündeki veya çocuğun dışarıdan aldığı kahvaltı bazen sadece poğaça + meyve suyu / kek + kola vb şeklinde olabilir ve çocuğun vücudunun ihtiyaçlarını karşılamaz.
Çocuklar ana öğünlerinin yanı sıra mutlaka ara öğünlerde tüketmelidir. Büyüme ve gelişme döneminde enerji ve besin öğesi ihtiyacı artar.Bunun karşılanabilmesi ve kan şekerinin dengelenmesi için ara öğünler önemlidir.Ara öğün olarak çikolata- cips- kola vb yerine
Meyve + süt
Peynirli sandviç + ayran
Sütlü tatlılar
Evde hazırlanmış taze meyveli yoğurt
Evde yapılmış az yağlı meyveli kek- kuabiye vb.
Çocuklar için daha uygun olacaktır.

Bazı çocuklar bazı besinleri tüketmek istemeyebilir. Bu noktada çocuğa verilecek olan doğru beslenme eğitimi çok önemlidir. Çocuğa ısrar etme veya cezalandırma yöntemi bu konuda uygun değildir.Bu durum çocuğu o besinden daha da uzaklaştırabilir.
Süt içmek istemeyen bir çocuğa sütün onu güçlendireceği gibi faydaları anlatılmalıdır.Sade süt içmek istemeyen çocuğun sütüne taze meyve, bal gibi besinler eklenerek tüketimi daha kolay hale getirilebilir.Süt bardağının ayrı ve değişik şekillerde olması, değişik pipetler kullanılması süt içmeyi daha cazip hale getirebilir.Anne ve babanın çocukla birlikte sütü tüketmesi de ona örnek bir davranış olacaktır.
Aynı şekilde yoğurt tüketmek istemeyen çocuklar yoğurdun sulandırılmış hali olan ayran veya cacığı daha kolay tüketilebilir.
Peynir yemek istemeyen bir çocuk omletin, böreğin, tostun içindeki peyniri rahatlıkla tüketebilir veya peynir hayvan şekillerinde kesilip çeşitli sebzelerle süslenerek çocuğa sunulabilir. Beyaz peynir tüketmek istemeyen bir çocuk kaşar peyniri, örgü peyniri veya dil peynirini severek tüketebilir.
Burada yapılması gereken istenmeyen besini çocuğun tüketebileceği hale getirmek ve sunumunu ona hitap edebilecek şekilde yapmaktır.
Okul çağı çocukları yıldan yıla ne kadar büyüdüklerini ölçmeyi severler. Okulda başarılı olmak isterler. Sağlıklı beslendiklerinde tüm bunları elde ettiklerini görmek onları mutlu edecek ve motivasyon sağlayacaktır.

İkindi ara öğünü için bir haftalık beslenme çantası
Pazartesi Tahıllı ekmeğe zeytinli, labne peynirli sandviç + 1 su bardağı süt + mevsim sebzeleri
Salı Ev yapımı fındıklı kakaolu kek + 1 su bardağı süt (200 ml)
Çarşamba Rendelenmiş kaşarlı maydanozlu zeytinyağlı ev poğaçası + 1 su bardağı ayran
Perşembe Mevsim meyveleriyle süslenmiş çikolatalı puding + badem
Cuma Beyaz peynir + mevsim sebzeleri + tahıllı simit + ayran
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Esra BAŞ TOKTAY'ın Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Çocuklar İçin Sağlıklı Beslenme' başlığıyla benzeşen toplam 54 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:18
Top