2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ramazan Ayında Sağlıklı Beslenme
YAZI #1643 © Yazan Dyt.Esra BAŞ TOKTAY | Yayın Mart 2013
Sağlıklı beslenme kurallarının ramazan ayı içinde geçerli olmasına özen gösterilmeli.
Sahur ve iftar menülerinin sebze-meyve / et / süt / tahıl grubu besinlerin dengeli bir şekilde içermesine dikkat edilmeli.
Ramazan ayında mecburen ana öğün sayısı ikiye düşüyor ve bu sene arada kalan zaman daha kısıtlı olduğu için ancak 1-2 ara öğün tüketilebiliyor ve öğün sayısı azaldığı için metabolizma hızı yavaşlıyor .
Bu nedenle sahur öğününün kesinlikle atlanmaması gerekiyor. Ayrıca sahur öğünü atlandığında açlık süresi daha çok uzadığı için kan şekeri düşüklüğü, dikkat dağınıklığı ve baş ağrısı vb. problemler daha çok yaşanabilir.
Sahurda ağır yemeklerdense kahvaltılık tüketimi daha hafif ve doyurucu olacaktır. Protein içeriği yüksek olan gıdalar ideyi daha geç terk edeceği için seçimler süt , yumurta, peynir çeşitlerinden yana olmalı.
Ayrıca ramazan ayında sıklıkla kabızlık problemi yaşanabilir. Bu nedenle mutlaka lifli gıdalar sahurda yer almalı.Çiğ sebze (söğüş) ve meyve tüketimine özen gösterilmeli. Kayısı / erik / hurma gibi barsak çalışmasına yardımcı meyveler tüketilebilir.
Sahurda tüketilecek 2-3 adet ceviz / 8-10 adet badem –fındık vb. hem e vitamini alımını hem de tokluk hissini arttırır.
Çay ve bitki çayları vücuttan su atılımını arttırdığı için özellikle sahurda tüketimi sınırlı olmalı.
Tüketilecek ekmeğin kan şekerinin dengelenmesi açısından tahıllı/tam buğday /çavdar vb. olmasına özen gösterilmeli.
İftar saati geldiğinde tüm gün boş olan mideye ilk girecek olan besinin kolay sindirilebilir , aşırı sıcak- soğuk olmaması mide sağlığı açısından çok önemli.
Bu nedenle başlangıç için çorba çok uygun bir besin. Ardından iftariyelik olan peynir / zeytin / hurma vb az miktarda tüketildikten sonra yemeğe 20-30 dk bir mola verilmeli.Yemeklerin hızlı bir şekilde tüketilmesi kan şekerinin çok hızlı yükselmesine sebep olur.Ayrıca fazla besin tüketilebileceği için reflü riski de artar.
Verilen molanın ardından et veya etli sebze yemeği / bulgur pilavı – esmer pirinç pilavı / salata – zyt. Sebze yemeği tüketilebilir.
Yemeğin yanında asitli içeceklerdense ayran – cacık –az şekerli limonata veya meyve kompostoları tercih edilmeli.
İftardan sonra meyve ve süt grubu gıdaların tüketimi uygun olur.
Tatlı tüketimine çok dikkat edilmeli, haftalık tatlı tüketiminin 1-2 yi geçmemesine ve tercihin sütlü tatlıdan yana yapılmasına özen gösterilmeli.
Su tüketimine çok dikkat edilmeli, sahurda ve iftardan sonra yatana kadar olan sürede mutlaka bol su tüketilmeli.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Esra BAŞ TOKTAY'ın Yazıları
► Ramazan Ayında Sağlıklı Beslenme Dyt.İnci Beyza YÜREKLİ
► Ramazan Ayında Sağlıklı Beslenme Dyt.Esra TÜFEKÇİ
► Ramazan Ayında Beslenme Dyt.Melike ÖZDEN
► Ramazan Ayında Beslenme Dyt.Görkem MERCAN
► Ramazan Ayında Beslenme Dyt.Dilan DALGIÇ
► Ramazan Ayında Beslenme Dyt.Erinç KUTLU
► Ramazan Ayında Beslenme Dyt.Ezgi TOPTAŞ BIYIKLI
► Ramazan Ayında Beslenme Dyt.Gamze KAÇAR BOZKURT
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Ramazan Ayında Sağlıklı Beslenme' başlığıyla benzeşen toplam 17 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:19
Top