2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ramazan Ayından Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler
YAZI #1647 © Yazan Dyt.Esra BAŞ TOKTAY | Yayın Mart 2013
Ramazan ayı boyunca öğün sayısının ikiye düşmesi, uzun süreli açlıklardan dolayı besin tüketimin fazla veya az olması nedeniyle oluşan yetersiz ve dengesiz beslenmeden dolayı vücutta kıtlık mekanizması gelişir ve metabolizma yavaşlar.Bayram süresince ve sonrasında besin tüketiminin fazla oluşu vücuttaki yağların ve dolayısıyla kilonun artışına sebep olur.Bu durumun engellenmesi için iki öğün beslenme alışkanlık haline getirilmemeli üç ana ve en az iki-üç ara öğün tüketimine mutlaka dikkat edilmeli.Bu sayede metabolizma hızlanması ve vücutta kan şekeri dengesi sağlanmış dolayısıyla kilo alımı engellenmiş olur.Ayrıca metabolizmanın hızlanması için ramazan dönemindeki hareketsizlik terk edilmeli; günlük veya günaşırı 30-45 dk egzersize başlanmalı.
Ramazan ayı süresince gece uyanıp sahurda yemek yemek sonrasında da alışkanlık haline getirilmemeli.Eğer bu alışkanlık haline geldiyse gece uyanıldığında başucuna konmuş birkaç fındık,ceviz vb ve kuru meyve tüketilebilir. Bu sayede mutfağa gidilip fazla miktarda besinin tüketimi de engellenmiş olur.
Ramazan sonrasında akşam yemeği saati tekrar 18:30-19:00 aralığına çekilmeli.Akşam yemeğinin daha geç saatlerde tüketimi acıkma süresinin fazla olmasından dolayı kan şekerinde dengesizliğe devamında fazla besin tüketimine sebep olur, bu duruma akşam saatlerindeki hareketsizliğinde eklenmesiyle kilo alımı artar.
Ramazan ayı boyunca bütün uzmanların uyarılarda bulunmasına rağmen yağlı ve karbonhidratlı besinlerin tüketiminde bulunan kişiler bunu alışkanlık haline getirmemeli.Kızartma ve kavurma gibi pişirme yöntemleri herkesin bildiği gibi kilo alımını arttırır.Bu nedenle sebzeler az miktarda sıvıyağlı, etler yağ kullanılmadan pişirilmeli.Eğer tatlı tüketilecekse tercih sütlü tatlıdan yana olmalı.Bütün besin grupları (et-süt-sebze-meyve-tahıl )dengeli bir şekilde tüketilmeli.
Uzun süreli açlıktan dolayı kişiler hızlı yemek yeme alışkanlığı edinmiş olabilir.Bu nedenle yavaş çiğnemeye, sohbet ederek veya tv. Seyrederek yemek yememeye dikkat etmeli.
Ramazanda düzensiz beslenmeden dolayı oluşabilicek konstipasyon (kabızlık)engellenebilmesi için günde 5-6 porsiyon çiğ sebze –meyve tüketimi, esmer ekmek tercihi, haftada 2-3 porsiyon kurubaklagil tüketimi ve sıvı tüketimine dikkat edilmeli.
Su vücuttaki birçok metabolik ativitenin sağlanması için çok önemli.Ramazanda gün içinde su tüketme alışkanlığı terk edildiği için sonrasında bunun tekrar kazanılmasına dikkat edilmeli.Gün içinde 2,5-3 litre su tüketimine özen gösterilmeli.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Esra BAŞ TOKTAY'ın Yazıları
► Ramazan Bayramında Beslenmeye Dikkat Dyt.Sevgi Gökçen ERKÜN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Ramazan Ayından Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler' başlığıyla benzeşen toplam 82 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:12
Top