2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Tuz Tüketimini Azaltmanın Yolları
YAZI #1648 © Yazan Dyt.Esra BAŞ TOKTAY | Yayın Mart 2013
Tuz aslında sodyum ve klorun birleşmesiyle oluşur.Sodyum besinlerin içinde bulunduğu gibi, kabartma tozu ve sodanın da içinde bulunur.Sodyum insan vücudu için gereklidir ve eksikliğinde kusma,zihin bulanıklığı, yorgunluk vb. hissedilir.Fakat fazla alınması hipertansiyon,böbrek ve kalp hastalıkları,ve felç için zemin hazırlar.Vücuttaki sodyum dengesini böbrekler ayarlar.Fazla tuz tüketildiğinde fazla su tüketimi olur ve içilen su ile tuz atımı sağlanır.Eğer böbreklerin çalışmasında sorun varsa sodyum atımı az olur ve bu durum vücutta su tutulumuna sebep olur.Ayrıca fazla tuz idrarla kalsiyum atımını arttırdığı için osteoporoz yani kemik erimesi riskini arttırır.
Türkiye’de iyot yetersizliği sıklıkla görüldüğü için iyotlu tuz kullanımı yaygınlaşmaktadır.İyot mineralinin kaybolmaması için bu tuzlar koyu renkli ,ışık almayan kapaklı kaplarda ve nemsiz ortamda saklanmalıdır.Ayrıca yemek piştikten sonra kullanılmalıdır.İyot yetersizliği;bebek ve çocuklarda büyüme ve zeka geriliği, cücelik ;gebelerde düşük ve ölü doğum riski ; her yaşta guatr riskini arttırır.
Sodyum tüketimini sınırlandırmak için çeşitli tuzlar üretilmiştir fakat bu tuzlarda potasyum içeriği yüksektir.Bu nedenle bu tuzlar kullanılmadan önce kesinlikle doktordan onay alınmalıdır.
Besinlerin içerisinde sodyum doğal olarak bulunur. Fakat besinlerin saklanması, konserve yapımı, dondurulması gibi yöntemlerde tuz kullanılır ve sodyum içeriği daha da artmış olur.
Tuz tüketiminin azaltılması için,
İşlenmiş gıdalardan ziyade taze ve tuz eklenmemiş besinler tercih edilmeli,
Şarküteri ürünleri (sucuk,salam vb.), tuzlu peynirler tüketilmemeli,
Hazır ayran yerine evde yapılmış tuzsuz ayran tercih edilmeli,
Tuz tüketiminin % 15 i sofra tuzu olarak kullanılmaktadır, bu nedenle yemeğin tadına bakmadan tuz kullanımı alışkanlığı bırakılmalı,
Tuz yerine tat verici olarak çeşitli ot ve baharat (nane,kekik,fesleğen vb.)kullanılabilir.Yalnız çeşitli karışım baharatlarda tuz bulunabilir.Bu yüzden etiketlerin okunmasında dikkatli olunmalı.
Turşu, hardal,ketçap,soya sosu, salata soslarının tuz içeriği yüksek olduğu için bunların tüketiminden kaçınılmalı,
Hazır gıdalar (cips, kraker vb.)çorbalar, bulyon vb. tüketiminden kaçınılmalı,
Tuzlu yemişlerin (fıstık, çekirdek , badem vb.) yerine tuzsuz olanları tercih edilmelidir.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Esra BAŞ TOKTAY'ın Yazıları
► Ödem Atmanın Yolları Dyt.Zülal YALÇIN
► Kalıcı Zayıflamanın Yolları Dyt.Zehra GÖKTAŞ
► Sağlıklı Yaşamanın Yolları Dyt.Elvan ODABAŞI
► Yavaş Yemenin Yolları Dyt.Ahmet GÜRAPAYDIN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Tuz Tüketimini Azaltmanın Yolları' başlığıyla benzeşen toplam 89 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:02
Top