2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Basit Şekeri Bırakın
YAZI #1649 © Yazan Dyt.Esra BAŞ TOKTAY | Yayın Mart 2013
Karbonhidratlar vücudun başlıca enerji kaynağıdır.Enerji için karbonhidratların esas formu olan glikoz kullanılır.Kan dolaşımında bulunması nedeniyle sıklıkla kan şekeri olarak adlandırılır.Fazla miktarda alınan karbonhidrat vücutta yağ olarak depolanır.Bu durum şişmanlığa neden olur ve dolayısıyla diyabet(şeker hastalığı), kalp hastalığı ve kanser riskini arttırır.Ayrıca fazla şeker ve nişastalı besin tüketimi diş sağlığını da olumsuz yönde etkiler.
Karbonhidratlar basit ve kompleks olarak ikiye ayrılır.Çay şekeri,meyve şekeri,bal,pekmez ve reçelde bulunan şeker basit şeker olarak adlandırılır.Bunlar barsaklardan emilerek tüketildikten 15-20 dk sonra direk olarak kana karışır.
Hazır meyve suları, kolalı içecekler, çay ve kahvede kullanılan şeker, kek, tatlı, çikolata vb. yapımında kullanılan şekerler ‘boş enerji kaynağı’ olarak değerlendirilir.Buna karşılık süt ve meyve tüketildiğinde basit şekerin yanı sıra mineral,protein,vitamin ve posa da alınmaktadır.
Tahıllar(ekmek,bulgur vb.),kurubaklagiller (kuru fasulye,nohut,mercimek vb.),sebzeler (patates,bezelye vb.) ise kompleks karbonhidratlardır ve sindirimleri 3-4 saat sürer.Bunlar kan şekerini basit şekerlere oranla daha yavaş yükseltir.Sağlığın korunması için kompleks karbonhidratlar mutlaka tüketilmelidir.Bu besinler posa ,vitamin ve mineral açısından da zengindir.Günlük 6-11 porsiyon tahıl, kurubaklagil vb. grubu; 5-9 porsiyon sebze meyve grubu besinler tüketilmelidir.
Şişmanlığın oluşmaması için basit şeker tüketimi azaltılmalıdır.Bu nedenle;
Abur cubur tüketimi yerine ara öğünlerde meyve tüketimi arttırılabilir
Çay,kahve vb. ile şeker kullanımı alışkanlığından vazgeçilmeli,
Hazır meyve suları, meşrubatlar vb. yerine taze meyve suları, ev yapımı az şekerli limonata, şekersiz komposto vb, süt, ayran vb tüketilmeli
Tatlı olarak şerbetli tatlılar, pastalar yerine ev yapımı sütlü tatlı, az şekerli kurabiye-kek –meyve tatlıları vb. tüketilmelidir.
Ayrıca beslenme alışkanlıkları çocukluk çağında oluşur.Bu nedenle çocuklarda bu besinlerin tüketimi mutlaka denetlenmelidir.Çocuğun ailesi ve yakın çevresi bu konuda örnek olmalıdır.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Esra BAŞ TOKTAY'ın Yazıları
► Bayram Şekeri Tadında Diyet Dyt.Yunus Emre UZUN
► Gestasyonel Diyabet (Hamilelik Şekeri) Dyt.Fatma Gül ÖZTÜRK
► Gestasyonel Diyabet- Gebelik Şekeri Dyt.Aysen ARICAN ÖZ
► Yeni Nesil Tehdit: Fruktoz Şekeri. Dyt.Mustafa TİLEKLİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Basit Şekeri Bırakın' başlığıyla benzeşen toplam 27 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:35
Top