2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Amerika’ya Psikolog Gözüyle Bakmak
YAZI #1690 © Yazan Dr.Psk.Esra SAVAŞ | Yayın Nisan 2013
Amerika’ya Psikolog gözüyle bakmak


Merhaba, psikoloji eğitimim için sık sık Amerika Birleşik Devletlerinin birçok eyaletine gidiyorum. Şuanda da yine bir eğitim ziyareti için Amerika’nın küçük bir eyaletindeyim. Her gelişimde biraz daha profesyonelliğin getirdiği gözler yorumları da beraberinde değiştiriyor.
Dün kalabalık bir grup arkadaşımla yemek yerken 10 kişinin 9’unun alkol bağımlısı eşleri olduğunu, en az 2 evlilik yaptığını, eski eşlerinden üvey evlatları olup hala onlarla ilgilendiklerini, kendi anne babalarının 3 ya da 4 kez evlenip çocukların üvey babalarının soyadını aldığı ve annenin ayrılmasıyla çocukların soyadı karmaşasına girdiği…
Gibi aile kavramını oluşturmakta ne kadar zorlandıklarını gördüm.
Bulunduğu ve büyüdüğü aile içerisinde rol model alabileceği kimsenin olmaması kişinin de aile kurma dönemi geldiğinde ne yapacağını bilmiyor, eşiyle ilişkisindeki problemleri nasıl çözebileceğini bilmiyor ve yok sayıp yeni hayat kurmak istiyor. Ancak problem çözme becerilerini yine geliştirmemiş olduğu için yeni eşi ya da yaşamında da problemler
yaşamaya devam ediyor…
**
Tüm bunlar paylaşılırken Türk kültürümün olumsuz gibi gözüken korumacı, tutucu ve muhafazakâr duruşunun bir yandan da kültürümüzün yaşamını, sağlığını ve aile değerlerini dolaylı yoldan ne kadar olumlu etkilediğini fark ettim.
Evet, benim ülkemde de alkol madde bağımlılığı var ama oran bu kadar
yüksek değil, hem dini inanç hem de yaşam kalitemiz uyandığımızda alkol almaya başlamayı normal gören
değerlere sahip değil…
**
Benim ülkemde de çiftler boşanabilir ki çok doğaldır, ancak orana bakıldığında Amerikan kültürü kadar yaygın değil, çocuklar soyadını kendilerini görmemiş ya da bakımında hiç katkısı olmayan üvey babalardan almıyor, olan da çok nadir oluyor. Benim ülkemde büyük anne, büyük baba, hala, dayı, teyze çocukların hayatında, bakımında, sosyal ağında birebir yer alıyor. Ancak Amerikan kültüründe anne baba bile yer almazken çevrede akrabalarının olması neredeyse imkânsız.
**
Tüm bunları düşünürken bana benim ülkemde tüm bu işlerin nasıl ilerlediğini sorduklarında kısaca yorumlayıp başkasına yönlendirdim sırayı, sessiz kalmayı tercih ettim.
Çünkü ben Türk olduğum için onlardan şanslıydım.
**
Bazen olumsuz olarak yorumladığımız normların bile olumlu olduğunu fark edebilmek için dışarıdan gözlemlemeye ihtiyaç duyabiliriz.
Tıpkı benim eğitim alanında dünyada ilk olan Amerika’ya gelince kültürümün dolaylı olarak ülkemi, insanları, toplumu ve ailevi değerlerimizi ne kadar da olumlu etkilediğini görebilmem gibi…
Sağlıklı ve kaliteli yaşamanız dileğiyle.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Esra SAVAŞ Fotoğraf
Dr.Psk.Esra SAVAŞ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Doktor Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi14 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Psk.Esra SAVAŞ'ın Makaleleri
► Başkalarının Acısına Bakmak Psk.Zehra BEKİSOGLU
► Çatışma’ya Bir de (Aslında) Bu Gözden Bakmak Dr.Psk.Dnş.Erdinç ÇAĞLAYAN
► Çocuğun Gözüyle Psk.Dnş.Fatih SEVİM
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Amerika’ya Psikolog Gözüyle Bakmak' başlığıyla benzeşen toplam 12 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kanser ve Depresyon Ekim 2010
► Kanser Psikolojisi Ekim 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


06:37
Top