2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Esra Ceyhan - Dışlanan Çocuk
YAZI #1718 © Yazan Şenay YILMAZ | Yayın Mayıs 2013
Arkadaş ilişkileri çocukların hayatında önemli bir rol oynar...
Arkadaş ilişkileri çocukların gelişiminde büyük rol oynar. Aileden sonra yoğun etkileşime girdiği ilk kişiler arkadaşlarıdır. Özellikle 2-4 yaş arasında bu etkileşim yoğunlaşır, ilk sosyal beceriler öğrenilmeye başlanır. Bağımsız oyundan, paralel oyuna daha sonra tamamlayıcı oyuna en sonunda etkileşime girer. Sosyal çevre ve gelişimi arttıkça daha çok arkadaş ihtiyacı duyar.
Okulöncesi dönemde artan bu ilişki daha komplike çevre ve oyunlarla pekiştirilir. İlkokula başlaması ile gruba dahil olma, lider olma isteği, popülarite olma isteği artar. Bu sayede çocuk beğenildiğini hisseder. Kabul gördüğü durumlarda mutlu olur. Reddedildiğinde kızar, üzülür, içe döner. Bu durumda çocuk eve mutsuz gelir. Anne ve baba çeşitli çözümler bulmaya çalışır.
Dışlayan grup üyeleriyle konuşur, çocuğunu ikna etmeye çalışır. Ancak bu tarz çözümler çocukta geçici iyileşme sağlayıp kendi kendine sorunu çözemediği için kalıcılık sağlamaz. Peki ama böyle bir durumda neler yapılmalı?
•Öncelikli olarak onu dinleyin ve gruptan neden dışlandığını anlamaya çalışın. Daha sonra gruba girebilme yolları üretin.
•Kesinlikle diğer çocukların velileriyle yada onlarla konuşmayın.
•Ona moral verin ve başınızdan geçen buna benzer bir olayı ( gerekirse hikaye yaratın) anlatın. Çeşitli çözümler ürettiğinizi ve uyguladığınızı söyleyin.
•Özellikle “Aman boşver almazlarsa almasınlar..” tarzı yaklaşımlar yerine gruba dahil olabileceğini bunların yollarını düşünmesini isteyin.
•Arkadaşlarının giymek istediği giysileri giymek istemesi, eşyalarından almak istediklerini makul ölçülerde kabul edin.
•Çocuğunuzdan yaşadığı bu durumu anlatan bir resim çizmesini isteyin. Çizdiği bu resimleri duygu durumlarına uygun renklerde boyaması konusunda teşvik edin. Daha sonra resmini anlatmasını isteyin. Bu sayede olumsuz ve saldırgan duygusunu boşaltmış olur ve sakinleşir.
•Etrafında gördüğü olaylardan esinlenmesini isteyin. Örneğin bir arkadaşının gruptan dışlandığı durumda onu nasıl tekrar gruba alabileceğini, neler yapabileceğini sorun..
•Çocuğunuzun özgüvenini arttıracak davranışlarda bulunun.
•Arkadaşları hakkında eleştiri, yargı ve olumsuz ifadeler kullanmayın.
•Bazı çocuklar sakin, kısmen içe dönük ve yalnız başınayken daha üretken olan çocuklarda zorlama yapılmamalıdır.
Sevgilerimle,
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Şenay YILMAZ
İstanbul
Çocuk Gelişimi Ve Eğitimcisi
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi15 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Şenay YILMAZ'ın Makale ve Yazıları
► Mutlu Çocuk mu Proje Çocuk mu? Psk.Yasemin TÜZEMEN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Esra Ceyhan - Dışlanan Çocuk' başlığıyla benzeşen toplam 11 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Yeni Nesil Okulları Mayıs 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:58
Top