2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yaptığım Girişimler
YAZI #1733 © Yazan Prof.Dr.Mehmet İNAL | Yayın Mayıs 2013
YAPTIĞIM GİRİŞİMLER:
1. İğne Biyopsisi: Tanı konulması ve tedaviyi belirlemek amacı ile ultrason, bilgisayarlı tomografi (BT) ya da başka bir radyolojik görüntüleme aracı kılavuzluğunda özel bir iğne kullanılarak hasta dokudan parça ya da sıvı örneği alınması işlemidir. Özellikle kanser şüphesi olan hastalarda yapılmaktadır. En çok akciğer, karaciğer, meme, pankreas, böbrek, tiroid, lenf düğümleri, dalak, böbreküstü bezi, karın boşluğu, akciğer zarı, mediasten, kemik, omurga ve çevresi gibi organ ve yapıların tümörlerinde güvenle yapılmaktadır. Tümörler dışında, karaciğer veya böbreği tutan bazı sistemik hastalıklarda “parankim örneklemesi” şeklinde yapılmaktadır.
2. Anjiyografi: Damar filmi’dir. Çoğunlukla atar ve toplardamarlardaki darlık, tıkanma ve balonlaşmaları ortaya koymak amacıyla vücudun sorunlu bölgesine kasık damarı içinden ulaşılarak rontgen ışınları ile görülebilen bir ilaç verilir ve damarların filmi çekilir.
3. Balon Anjiyoplasti: Damar içinden ilerletilen ince bir balon ile tıkalı ya da daralmış damarın genişletilmesi işlemidir.
4. Stent Takılması: Boru veya tüp şeklinde “metal tel bir kafes” şeklindeki stentler, tıkalı ya da daralmış olan damarların (anjioplasti), safra kanallarının (kolanjioplasti), idrar yollarının (üreteroplasti) veya yemek borusunun (özefagoplasti) açılmasında kullanılır.
5. Termal Ablasyon: Kanserli doku (tümor) içine ciltten bir iğne ile görüntüleme kılavuzluğunda girilerek tümörün yakılması işlemidir. En sık olarak uygulanan Radyofrekans Ablasyon (RFA) ve Mikrodalga Ablasyon (MWA) yöntemleridir. Sıklıkla karaciğer, akciğer, böbrek ve kemik kanserlerinin tedavisinde kullanılmaktadır.
6. Safra Stenti Takılması: Çoğunlukla safra yolu kanserlerinin yol açtığı safra tıkanıklığı ve tıkanma sarılığının giderilmesi amacıyla ciltten bir iğne ile safra kanallarına girilerek balon veya stentle tıkanıklığın giderilmesi ve safranın yeniden barsağa akışının sağlanması işlemleridir. En sık olarak safra yolu kanserleri (kolanjiyokarsinom), safra kesesi kanseri, pankreas kanseri, karaciğere sıçramış kanserler (metastaz), mide kanseri ve ampüller kanserlerde uygulanmaktadır.
7. Nefrostomi: İdrar yolu tıkanıklıklarında böbreği korumak ve idrarın akışını sağlamak amacıyla ciltten bir iğne ile idrar yollarına girilerek idrarın ince bir hortum ile dışarıya alınması işlemidir. Çoğunlukla üretero-pelvik (UP) darlık denilen hastalıkta uygulanmaktadır.
8. İdrar Stenti Takılması: Çoğunlukla idrar yolu kanserlerinin yol açtığı idrar tıkanıklığının giderilmesi amacıyla ciltten bir iğne ile idrar yollarına girilerek balon veya stentle tıkanıklığın giderilmesi ve idrarın yeniden mesaneye akışının sağlanması işlemleridir. En sık olarak idrar yolu kanserleri, rahim kanserleri, retroperitoneal lenfomalar ve çocuklarda doğuştan idrar yolu darlıklarında uygulanmaktadır.
9. Özefagus Balon Dilatasyonu ve Stenti Takılması: Çoğunlukla özefagus (yemek borusu) kanserlerinde hastanın yutma işlevini yeniden kazandırmak için ağız veya burun deliğinden ince bir kateterle girilerek darlığın stent koyularak genişletilmesi işlemidir. Yemek borusunun kimyasal madde içilmesi sonucu oluşan darlıklarında ve akalazya denilen alt ucunun darlığında ise daha çok balon dilatasyon yapılmaktadır.
10. Hidatid Kist Boşaltımı: Halk dilinde “köpek kisti” olarak bilinen ve “Echinococcus granulosus” adlı parazitin yolaçtığı kistlerdir. En sık karaciğer ve akciğerde görülen bu kistler ultrason veya bilgisayarlı tomografi kılavuzluğunda iğne ile ciltten girilerek güvenle boşaltılmaktadır.
11. Abse Boşaltılması: Ultrason, Bilgisayarlı Tomografi veya Anjiografi kılavuzluğunda, ciltten iğne ile girilerek veya ince bir kateter yerleştirilerek vücudun herhangi bir yerindeki iltihabi sıvının boşaltılması işlemidir. En sık karın ve göğüs bölgelerinde uygulanmakla birlikte giriş rotası güvenli olan tüm vücut bölgelerindeki abselere uygulanmaktadır.
12. Kist Boşaltılması: En sık olarak böbrek ve karaciğerdeki, sorun oluşturan (ağrı, bası vs) kistlerin içine Ultrason, Bilgisayarlı Tomografi veya Anjiografi kılavuzluğunda, ciltten iğne ile girilerek boşaltılması şeklinde yapılmaktadır.
13. Sıvı boşaltımları: Vücudumuzun herhangi bir bölgesindeki (en sık karın veya göğüs boşluğunda) biriken istenmeyen sıvıların boşaltılması sözkonusu olmaktadır. Bu istenilmeyen sıvı birikimleri ameliyat sonrası oluşan bir sıvı olabileceği gibi bir hastalığın parçası olarak da karşımıza çıkabilmektedir. Plörezi ve ampiyem denilen akciğer zarları arasında sıvı birikmesi, asit denilen karın boşluğunda sıvı birikmesi, pankreas psödokisti denilen akut pankreatit sonrası biriken sıvı birikimleri, biloma denilen ameliyat sonrası karın boşluğunda safra birikimi, ürinom denilen idrar birikimleri, lenfosel denilen lenf sıvısı birikimleri başarıyla iğne deliğinden girilerek boşaltılmaktadır.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Mehmet İNAL Fotoğraf
Prof.Dr.Mehmet İNAL
Adana
Doktor "Radyoloji - Röntgen"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Prof.Dr.Mehmet İNAL'ın Makale ve Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Yaptığım Girişimler' başlığıyla eşleşen başka makale bulunamadı.
► Omurga İğne Biyopsisi Haziran 2013
► İğne Biyopsisi Mayıs 2013
◊ Girişimsel Radyoloji Mayıs 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


03:14
Top