2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ramazan Bayramı
YAZI #1751 © Yazan Dyt.Işıl TURGAY | Yayın Temmuz 2013
BAYRAMDA SAĞLIKLI BESLENME

Ramazanın bitimine günler kala, bayram hazırlıkları günler öncesinden yapılmaya başlandı. Evlere gelecek misafirler için sipariş verilen tatlılar, alınan çikolatalar,şekerlemeler,hazırlanan yöresel yemekler ile birlikte ramazan sofralarını aratmayacak bir bayram daha bizleri bekliyor. Medical Park Gaziantep Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Işıl TURGAY bayramda beslenme konusunda uyarılarda bulundu.

Ramazan ayında oruç tutarak bütün bir ay boyunca kısıtladığımız enerji alımını birden bire arttırmak metabolizma dengemizin tamamen bozulmasına, fazla enerji artışı düzensiz kilo alımına ve beklenmedik sağlık sorunlarına neden olacağına dikkati çeken Turgay, bu nedenle Ramazan bayramında enerji alımını aşırıya kaçmadan arttırmanın uygun olacağını ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ramazan boyunca susuz kalan vücudun nemini dengelemek ve metabolizmanın çalışmasını sağlayan enzim sistemimizin tekrar düzenli faaliyet gösterebilmesi için düzenli su tüketimi yapılmalıdır. Herhangi bir sağlık problemi yaşamayan bireylerin devam eden yaz sıcaklarında günlük minimum 3 litre kadar su tüketimi yapması uygundur. vücudumuzun suyu gerek içtiğimiz çay/gerek kahve gerekse çorba gibi besinlerden de sağlayabileceğimiz gibi, suyun kimyası değişeceği için naturel su gibi etki göstermeyecektir. Dolayısıyla önceliğiniz her zaman doğal sudan yana olmadır.”

“Sağlıklı beslenme noktasında dikkat edilmesi gereken diğer önemli husus ise besinleri pişirme yöntemidir. Yemeklerinizi kızartma/kömürde pişirme veya haşlayıp, haşlama suyunu dökme gibi hatalar ile pişirmeyiniz. Vücudunuza alacağınız fazladan her türlü yağ veya kanserojen madde yan etkilerini kısa sürede açığa çıkaracaktır. Bu nedenle aşırı yağlı ve tuzlu pişirilmiş besinlerden uzak durunuz. Yemeklerden sonra hemen tatlı ve meyve tüketimine geçmeyiniz. Tüketeceğiniz tatlıların şerbetli tatlılar olmasından çok sütlü tatlılar veya dondurma gibi daha düşük kalorili tatlılar olmasına özen gösteriniz.”

“Bununla beraber, Ramazan ayının sıcak yaz günlerine denk gelmesi insanların daha da hareketsiz yaşamalarına sebep olmuş ve günlük enerji alımı ve harcama arasında oluşan dengesizlik vücudun hareket sisteminin düzenli çalışmamasından dolayı alınan besinlerin depolanmasına sebep olmuştur. Ramazan aylarında kilo verdiğini düşünen bireylerin şuna dikkat etmesinde fayda var; verdiğiniz kilolar su veya kas kaybı mı yoksa vücudunuzdaki yağların kaybı mı? bunu bilmediğiniz için dengelemek adına düzenli yürüyüşler yaparak vücudunuzun iskelet-kas sistemini kullanmaya özen gösteriniz.”



Diyetisyen Işıl TURGAY
Medicalpark Gaziantep Hastanesi
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Işıl TURGAY Fotoğraf
Dyt.Işıl TURGAY
Gaziantep
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Işıl TURGAY'ın Yazıları
► Ramazan Bayramı Yaklaşırken Beslenme Dyt.Ayça PEKER KAHRAMANOĞLU
► Ramazan Bayramı Sonrası : Telafi Haftası Dyt.Gizem Selin KEŞLİ
► Sağlıkla Geçen Kurban Bayramı Dyt.Nihal DURUKAN KELEŞ
► Kurban Bayramı Sonrası Detoks Dyt.Damla YAVUZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Ramazan Bayramı' başlığıyla benzeşen toplam 17 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Gebeliğiniz mi Var Ağustos 2014
◊ Ramazan Ayında Beslenme Temmuz 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


21:47
Top