2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kabızlık İçin Beslenme Tedavisi
YAZI #1813 © Yazan Dyt.Ayşe Tuğba ŞENGEL | Yayın Eylül 2013
Kabızlık (konstipasyon) günümüzde sık rastlanılan ve birçok belirtiyle birlikte görülen bir bozukluktur.Kabızklık bir hastalık olmayıp sindirim sistemini etkileyen önemli bir problemdir.Ülkemizde daha çok kadınlarda ve yaşlılarda daha sık olarak görülmektedir.Kabızlığın başlangıç zamanı ,süresi ,cerrahi geçirip geçirilmediği ,laksatiflere olan cevaplar önemlidir.Hastanın aldığı gıdaların miktarı,posa içeriği,sıvı alımı sorgulanmalıdır.


Kahvaltı yapmayanlarda kahvaltı yapanlara göre daha sık görülmektedir.Çünkü uyandıktan ve yemek yedikten sonra bağırsak hareketlerinin normale göre 2-3 kat arttığı görülmüştür.
Yeterli sıvı alımı ve düzenli egzersiz yapılması barsak hareketleri üzerinde etkili olup kabızlığı azaltmaktadır.Egzersiz yapmayan toplumlarda 3 kat daha fazla kabızlık yaşandığı tespit edilmiştir.


Refleks olarak defekasyon(büyük abdest yapma) işlemi günün hep aynı saatlerinde yapılmalıdır.Bunun içinde barsak hareketlerinin artmış olduğu uyanma ve kahvaltı sonrasındaki 30 dakikalık dönemde defekasyon işlemi gerçekleştirilmelidir.


Diyette posalı (lif) gıdalar tüketilmesi kabızlık içinde önemli bir durumdur.Posa barsakta besinlerin geçiş hızını artırır.
Peki kabızlık sorunu yaşayan bireyler hangi besinleri tüketmemelidir?Patates,havuç,pirinç pilavı,yayla çorbası ,elma ,muz,şeftali,nar,çay ,kahve gibi besinlerden kabızlık yaşayan bireyler uzak durmalıdır.


Kabızlık için diyette yapılması gerekenler;1.Bol posalı besinler baklagiller,meyve,sebzeler hergün beslenmemizde yer almalıdır.
2.Kuru kayısı,mürdüm eriği,kuru erik,kuru incir gibi kuru meyveler tüketilmelidir.
3.En az 10 su bardağı su tüketilmelidir.
4.Sabah aç karnına oda sıcaklığında 2 bardak ılık su tüketilmelidir.
5.Mümkün olduğunca düzenli egzersiz yapılmalıdır.
6.Haftada en az 3 defa baklagil(mercimek,kurufasulye,nohut vs) tüketilmelidir.




Kabızlık çözen karışım: 1 adet kuru incir ,2 adet kuru kayısı,2 yk yulaf kepeği ,4-5 adet kuru erik ,1 yk kaşığı zeytinyağı sıcak suya eklenip bekletilerek su ılıdıktan sonra sabah aç karnına içilirse barsakları çalıştıracaktır.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Ayşe Tuğba ŞENGEL'in Makale ve Yazıları
► Kabızlık Durumunda Beslenme Dyt.Turgay KÖSE
► Kabızlık - Neden - Sonuç - Beslenme Dyt.Füsun BİLGİN ÇAKMAK
► Ramazanda Kabızlık Dyt.Yunus KAPAR
► Kabızlık Neyin Habercisi? Dyt.Yağmur Meryem YAŞAR
► Hamilelik Döneminde Kabızlık Dyt.Nilay KEÇECİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Kabızlık İçin Beslenme Tedavisi' başlığıyla benzeşen toplam 24 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Dukan Diyeti Listesi Temmuz 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


20:55
Top