2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Panik Atak
YAZI #1854 © Yazan Psk.Dnş.Kıvanç TIĞLI | Yayın Ekim 2013
PANİK ATAK BELİRTİLERİ
Geçen gün panik atak ile ilgili sitenin üyelerinin yazdığı soru ve cevaplara yorumlara bakarken ilgimi çeken bir üyenin yazdıklarını paylaşmak istiyorum;
“Arkadaşlar, ben iki senedir panik atak tedavisi görüyorum. Bu konuda oldukça bilgi edindim. Size önerim; panik atak hastaları ile sohbet edin, dinleyin. Sadece ilaca bağlı kalmayın. Ben panik atağımı hem ilaç kullanarak hem de grup terapisi görerek yendim. Bir de hastalığı unutmaya başlayın. Elbette bazı sıkıntılar verecektir ama bu sıkıntıları konuşarak dertleşerek halledebilirsiniz. Size tek önerim, bu beyninizin size yaptığı bir oyun ve beyninizi siz kontrol ediyorsunuz. Bu yüzden beyninizi siz kontrol etmeye çalışın.”
Bir panik atak hastası ne kadar güzel duygularını, önerilerini dile getirmiş değil mi?
Panik atak en kısa öz tabiriyle ani olarak ortaya çıkan endişe ve kaygı nöbetidir. Bu endişe ve kaygı nöbeti kişinin vücudunda bazı fiziksel belirtilerle kendini gösterir, bu yüzden çoğu zaman kişide yoğun bir korku ve rahatsızlık duygusu yaratır. Bu yoğun korku duygusu içinde kişi, çok kötü bir şey olacağını, onun için sonun geldiğini, öleceğini ve kalp krizi geçireceğini düşünür. Bu şekilde yoğun bir korku içinde olan kişi doğal olarak o ortamdan kaçmak, uzaklaşmak ister, yardım alacağı bir hastaneye gitmek ister. Çoğu zaman gidilen bir acil serviste herhangi bir girişimde bulunmadan bu belirtiler geçer ve kişi kendini daha iyi hisseder.
Panik atak sırasında aşağıdaki belirtiler görülebilir. Genel olarak kişiler nöbetleri sırasında bu belirtilerde 7-10 arası belirti yaşamaktadırlar.
-Çarpıntı, kalp atımlarını duyumsama
-Terleme
-Titreme ya da sarsılma
-Nefes darlığı ya da boğuluyor gibi olma
-Soluğun kesilmesi
-Göğüs ağrısı ya da göğüste sıkıntı duyma
-Bulantı ya da karın ağrısı
-Baş dönmesi, sersemlik hissi, düşecekmiş gibi olma
-Dış dünyaya da kendisi gerçekliğini kaybetmiş gibi hissetme
-Kontrolünü kaybedeceği ya da çıldıracağı korkusu
-Ölüm korkusu, uyuşma duygusu, üşüme, ürperme ve ateş basması.
Danışmanlık merkezine gelen Sinan . bey yaşadığı sıkıntıları şöyle anlatıyordu;
“Kıvanç hanım, bir gece uyurken aniden bir kalbimin hızla çarptığı aynı zamanda nefesimin daraldığını hissettim. Annem babam da uyandı, ev halkı başıma toplanmıştı, son dakikalarını yaşayan bir hastanın başına toplanılması gibi. Kendime bir kalp krizini daha yakın buluyordum, kolum uyuştuğu, göğsümde ağrı hissetim için. Peki ama bir kalp krizi bu kadar uzun sürmezdi. Demek ki bu sıradan bir kalp krizi değildi, sadece bana özeldi. Tüm bunları yaşarken beni hemen hastaneye acile telaş içine götürdüler. Doktor beni EKG çekilmesi için bir yere gönderdi. EKG çekilecek yer sanki bana morg gibi geldi. Masaya uzandığımda sanki musalla taşına uzanmıştım. Doktor EKG kağıdına baktı ve sonra beni muayene etti. Nefes alışımı kalbimi dinledi, her şey normaldi. Peki bu anormallik nereden kaynaklanıyordu. Doktor bana sakinleştirici yazdı. Daha sonra bu nöbetler sıkı sık olmaya başladı bu yüzden sonunda psikoloğa gitmeye karar verdim ve size geldim diyerek sözlerini bitirdi.”
Sinan . beye öncelikle gerekli psikolojik testler yapıldı daha sonra psikiyatrist tarafından ilaç tedavisine başlandı. İlk önce bireysel psikoterapi gördü daha sonra grup terapisine başladı. Şu an kendi daha mutlu ve huzurlu hissediyor.
Panik atak tedavisi hastanın yaşadığı atakların düzeyine ve şiddetine göre değişim gösterir. Genel olarak panik atak tedavisinde bilişsel davranışçı terapi uygulanmaktadır. Bu terapi uygulaması sırasında hastalara ilk olarak ataklar sırasında onlarla başa çıkabileceği teknikler öğretilir. Bu teknikler ile kişinin ataklarını kontrol etmesi sağlanır. Daha sonraki aşamalarda kişinin yanlış bilişsel süreçleri bulunur.(örneğin alışveriş merkezi çok kalabalık oraya gidersem atak geçiririm.) ve bu süreçler olumlu düşünceler ile değiştirilmeye çalışılır. Ataklarla başa çıkmayı öğrenen ve yanlış bilişsel süreçleri değiştirilen kişinin yaşam kalitesi arttırılmaya çalışılır. Kişi ne kadar iyileştiğini söylese ve gerçekten atak yaşamasa bile, beklenti kaygısıyla çarşıya, dışarıya çıkmaya korkuyorsa; atak gelecek endişesi ile hayatını kısıtlıyorsa bu rahatsızlık tamamen geçmiş diyemeyiz.
Panik atak tedavisinde, bütün ruhsal hastalıklarda söylediğim gibi; ilaç tedavisi ile psikoterapi aynı anda düzenli yürütülmesi çok önemlidir. Psikoterapi görmeden panik atak sadece ilaçlarla geçmez mi geçer fakat, ilacın tesiri geçtikten sonra panik atak tekrar gelir.
Panik atak yaşayan kişilerin atak geldiğinde şöyle düşünmesi onları rahatlatır; “Daha önce de paniğim gelmişti çok kaygılanmıştım, boğulacakmış gibi olmuştum ama sonra geçti ve bana kötü bir şey olmadı.”
Unutmayın; panik atak tedavi edilebilen bir rahatsızlık, yeter ki siz buna inanın. …
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Kıvanç TIĞLI Fotoğraf
Psk.Dnş.Kıvanç TIĞLI
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi15 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Kıvanç TIĞLI'nın Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Panik Atak' başlığıyla benzeşen toplam 19 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Özşefkat Ocak 2021
► Korona Kaygısı Ocak 2021
► Kendin Olma Cesareti Ocak 2021
► Çocuklarda Çalma Ekim 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:54
Top