2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Boşanma ve Çocuk
YAZI #1859 © Yazan Uzm.Psk.Nurhayat YÜKSEL | Yayın Ekim 2013
Boşanma süreci çocuğu her yaşta farklı etkiler ve çocuğun bu yeni duruma alışma sürecinde gösterdiği farklı tepkiler vardır.
Ebeveynlerden birinin evden ayrılmış olması öncelikle güven duygusunda bir sarsılma olarak ortaya çıkar.
Tüm yaşlarda yaşanan ortak tepkiler; öfke ve hırçınlık, uykusuzluk problemi, depresyon, birlikte olunan ebeveyne karşı aşırı bağımlılık ya da kızgınlık olarak sayılabilir.
Çocuklar bazen bu durumu arkadaşlarından gizleme eğilimi gösterebilirler, içe kapanabilirler. Ebeveynlerin doğru tutumlar sergilemesi, tutarlı olması çok önemlidir.
Çocuklar anne ve babasının yeniden bir araya gelmesini isteyebilir, giden ebeveyn için yanında kaldığı ebeveynini suçlayabilir. Ayrılığa kendisinin sebep olduğunu düşünebilir. Yanında olmayan ebeveyni ile bağlantısının tamamen koptuğunu sanabilir.
Çocuğa verilmesi gereken duygu öncelikle güven duygusudur. Ayrı olan ebeveynini görebileceğini ve hiçbir gücün buna mani olamayacağını bilmelidir.
Genelde çocukların yanında olduğunu ebeveynin tutumunun nasıl olacağını değerlendirebiliriz. Birlikte olunan ebeveyn, diğeri hakkındaki olumsuz duygu ve düşüncelerini (eğer çocuğa fiziki ve duygusal zarar vermeyeceğinden eminse) çocukla paylaşmamalıdır. Kendi olumsuz hislerini, sağlıklı ve dürüst bir şekilde değerlendirip problemin aralarındaki anlaşmazlıktan ileri geldiğine kanaat getirirse çocuğun anne/baba ile olan iletişimine mani olmamalıdır. Diğer ebeveyn ile bitmemiş hesapları olan taraf; intikam, kin, nefret, kızgınlık ve öfke gibi duygularını çocuğa aktarabilir ve onun üzerinden yaşayabilir. Bu çocuk için kaldırılması çok ağır bir yüktür. Biz ki çocuklarımıza gözümüz gibi bakar ve onlara hiç kimsenin zarar vermesine izin vermeyiz. Ama bu durumda kimsenin veremeyeceği zararı istemeden veririz ve çocuğun tüm geleceğini etkileriz. Çocuklarımız yaşadıkları bu olumsuz deneyimleri arkadaşlık ilişkilerine, aşklarına ve evliliklerine taşırlar. Hem kendileri mutlu olamazlar, hem de birlikte oldukları kişiye hayatı cehennem ederler.
Çocukları küçük yaşlarda iken ayrılmış olan çiftlerde çocuk, yanında olan ebeveyni ile tensel temasta bulunma ve birlikte yatma isteğini yoğun yaşayabilir. Anneler oğulları ile uyuma alışkanlığı geliştirirlerse çocuğun bir birey olması mümkün değildir. Anneden ayrışamayan çocuk bağımlı bir yapı geliştirecektir. Bu kız çocukları içinde geçerlidir ama erkek çocuklar bundan çok daha fazla etkilenirler.
Çocuğun yanında kaldığı anne ya da babası yaşamını daha önce olduğu gibi sürdürmelidir. Hayatlarında çok büyük değişiklikler yapmamaya çalışmalıdırlar. Günlük yaşam alışkanlıkları eskisi gibi devam etmelidir. Çocuğun kendini nasıl hissettiğini anlatabilmesi için cesaretlendirilmeli ve çocuk anlatırken can kulağı ile dinlemelidir. Yaşadığı duygular hafife alınmamalı aynı zamanda abartılmamalıdır. Ebeveynler kendi içlerindeki kaygı, korku ve endişeyi çocuklarına yansıtmamalıdır.
Ona güven ve sevgi vererek, hep yanında olduklarını hissettirmelidirler.
Çocuktan ayrı yaşayan ebeveyn çocuğa karşı sorumluluklarını tam olarak yerine getirmelidir. Belki de bunlardan en önemlisi ona karşı duyduğu sevgiyi maddi olmasından çok manevi olarak sunması ve her zaman yanında olacağı hissini vermesidir. Çocuk her anne ve babasını arayabilmeli, onlarla ayrı ayrıda olsa kaliteli zaman geçirebilmeli, duygu ve düşüncelerini paylaşabilmelidir.

Ebeveynler çocuğun yaşadığı depresyon ve korku belirtilerine karşı duyarlı olmalı ve gerektiğinde bir psikologdan destek almalıdırlar.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Nurhayat YÜKSEL Fotoğraf
Uzm.Psk.Nurhayat YÜKSEL
Ankara (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi28 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Nurhayat YÜKSEL'in Makale ve Yazıları
► Boşanma ve Çocuk Psk.Adem TATAR
► Boşanma ve Çocuk Psk.Sinem ERUSTA
► Boşanma ve Çocuk Psk.Dnş.Aslı DENİZ
► Boşanma ve Çocuk Psk.Gizem HÜNERLİ
► Boşanma ve Çocuk Psk.Gonca BİLGİÇ
► Boşanma ve Çocuk Dr.Psk.Hale Nur KILIÇ MEMUR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Boşanma ve Çocuk' başlığıyla benzeşen toplam 15 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Uyku Evreleri Ocak 2018
► Savunma Mekanizmaları Ocak 2018
► Depresyon Modelleri Ocak 2018
◊ Roller Nasıl Oluşur? Ekim 2013
◊ Taciz Şubat 2012
◊ Kadınlar Günü Ocak 2012
◊ Aşk ve Emdr Ocak 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:46
Top