2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,978 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sınav Kaygısı... Ama Neden?
YAZI #1861 © Yazan Uzm.Psk.Nurhayat YÜKSEL | Yayın Ekim 2013
Sınav kaygısını şöyle tarif edebiliriz. Kişinin eğitim ve öğretim süresince edindiği tüm bilgiyi, sınav sırasında etkili olarak kullanabilmesini engelleyen ve başarısının düşmesine neden olan yoğun kaygı durumudur. Burada en önemli olan nokta kaygı sonucu performansın olumsuz etkilenmesi durumudur. Aslında kaygı belirli bir seviyede başarıyı ve performansı olumlu yönde etkiler yani faydalıdır. Çünkü dikkati yoğunlaştırır, daha uyanık olmayı sağlar, motivasyonu yükseltir ve koruyucudur. Kaygının olmaması motivasyonu ve dikkati düşürür. Bazı durumlarda yoğun kaygıyla baş edemeyen kişi bir savunma mekanizması olarak sınavı yok sayma eğilimi gösterebilir.

Sınav kaygısı nasıl anlaşılır? Zihinsel, duygusal, davranışsal ve fiziksel belirtilerle ayırt edebiliriz.
Dikkati toplayamama, odaklanamama ve sınav sonucu ile ilgili olumsuz yargılarda bulunma zihinsel belirtiler olarak kendini gösterir. Görünür biçimde huzursuzluk, gergin ve asabi davranışlar sergileme, korku, panik ve yerli yersiz ağlama krizleri de duygusal belirti olarak ortaya çıkabilir. Sınav sırasında dona kalma ve sınavdan kaçınma ile baş ağrısı, kendini sürekli yorgun hissetme, uyuyamama, mide ve bağırsaklardaki sıkıntılar, iştahsızlık ve kalbin çok hızlı çarpması da fiziksel ve davranışsal belirtiler arasındadır. Öğrencinin başarı durumundaki iniş ve çıkışlar da kaygı belirtileridir.
Ancak bunların görülme sıklığı ve kişiye verdiği rahatsızlık bir uzman tarafından değerlendirilirse sağlıklı olur. Bu tür davranışların bir kısmının görülmesi mutlaka sınav kaygısı vardır anlamını taşımaz.

Sınav kaygısının ülkemizde diğer ülkelerden dört kat fazla olmasının sebebi bir üst kademedeki okula geçişin ve iş sahibi olabilmenin ön koşulunun sınav sonucuna yönelik değerlendirilmesidir. Bu yüzden ülkemizde bu konu ağırlıklı olarak işlenmektedir.

Sınava yeteri kadar kendini hazır hissetmemek önemli bir kaygı sebebidir. Bu durumdaki çözüm aslında çok da zor değildir. Sadece paniklemeden, edindiği bilgide eksik olan kısımlara ağırlık vermek ve strese girmeden çalışma becerisi geliştirmesi gerekir.
Genelde sınav kaygısı yaşayan kişiler kendilerini ailelerine, sevdiklerine ve arkadaşlarına kendini ispat etme, kendilerini kanıtlama gibi birçok farklı anlam yüklemektedirler. Çoğu zaman da bu aile tarafından kişiye yüklenir ve kendi yapamadıklarını ve yaşayamadıklarını çocuklarının yapmasını ve yaşamasını isterler. Bunu direkt yapabildikleri gibi duygusal anlamda bir baskı da kurabilirler. Bunlar öğrencinin/kişinin kaldıramayacağı bir yükün altında kalmışcasına onu ezer, yıpratır ve kendine olan güvenini yitirmesine sebep olur.
Oysa sınav kişinin kişiliğinin bir değerlendirilmesi değil sadece bilgi birikiminin değerlendirilmesidir. Sınav sonucuna göre iyi ya da kötü evlat olmayacaktır. Eğer kişi sınav sonucuna göre değerlendirilirse bu yerleşir ve hayatının tüm alanlarına bulaşır. Kendini başarısız yetersiz görür, kendine olan olumsuz inançları her konuda ortaya çıkar ve çaresizlik duygusu yerleşir.
Ailece sınava yüklenilen anlam mutlaka gözden geçirilmelidir. Hedefler gerçekçi olmalıdır. Sonucu bilinmeye bir sınav hakkında olumsuz düşüncelerden zihni arındırmak bunun yerine yapabileceğine ve başarılı olabileceğine olan inancını arttırmak gerekir.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Nurhayat YÜKSEL Fotoğraf
Uzm.Psk.Nurhayat YÜKSEL
Ankara (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi28 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Nurhayat YÜKSEL'in Makale ve Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,978 uzman makalesi arasında 'Sınav Kaygısı... Ama Neden?' başlığıyla benzeşen toplam 15 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Uyku Evreleri Ocak 2018
► Savunma Mekanizmaları Ocak 2018
► Depresyon Modelleri Ocak 2018
◊ Roller Nasıl Oluşur? Ekim 2013
◊ Boşanma ve Çocuk Ekim 2013
◊ Taciz Şubat 2012
◊ Kadınlar Günü Ocak 2012
◊ Aşk ve Emdr Ocak 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:35
Top