2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Toplum (Polis) Trafik
YAZI #1882 © Yazan Psk.Dnş.Adem ŞAT | Yayın Kasım 2013
Dünyaca ünlü birçok IQ testlerinin hemen hemen hepsinde sorulan bir soru vardır : Polisin görevi nedir? Aslında cevap çok basittir. Toplumun güven ve huzur içerisinde yaşamsını sağlamak için gerekli her türlü tedbiri alıp, çıkan asayiş olaylarına müdahale etmektir.

Cevap özetle budur. Ancak bu soruyu yönelttiğimiz çocuklardan aldığımız cevap çok şaşırtıcı düzeye gelmiştir. Genel itibariyle verilen cevaplar şöyle: Trafikte suç işleyenlere ceza yazar, suçlulara kelepçe takar, yaramazlık yapan çocukları hapse atar gibi hep korkutucu ve toplumun içinden değil de dışında bir kavrammış gibi algılanır hale gelmiştir. Özellikle trafik polislerinin toplum üzerindeki algısı bu konuda biraz daha ürkütücü düzeye gelmiş bulunuyor maalesef. Arabamıza binip yola çıktığımızda sıkça görürüz görev başındaki polislerimizi. Daha görür görmez kalbimiz hızla çarpmaya başlar, ya beni de durdurursa, ya bir eksiğim varsa, ya ceza yazarsa diye buram buram terleriz. Nerden çıktı yine bu polisler, ne gerek var bu kadar sıkı kontrollere diye söyleniriz. Ne kadar kötü bir durum değil mi? Aslında polisimizin yaptığı tek şey var bizim can güvenliğimizi sağlamak. Düşünsenize eğer bu kontroller olmamış olsa ehliyetsiz, alkollü, uykusuz, aşırı hızlı, hiçbir kurala uymayan bir sürü trafik canavarı kol gezecek yollarda. Yapılan araştırmalar ortada bu kadar sıkı denetimlere rağmen bekli de en çok can ve mal kaybı trafik kazalarında yaşanmıyor mu? Bence toplum olarak bu olumsuz algımızı değiştirip trafik polislerine bu konularda elimizden geldiğince yardımcı olmalıyız.

Konu trafik olunca ehliyet ve emniyet konusuna da değinmeden geçmeyeceğim. Trafik kazalarının en büyük nedenlerinden biri iyi bir eğitim almadan ehliyet alan sürücüler değil mi? Hep sordum kendi kendime bu ehliyet sınavlarında arkada iki emekli öğretmen oturur ve sürücü adayının ehliyeti alıp almayacağına karar verir ve başarılı olan adaylarda ehliyetini alır. Bu arka koltukta oturan öğretmen yerine trafik polisleri olsa daha iyi olmaz mı? En azında bir sürücünün trafikte yaşayacağı her türlü sıkıntıyı en iyi bilen kişi trafik polisleri değil midir? Böylelikle ehliyet almaya hak kazanan sürücü adayları en baştan bir denetime tabi tutulmuş olur. Trafiğe daha hazır çıkmış olur. Diğer bir konu ise emniyet konusu. Şu an trafikte birçok araç en basit düzeydeki güvenlik donanımlarına bile sahip değil. Hatta sıfır km. dediğimiz araçlar bile birçok güvenlik donanımdan yoksun olarak hala satışa sunulmaktadır. Devlet bu konuda bir standart donanım listesi çıkarmalı ve bu donanımları eksik olan araçların satışını engellemelidir. Yukarıda saydığımız tüm adımlar atılmış olsa hem trafik kazalarının nispeten önüne geçilmiş olur hem de trafik polisleri de ceza yazmak yerine asli görevlerini yerine getirmiş olur. Toplumun özellikle trafik polislerine karşı algısını değiştirmek için Devletimizin buna benzer adımlar atmak zorundadır.



Trafik Polisleri üzerinde bir araştırma yapılsa %100’ ü ceza yazmak, insanlarla karşı karşıya gelmek yerine daha geride durup işlerini daha profesyonel yapmak isterler. Çünkü onlar da insan. Onların da normal insanlar gibi bir ailesi, insanlara ve hayata çok pozitif bakan duyguları var. Devamlı kendine ceza yazılan insanlarla devamlı tartışmak zorunda kalan her polis akşam eve gittiğinde bunların olumsuz psikolojik yansımalarını yaşamaktadırlar. Bunu da ailelerine yansıtmaktadırlar. Hem trafiğin düzenini, hem toplumun bakış açısını hem de polislerin ve ailelerinin ruh sağlığını düzeltmek için tüm bu değişikliklere çok ihtiyacımız var.



Çözüm olarak:



* Trafikte bütün kontrolleri yollara, ışıklı ve ışıksız kavşaklara kurulacak kamera sistemleriyle sağlansa.

*Tüm denetimler elektronik ortamda yapılsa.

*Ceza gerekiyorsa onu da polis toplumla hiç yüz göz olmadan elektronik olarak halledebilse.

* Sürücü adayları uygulama eğitimini trafik polislerinden alsa.

*Trafikteki araç kalitesi artırılmış olsa.

*Okullarda, televizyonlarda, diğer basın yayın organlarında sıkça trafikle ilgili bilgilendirici eğitimler yapılsa.

* Trafik polisleri ceza yazmak ve soğuk sıcak demeden gereksiz yol kontrollerinden ziyade toplumu bilgilendirici eğitim faaliyetlerine katılsa daha iyi olmaz mı?

Hem yol sağlığı hem toplum sağlığı hemde Polisimizin ruh sağlı için en kısa sürede bunlara ihtiyaç var.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Adem ŞAT Fotoğraf
Psk.Dnş.Adem ŞAT
Kayseri
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi23 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Adem ŞAT'ın Makale ve Yazıları
► Birey Toplum İlişkisi Psk.Esra ERDOĞAN
► İntihar ve Toplum Etkisi Nazlı ÇALIŞKAN
► Çocuk (Toplum’u) Yetiştirmek Psk.Sabahattin ZENGER
► Değişen Toplum (Toplumda Değişim) Psk.Burçak DEMİRKAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Toplum (Polis) Trafik' başlığıyla benzeşen toplam 12 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:56
Top