2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Özgüven ve Hata Yapmak (Tweeterdan)
YAZI #1886 © Yazan Psk.Sibel Deniz TOLEDO | Yayın Kasım 2013
Özgüven, kişinin kendi değerlerinin farkına varması ve güçlü yanlarını görebilmesi ile artar. Özgüven, hatayı sadece bir hata olarak görüp herkesin hata yapabileceğini, bunun yetersizlik olmadığını anlayıp içselleştirerek artar. Özgüven, hatayı sadece bir hata olarak görüp herkesin hata yapabileceğini, bunun yetersizlik olmadığını anlayıp içselleştirerek artar. Kendinize hedef olarak hiç hata yapmamayı koymuş ve hata yapmayı bir yetersizlik olarak kodlamışsanız yapacağınız her hata sizi sıkıntıya sokacaktır. Bu kodlamanın bir sebebi de hata yaparsanız başkaları tarafından küçük görüleceğiniz kaygısıdır. Aslında gerçekte kimse sizin yaptığınız ufak tefek hatalar üzerinde sizin düşündüğünüz kadar durmaz. Siz iş yerinde yaptığınız bir hatayı yada söylediğiniz yanlış bir sözü bütün gece kafanızda evirir çevirir belkide uyuyamazken aslında mesai bitiminde olay çoktan unutulmuştur. Herkes hata yapar bütün mesele hata yaptığını kabul etmek, gereken dersi almak ve yola devam etmektir. Geçmişe takılıp kalmak sadece negatif duygular yüklenmenize kaygınızın ve depresif ruh halinizin artmasına bunun yanında anda yapabileceğiniz şeyleri ıskalamanıza neden olur. İleriye gitmenizi engeller. Hayata olumsuz bir pencereden bakmanıza ve kendinizi negatif kalıplarla değerlendirmenize neden olur. Gerçekçi olmayan engeller. Hayata olumsuz bir pencereden bakmanıza ve kendinizi negatif kalıplarla değerlendirmenize neden olur. Gerçekçi olmayan değerlendirmeler yapmaya başlarsınız: işe yaramazım, hatalıyım, kusurluyum, bir işi beceremem gibi...
Bu bir kısır döngü oluşturur ve psikolojik sıkıntı yaratır.Mükemmelliyetçi insanlar bir hata yaptıklarında yada eleştirildiklerinde kolayca bu kısır döngüye girerler. Mükkemmelliyetçilik çoğu zaman yetersizlik şemasını bastırmak için kullanılan yanlış bir stratejidir. Ancak mükemmel olursa yeterli, değerli, olabileceğine inanır. Bu işlevsel olmayan bir stratejidir. Kontrolü kaybettiğinde yada hata yaptığında @PsikologDenizce: kolaylıkla çökebilir. Sık sık bu konuda sıkıntı yaşıyorsanız terapi desteği almak size yardımcı olabilir.
     3 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Sibel Deniz TOLEDO Fotoğraf
Psk.Sibel Deniz TOLEDO
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi23 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Sibel Deniz TOLEDO'nun Yazıları
► Hata Yapmaktan Korkmak Psk.Berivan ŞENTÜRK
► İlişkilerde Yapılan 10 Hata Psk.Özgün ÖKLÜK OCAK
► Hata Yapma Korkusu Psk.Namık ACAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Özgüven ve Hata Yapmak (Tweeterdan)' başlığıyla benzeşen toplam 23 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ R.Nin Doğum Hikayesi Ocak 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:18
Top