2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sınav ve Ruh Hallerimiz
YAZI #1890 © Yazan Psk.Yetkin KUŞAN | Yayın Kasım 2013
Sınav kaygısından evvel, kaygı nedir onun üzerinde duralım. Kaygı korkuyla aynı gibi görünür ancak farklı bir durumdur. Korkuda fiziksel zarar verici şeylere karşı oluşan his vardır. Korkularımız zaten hayati bir durumdur ve tehlikelere karşı aldığımız önlemdir. Kaygıda ise belirsizlik durumu hakim. İçim içimi kemiriyor, sanki bir şey olacak, içimde bir sıkıntı var dediğimiz andır kaygı. Bunlarla birlikte duruma addettiğimiz yorumlarımız da tetikler ve hisleri yoğunlaştırır. Sokağın köşesinde karşılaştığımız başıboş iri köpeğin bizi korkutması gayet hayati bir komuttur ve kaçmaya yöneliriz. Bu köpeği gördükten sonra hep aynı köşede köpek çıkabilir mi diye duyduğumuz şey ise kaygılarımızdır. Bu durum da makul ve yaşam kalitemizi düzenleyicidir. Ancak sokakta hiçbir zaman köpek dolaşmamışsa ve kaygılarımızdan dolayı evden dahi çıkamayacak hale gelmişsek, burada dolaşan şey bizim kafamızdaki işlevsiz ayrıntılarla dolu olan düşüncelerimizdir. Sınav kaygısının da çok yoğun olması buna benzer bir durumdur. Düşünün ki sınava hazırlanan bir kişi açısından her şey yolunda gidiyor, deneme sınavlarında başarılı görünüyor. Görünürde pek sorun yok gibidir. Ancak bir de bakarsınız ki buna rağmen yoğun kaygılanmaktan kendini alamaz. Burada olan kaygı ailemizin, çevremizin derinleştirdiği ve genel anlamda sınava addettiğimiz duygulardan hemen öncesindeki düşüncelerimizden başka bir şey değildir. Kaygının bulaşıcı olmasını da hesaba kattığımızda birey kendini yalnız hissetmeye başlar. Altından kalkamayacağı bir işin içinde olması, zamanın daraldığını düşünmesi, sınav anındaki sürenin yetmeyeceği gibi sınav öncesinde ve esnasında yine birçok düşünce kişiyi beklemektedir.

Kaygı, mutlaka belli ölçülerde başarının anahtarıdır. Zaman yönetiminin iyi kullanılması burada önem taşımaktadır. Sınava ne kadar kaldığı, bu zaman diliminde hangi konulara ne kadar çalışılabileceği değerlendirilmelidir. Ancak sınava son haftalar kaldığında konular yetişmemişse istediğimiz düzeyde değilsek veya her şey yolunda gibi görünse de sınav anında kendimizi alamadığımız ve performansımızı etkileyen kaygı bizi bekliyorsa; son günlerde deneme sınavlarını artırmak büyük önem taşır. Mümkün olduğunca gerçek duruma yani sınav anına en yakın koşulları yaratmak gerekir. Çünkü biz günlük hayatta da örneğin asansör fobisi yaşıyorsak asansöre binerek yani mümkünse en gerçekçi olanla yüzleşerek kaygımızı azaltabiliriz. Tabii ki yüzleşmede önceleri kaygımız çok yükselecektir ama hedefe ulaşmak için bu gereklidir. Gerçek durum dışında, canlandırma yöntemiyle de kendimizi mevcut duruma adapte etmemiz mümkündür. Mesela, sınav öncesini, sınav başlangıcı ve sonunu üç parçaya bölerek, kafamızda canlandırarak her gün beş dakika süreyle hayal edebiliriz.

Son olarak, kişinin nefes ve gevşeme egzersizleri yapması da önemli bir önlem olarak düşünülebilir. Bireyin derin nefes alması ve ihtiyacı olan oksijeni sağlaması, bireyin kendini ferahlatacak bir yöntemin işe yarayacağına inanması, tutunacak bir dalın olduğunu bilmesi gibi faktörler de bireyde güven olgusu sağlamada önemlidir. Nefes egzersizi şu şekilde yapılabilir. Nefesimizi burundan alıp ağızdan vermek şeklinde içimizden sayarak ve yayarak dörde kadar sayıp, yine dört saniye tutup ve yayarak nefesi sonuna kadar vermek sınav öncesinde ve esnasında yine kaygıyı makul ölçüye getirmekte etkili olabilmektedir.

Psikolojik Danışman Yetkin KUŞAN
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Yetkin KUŞAN Fotoğraf
Psk.Yetkin KUŞAN
Antalya
Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi36 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Yetkin KUŞAN'ın Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Sınav ve Ruh Hallerimiz' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Doğa, Şehir ve İnsan Haziran 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


21:23
Top