2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Fizyoterapist Kimdir?
YAZI #1893 © Yazan Uzm.Fzt.Mehmet DURAY | Yayın Kasım 2013
Fizyoterapist Kimdir?
Rehabilitasyonun en önemli parçası olan fizyoterapist, uzman hekim tarafından tanısı konan hastaların fizik tedavi ve rehabilitasyon programını planlayan ya da uygulayan sağlık çalışanıdır.

Fizyoterapistler, ayrıca sağlıklı bireylerde sağlığın korunması için özel egzersiz ve eğitim programları planlayarak fiziksel uygunluğu yükseltmeyi, hastalık ve sakatlıkların önlenmesini sağlayarak yaşam kalitesini artırmayı amaçlar.

Türkiye’ de fizyoterapistler tıbbın hangi alanlarında çalışmaktadılar?

Fizyoterapistler nöroloji, nöroşirurji, ortopedi, genel cerrahi, pediatri, geriatri, romatoloji, dahiliye, kardiyoloji, kardiovasküler cerrahi, jinekoloji, üroloji, spor bilimleri, iş uğraşı terapisi, ortez ve protez rehabilitasyonu, halk sağlığı alanlarında hizmet vermektedirler.

Türkiye’ de yoğun olarak hizmet veren özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde fizyoterapistin fonksiyonu nedir?

Fizyoterapistler özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinin rehabilitasyon kısmın da hizmet vermektedirler. Bu merkezlere gelen CP (beyin felci), kas hastalıkları, spina bifida, gelişim geriliği, hidrosefali, ataksi, epilepsi vb. fiziksel probleme yol açan hastalıkların değerlendirmesini ve tedavisini yürütürler. Genel olarak bu hastaların kasılmalarının azaltılması, kaslarının kuvvetlendirilmesi, dengelerinin iyileştirilmesi, normal yürüyüş paterninin kazandırılması, solunum eğitiminin verilmesi, oturma, ayakta durma, emekleme ve kol becerilerinin kazandırılması fizyoterapistin işidir. Ayrıca fizyoterapistler yaygın görülen skolyoz ( omurga eğriliği) varlığında, skolyozu kontrol altına almayı ve akciğerlere bası oluşmasını önlemeyi hedeflerler. Fizyoterapist hastayı baştan aşağı (baştan – ayak bileği eklemine ve kaslarına kadar) değerlendirir ve uygun fizyotearpi programını çizer.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Mehmet DURAY Fotoğraf
Uzm.Fzt.Mehmet DURAY
Isparta
Uzman Fizyoterapist
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi27 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Fzt.Mehmet DURAY'ın Makaleleri
► Fizyoterapist Gözetiminde Pilates Fzt.Sema DANIŞIK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Fizyoterapist Kimdir?' başlığıyla benzeşen toplam 37 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Yaşlanma Ağustos 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:32
Top