2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sorularla Hipnoz
YAZI #1908 © Yazan Dr.Psk.Haluk ALAN | Yayın Aralık 2013
Hipnoz hakkında sorduğunuz sorulara cevaplarım aşağıdadır. Bilgilerinize… Daha geniş bilgiyi; http://psikiyatri.org.tr/pagepublic.aspx?menu=37 adresinden ve tercüme grubu içinde yer aldığım “Klinik Hipnoz” kitabından edinebilirsiniz…

Hipnoz kimlere ve niçin önerilmez?
Hipnozun iletişim sorunu yaşanan kişilerde ya da iletişim kurulma güçlüğü yaşanan hastalıklarda kullanılması tavsiye edilmez.
Bazen hastalar aile, eş ya da bir başka kişinin zoruyla getirilebilir. Kişi terapiye tam bir güven içerisinde yaklaşmadığı için tedavi şansını zora sokmaktadır. Diğer taraftan hastalığının tedavi edilemez olduğunu kanıtlamak düşüncesiyle, son şansını da kullandığını göstermek için gelen hastalar da vardır. Yine bu kişilerde de yeterli sonuç alınması oldukça güçtür.
Hipnozun bir edilgenlik olduğunu ve acziyeti ifade ettiğini düşünen kişiler hem defans geliştirirler, hem de, "hadi beni hipnoza alda görelim" tarzında bir meydan okumanın yanlışlığına düşebilirler. Bu tip vakalarla karşılaşıldığında hipnozu gösteri amacıyla kullanmayanlar, söz konusu kişiyi hipnoza almamalıdırlar. Çünkü, hipnoz böyle anlamsız bir çekişmenin konusu haline gelmemelidir.

Hipnotik konsantrasyon nedir?
Hipnotik transtaki kişinin temel özelliği, telkine artmış cevap vermesidir. Hiç kimse telkine karşı tam bağışık olamaz. Herkese bir dereceye kadar telkin yapılabilir. Fakat telkine boyun eğme, yanlış olarak saflık gibi anlaşılmamalıdır. Bilinçli durum da bu ruh durumumuza,arzularımıza ve çevremize göre değişir. En büyük avantajlardan biri rasyonalizm, direnç, isteksizlik ya da bilinçli düşünceyle reddetme tarafından terapötik kazançların engellenmesi olmaksızın (yani bilincin frenlerinden bilinçaltını kurtararak…) bilinçaltı düşüncesini inceleme fırsatıdır. Hipnozun kullanılması, bilinçli durumda iyileşmeyi geciktirebilen önyargı, muhakeme ve emosyonel direnci ortadan kaldırır.
Hipnoz esnasında beynin alfa dalga durumunda olduğu söylenir. Bu dalga boyu telkine en duyarlı olunan süreçtir. Bir örnek verecek olursak; televizyonda çok büyük ilgiyle izlediğiniz bir film olsun. Öylesine dalmışsınız ki arkanızdan anneniz size sesleniyor… evet onu duyuyorsunuz ama tepkiniz yok… bütün dikkatinizle televizyondasınız…işte bilinçaltının açık olduğu bu an, hipnozda telkine duyarlı olunan ana çok benzer…
Ayrıca hipnoza yatkınlığın ölçüldüğü hipnoza yatkınlık testleri de vardır. Bunlar aracılığıyle sujenin hipnoz olabilmek için yeterli bir konsantrasyona sahip olup olmadığını tayin etmek mümkündür. Çok kesin mi? Elbette hayır… sadece bir yol gösterici…

Hafif ya da derin hipnoz var mıdır?
Genelde hipnoz üç kategori içerisinde değerlendirilir; hafif - orta - derin. Teknik anlamda her birerinin ayrı belirtileri varsa da terapi açısından bu farklılıkların bir önemi yoktur. Hipnoz tedavisinde çok derin bir hipnotik konsantrasyona gerek yoktur. Hipnoz tedavisinden yarar görmenin en önemli şartlarından biri, derinlikten çok sabırlı uygulamalardır. Sabırla ve inançla yapılan uygulamalar, beraberinde başarıyı da getireceklerdir.

Hipnozdan yararlanabilmek için hangi derinliğe ulaşmak gerekir?
Yapılan çalışmaların bir çoğunda hipnotik derinliğin tedavide önemli bir etken olmadığı tespit edilmiştir. Maalesef yine yanlış bazı bilgiler nedeniyle hastalar farklı beklentiler içinde olabiliyorlar. Bir çok suje özellikle ilk seanslarda hipnoza girmediklerini söylemektedirler. Bunun oranı az da değildir, yaklaşık %80… Gösteri amaçlı hipnoz bilgileri nedeniyle kişiler hipnoz seansında bütünüyle bilinçlerini kaybedecekleri ve kendilerinden geçerek adeta bir başka dünyaya gidecekleri, zombiye dönecekleri beklentisi içindedirler. Oysa terapi amaçlı hipnozda böyle bir duruma gerek duyulmaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Haluk ALAN Fotoğraf
Dr.Psk.Haluk ALAN
Denizli
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Psk.Haluk ALAN'ın Makale ve Yazıları
► Hipnoz Nedir ve Hipnoz Nasıl Uygulanır Psk.Dnş.Cem Batuhan AKINCIOĞLU
► Sorularla Cinsel Terapi Dr.Psk.Dilek AKGÜL
► Hipnoz Psk.Şahin UÇAR
► Hipnoz Psk.Murat BİLİM
► Hipnoz Nedir? Psk.Aysel İnciler BİRTÜRK
► Cin Çarpması mı Hipnoz mu? Dr.Psk.Mehmet BAŞKAK
► Hipnoz Nedir? Psk.Alpaslan KESKİN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Sorularla Hipnoz' başlığıyla benzeşen toplam 23 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Depresyon ve Tedavisi Temmuz 2009
◊ İdeal Ev Ortamı Aralık 2013
◊ İyi Anne ve Baba Olabilmek Aralık 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:18
Top