2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bir İlişki Kurma Biçimi Olarak Nefret ve Şiddet
YAZI #1933 © Yazan Psk.Murat KAHRAMAN | Yayın Aralık 2013
http://byhero.tumblr.com/post/53055403170/bir-iliski-kurma-bicimi-olarak-nefret-ve-siddet

Nefret etme de bir ilişki kurma biçimidir, Agresyon da bir ilişki kurma biçimidir her şeye rağmen. bir bağ vardır birinden bir nefret ediyorsanız birine bir saldırganlığınız varsa onunla ilişki devam ediyordur. Hala ona yatırımınız çok fazladır dolayısıyla agresif olana yatırım yada sizi zarar verenle olanla ilişkiniz devam ediyordur. Bu sadece kötü ilişkilerle değil kendi hayatımızla ilgili düşünelim bizi hırpalayan insanlara hiç mi bağlanmadık ? bütün sevgililerimiz ? bütün arkadaşlarımız ?bütün yakın çevremiz bize pamuklar güller içinde davranmadı bize kötü davrananlar oldu onları sevmeye devam ettik ….

Winnicoutt’un bir vakası vardır ; çok dövüyor dur çocuğu anne ciddi bir suistimal söz konusu ve çocuğa diyor ki sana yeni bir anne vereyim mi ? seni onun yanına yerleştireyim mi ? yok diyor çocuk kabul etmiyor çünkü ilişki o anneyle kurulmuş evet o anne kötü anne onu öldürecek cadı anne aynı zamanda o çocuğun muhakkak bir anne yatırımına ihtiyacı vardır. Özellikle şiddet döngüsünde o istismarcı öteki ne yatırım vardır yani istismarcı öteki de kıymetlidir nasıl ki çok sevilenden nefrette ediliyor çok sevilen neden bizi ketlediği bizi üzdüğü zaman nasıl bir anda nevrimiz dönebiliyor hele de beyin ketlendirilebiliyor zaman aynı zamanda nefret edilene de yönelik sevgi yatırımı yapabiliyoruz evet dengeler şaşıyor ilişki kurma biçimi değişiyor ama kuruluyor …
Bazı insanlar gerçekten ilişkiyi sadece karşı tarafını provake ederek kuruyordur. Öteki türlüsünün beceremez öteki ile ilişki kurmak demek ; ötekini kendine saldırtmak demektir o zaman kendini ilişkide hisseder gerçek hisseder , biz aslında kendi ilişki kurma biçimlerimizle de başkalarında bir şeyleri tetikleme gücüne az çok sahibiz , evet başkaları kendi ilişki kurma biçimleriyle hayatımıza girerler ama bun da bizimde etkimiz vardır…

Sadece bazı tip insanları bulmuyoruz bazı durumları da buluyoruz insanlara kaba davranırsanız bir süre sonra size kaba davranılmaya başlarlar insanlara güvenilmez bir ilişki kurarsanız bir süre sonra yalnız kalmaya başlarsınız yani etki tepki olarak ilişkiler birbirini bir şekilde tamamlar.

Hayatınız da belli önemli tekrarlar varsa tam da bunun tekrarıdır öteki bizim için çok güvenilmezse ,çok agresifse, çok kötüyse sadece biz sadece öteki kötü ötekileri bulmayız hayatımız da aynı zaman da insanların kötü yanlarını bulmaya çalışırız bunu hayatımızdan ve ilişkilerden bir örnek verecek olursak sevgililer arasında olur

beni seviyor musun ?

- Seviyorum

sonra bir şey olur…

- beni sevmiyorsun zaten

-hayatım olur mu? bunun sevgi ile ne alakası var?

- yok yok öyle zerre kıymetim yok senin için

Olur da bir işiniz vardır mesela öncelik almışınızdır burnunuz ‘dan gelir ohafta…

böyle böyle ne olur en sonun da yani birinin sürekli sizden sevgi talep etmesi …

-beni seviyor musun ? seviyor musun ? …

eee sevmiyorum be ye kadar gelir iş onu yaptım olmadı bunu denedim olmadı …

Karşı tarafı tatmin edememek bir süre sonra sizi o ilişkiden geri çeker hiç tatmin edemediğiniz bir ilişkide tatmin olamazsınız.

Arkadaşlık ilişkilerinde bu böyledir sürekli sizi test eden insanlarla arkadaşlığınızı sürdürmeniz çok daha güçleşir yada kendimize bakın problem yaşadığınız şeyler birbirine benzer mutlaka size ehh dedikleri durumlar arasında benzerlikler olabilir….

En başa dönecek olursak; sahip olunan kötü ortamda( örn: şiddet döngüsünde, veya ihmal durumlarında) kurulan ilişki kurma biçimi sonraki ilişki kurma biçimlerini şekillendirir tabi ki sorun çözme ve baş etme biçimlerini de etkiler bu örneğin ortada bir problem vardır yapılması gereken yapılmıyordur…

Problem çözmeye çalışırken çok yüklüysek sorun çözme kabiliyetimiz işe yaramıyor duygusal olarak dolu olduğumuzda analatik düşünme kısmımız çalışmıyor. Sorun çözmede o kadar zorlanıyoruz ki ezberden en iyi bildiğimiz şeyi çocukluğumuz da maruz kaldığımız şekilde baş etmekte bu yolu uygularken buluruyoruz kendimizi bu durumun bilinçli olarak farkında değiliz dir ama söz konusu tekrarlar farkında olmasak ta kendini yenilemeye devam etmektedir..

Aslında teorik olarak neyin doğru olduğunu hepimiz biliriz üç ile beş’in toplamının sekiz ettiğini mesela ama o an için onun cevabı bize göre sekiz olmayabilir o kadar korkmuşuzdur, o kadar heyecanlanmışızdır ki işte bu durum bizi engeller bu tepki yeni değildir zamanında çözülemeyen problemlerle baş etme yöntemidir.

Elbette hayatın her dönemi çok sağlıklı geçmeyebilir her gelişim aşaması iyi desteklenmemiş olabilir ama önemli olan dengedir sağlanan ve sağlanamayan bu bir anlamda iyi kötü dengesi yaşam boyu sürecek etkileri vardır.

Çocuğun gelişim aşamasında çok travmatik deneyimler bile olsa yine de tek bir kişiyle bile iyi ilişki kurabiliyorsa sevgisini ifade ettiği çok ciddi bir koruyuculuğu var uzun dönemde koruyuculuğa vardır bu durumun dolayısıyla çocuğun ananeler, babaneler, teyzeler,halalar ,dayılar, öğretmenler kritik rol alabiliyorlar

sonuç olarak ; nefretin yıkmadığı bir ilişki bir şeyler yaratılabildiği bir ilişki kurulabiliyordur…

Psk.Murat Kahreman

http://byhero.tumblr.com/post/53055403170/bir-iliski-kurma-bicimi-olarak-nefret-ve-siddet
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Murat KAHRAMAN'ın Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Bir İlişki Kurma Biçimi Olarak Nefret ve Şiddet' başlığıyla benzeşen toplam 22 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Çok Güçlü Olacağım Aralık 2013
◊ Duygu Anlamdır Aralık 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:27
Top