2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Glokom
YAZI #1979 © Yazan Prof.Op.Dr. V.Nusret ÖZDEMİR | Yayın Ocak 2014
Glokom nedir?
Halk arasında göz tansiyonu adıyla da bilinen glokom hastalığı, milyonlarca insanı etkileyen yaygın bir göz hastalığıdır. Bazen bebeklikte ve çocuklukta, sıklıkla 40 yaşının üstünde oluşan glokom genellikle yıllar içerisinde yavaşça ilerler. Tedavi edilmezse körlüğe neden olabilir. Glokomda, kısaca göziçi basıncı olarak adlandırılan göz içindeki sıvı basıncı, görme yeteneği için gerekli olan göz sinirine zarar verebilecek düzeyde yüksektir.

Glokoma ne sebep olur?
Normalde göziçi oluşumların beslenmesi için göz içerisinde sürekli olarak bir sıvı yapılır ve bu göziçi sıvısı aynı zamanda sürekli olarak da bazı kanallarla göz dışına atılır. Glokom, göziçi sıvısını dışarı boşaltan kanallarda yapısal olarak tıkanıklık oluşması nedeniyle sıvının yeterli boşalamaması ve buna bağlı olarak göziçi basıncının artması sonucu oluşur. Bunu musluğun açık kaldığı bir su deposuna benzetebiliriz. Eğer deponun tahliye borusu tıkanırsa depoda su birikir ve basınç artar. Göziçi sıvısı da göz içinden atılamadığında göz tansiyonu yükselir ve görme sinirlerine zarar vererek sinir ölümüne neden olur. Göz siniri hücreleri öldüğü zaman da kalıcı görme kaybı oluşur.

Glokomun tipleri nelerdir?
Glokomun çeşitli türleri vardır. Açık açılı glokom en sık görülen glokom tipidir. Göz sıvısını tahliye eden kanallar yaş ilerledikçe tıkanır ve göz tansiyonu yavaş yavaş yükselir. Her yaşlanan hastada kanal tıkanmaz. Burada genetik faktörler de etkilidir. Hastalığın başlangıcında hastalığa ait herhangi bir belirti görülmez. Hastalık ilerledikçe görme sinirini etkiler. Görme siniri çok sayıda lif içeren elektrik kablosu gibidir. Bu lifler farklı alanlardan gelen görüntüleri beyine iletir. Sinir hasar gördükçe görme alanı bozulur. Glokom, birçok hasta tarafından ancak ileri dönemde ve belirgin görme kaybı ortaya çıktığında fark edilebilir. Glokomda görme kaybı oluştuktan sonra geri döndürmek, iyileştirmek mümkün değildir. Bu nedenle erken tanı çok önemlidir. Normal göz muayenesi sırasında tespit edilen anormal göziçi basıncı hastalığın ilk belirtisi olabilir. Göz doktorunca düzenli aralıklarla yapılan muayeneler glokomun erken tanı ve tedavisi için en iyi yoldur.
Kapalı açılı glokom, göz sıvısının gözü terk ettiği kanal tamamen tıkanırsa göz tansiyonunun aniden çok yükselmesi ile oluşur. Bu durumu hasta hemen fark eder. Çünkü çok şiddetli bir ağrı olur. Ağrı nedeniyle bulantı kusma olabilir. Işıkların çevresinde gökkuşağı gibi renkler görür ve görme azalır. Bu belirtiler olduğunda mutlaka bir göz doktoruna başvurulmalıdır. Aksi halde körlük kaçınılmazdır.

Glokom nasıl teşhis edilir?
Glokom dikkatli bir göz muayenesiyle teşhis edilir. Teşhise yönelik göz muayenesinde doktor:
-Tonometre adı verilen bir aletle göziçi basıncınızı ölçer.
-Görme siniri muayenesi yaparak göz sinirlerinizi inceler. Mümkünse görme siniri fotoğrafı çekilir.
-Gerekli görürse, görme alanınızda kayıp olup olmadığını belirlemek için görme alanı testi yapar. Glokom tanısı alan bir kişinin doktorun önerisine göre değişmekle birlikte 6 ayda bir görme alanının alınması gereklidir. Bu şekilde tedavinin etkili olup olmadığı anlaşılabilir.
Glokom herkeste olabilir. Glokoma bağlı görme kaybını önlemenin tek yolu erken tanıdır. Bu nedenle düzenli aralıklarla göz muayenelerinin yapılması önemlidir.

Kimler glokoma eğilimlidir?
Glokom dünyada milyonlarca kişide görülen ve her insanda ortaya çıkabilecek bir hastalıktır. Bununla birlikte bazı risk faktörleri hastalığın ortaya çıkma olasılığını artırabilir.
35 yaştan sonra herkeste glokom olabilir. Ancak ailede glokomu bulunanlarda, şeker hastalığı olanlarda, hipermetroplar ve miyoplarda risk daha fazladır. Bu nedenle 35 yaşında ve daha sonra 40, yaşında herkesin göz muayenesinin yapılması; risk bulunanlardaysa yılda bir kez kontrol edilmesi gereklidir.

Glokom iyileştirilebilir mi?
Glokom, tanı koyulduktan sonra tamamen iyileştirilip ortadan kaldırılamaz; fakat birçok olguda uygun tedavi ile başarılı olarak kontrol altında tutulabilir, görme kaybının ilerlemesi engellenebilir.
Eğer glokomunuz varsa, hastalığın tedavisi ve izlemi hayatınızın geri kalan bölümünde sürekli olarak devam edecektir. Bu nedenle göz doktorunuzun izleme programına düzenli olarak uymanız ve önerilen tedaviyi dikkatle uygulamanız çok önemlidir.

Glokom nasıl tedavi edilir?
Tipik olarak glokom öncelikle göziçi basıncını düşüren çeşitli ilaçlarla tedavi edilir. Bu ilaçlar genellikle göz damlası şeklindedir. Gerekirse cerrahi ve lazer girişimleri de uygulanabilir.

Göz damlaları ne sıklıkta kullanılmalıdır?
Göz damlalarının her gün kullanılması zorunludur. Önerilen ilaç tedavisinin tipine bağlı olarak göz damlasını ya da damlalarını günde bir veya birkaç kez damlatabilirsiniz. Önemli olan her zaman doktorunuzun talimatlarını izlemenizdir.

Her zaman aynı damlaları mı kullanacağım?
Glokomun ilerleyici bir hastalık olması sebebiyle göz doktorunuz göz damlalarınızı değiştirmek veya tedavinize başka göz damlalarını eklemek zorunda kalabilir. Bu değişikliklerin yapılmasındaki ilk neden göziçi basıncını kontrol altında tutabilmek, görme alanınızı aynen korumaktır. Ayrıca kullandığınız damlaların ortaya çıkabilecek yan etkileri de bu değişikliklerin yapılmasını gerektirebilir.
Glokom tedavisi sırasında göz damlalarının değiştirilmesine neden olabilecek bazı faktörler şunlardır:
1. Etkinlik – Göz damlaları göziçi basıncını yeterli derecede kontrol ediyor mu?
2. Medikal yan etkiler – Göz damlalarının kötü yönde etkileyebileceği başka bir hastalığınız var mı?
3. Yaşam tarzınızı etkileyen yan etkiler – Göz damlaları günlük yaşamınızı etkiliyor mu? Bazı göz damlaları gece görmeyi zorlaştırabilir ya da baş ağrısına sebep olabilir. Eğer günlük yaşamınızı sınırlayan yan etkilerle karşılaşırsanız onları doktorunuza danışmalısınız.

Sizin yapmanız gerekenler
1. İlacınızı doktorunuzun önerdiği şekilde kullanın! İlacınızı her gün aynı saatte alın! Bu şekilde göz damlalarınızı daha kolay hatırlayabilirsiniz.
2. Günlük normal yaşamınızı etkileyen herhangi bir yan etkiyi doktorunuza danışın!
3. Doktorunuzun programladığı kontrol randevularınıza uyun! Hastalığınız ancak doktorunuzun düzenli kontrolü altında olduğunuz zaman başarılı olarak tedavi edilebilir.
4. Göz doktorunuzu diğer hastalıklarınız için aldığınız ilaçlar hakkında uyarın! Göz doktorunuz dışında başka bir doktoru gördüğünüz zaman, onun, sizin glokom tedavisi gördüğünüzü bildiğinden emin olun!
5. Glokom kalıtsal olabileceği için ailenizdeki bütün bireyleri düzenli göz muayenesi olmaları için uyarın!
6. Periyodik görme alanı muayenelerini doktorunuzun önerisiyle yaptırınız.

HATIRLAYIN: Glokom tedavisinde sizin rolünüz çok önemlidir. Glokom kronik bir hastalık olduğundan tedavi ömür boyu sürer, kararlılık ister. Fakat unutmayın, sizin için çok değerli olan görme yeteneğinizi koruyacak olan, bu kararlılıktır.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
V.Nusret ÖZDEMİR Fotoğraf
Prof.Op.Dr. V.Nusret ÖZDEMİR
Adana
Doktor "Göz Hastalıkları"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Prof.Op.Dr. V.Nusret ÖZDEMİR'in Makale ve Yazıları
► Göz Tansiyonunun (Glokom) Tedavisi Prof.Op.Dr. Ümit BEDEN
► Göz Tansiyonu (Glokom) Hastalığı Nedir Prof.Op.Dr. Ümit BEDEN
► Glokom Tedavisinde Nonpenetran Cerrahi Yaklaşımlar Prof.Op.Dr. V.Nusret ÖZDEMİR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Glokom' başlığıyla benzeşen toplam 5 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Lasık Ocak 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:48
Top