2007'den Bugüne 92,310 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Lasık
YAZI #1980 © Yazan Prof.Op.Dr. V.Nusret ÖZDEMİR | Yayın Ocak 2014
Gözlerinde myopi, hipermetropi veya astigmatizma olan kişiler uzağı, yakını veya hem uzağı hemde yakını görebilmek için gözlük veya kontakt lens kullanırlar. Oysa gözlük yada kontakt lensten kurtulmak Excimer Lazer yöntemiyle ağrısız, acısız birkaç dakika içinde mümkün olabilmektedir.
Günümüzde bilgisayar teknolojisi ve Excimer lazer cihazlarındaki gelişmeler tedavi olan pek çok kişiyi sosyal, mesleki ve sportif alanlarda gözlük ve kontakt lens kullanımına bağlı yaşamış oldukları sıkıntılardan kurtarmaktadır.
Bu cihazların içinde korneada yapılacak düzeltmeye göre lazer ışınını kontrol eden, çok gelişmiş bir bilgisayar bulunmaktadır.
Excimer lazer ışının özelliği, korneaya istenilen bölgede ve istenilen miktarda yeniden şekil vermesidir.
Bu sayede korneadaki gözlük veya kontakt lens takmayı gerektiren şekil bozukluğu ortadan kalkar, kişi gözlük veya lens kullanmadan da net bir görüş elde eder.
LASIK nedir?
LASIK, excimer lazer işleminde uygulanan bir yöntemin ismidir.
Lasik yönteminde;
Önce otomatik bir cihazla (Mikrokeratome) korneada bir kapakçık oluşturulur. Hasta bu esnada acı duymaz.
Kapakçık yukarı doğru açılarak korneanın orta bölgesine 15 - 20 sn süreyle lazer ışını gönderilirir ve kırma kusurunun düzeltilmesi sağlanır.
Kapakçık tekrar yerine kapatılarak işlem sonlandırılır.
Lazer Merkezilerinde, excimer lazer tedavisi konusunda üstün teknolojiye sahip gelişmiş cihazlarla, konunun uzmanı deneyimli medikal ve teknik kadrosunun bulunması başarı oranının artımasındaki en önemli faktörlerden birisidir.
Excimer laser cihazlarındaki en son gelişme olan wavefront sistemiyle kartal gözlere sahip olmak mümkün olabilmektedir. Bu sistem çeşitli wavefront aberometreleri ve excimer lazer cihazının entegre olarak kullanılmasıyla kişinin göz yapısına özel bir tedavi planlanmasını sağlar.
Excimer lazer uygulamasına yeni bir boyut getiren bu sistem sayesinde bugüne kadar tedavisi yapılamayan özel göz yapısına sahip kişilerin bile göz bozuklukları düzeltilebileceği gibi daha önce eski teknolojilerle laser olmuş ve tam fayda görememiş kişilerin tekrar tedavisi mümkün olmaktadır.
Her gözün kendine özgü mercek yapısı vardır. Bu nedenle görme gücü kişiden kişiye farklılıklar gösterir. Örneğin 2 dioptri miyop olan herkesin gözü aynı özelikleri taşımaz ve dolayısıyla herkese aynı tedavi uygulanamaz. Wavefront sistemiyle gözün kırma gücü çok daha detaylı incelenebilmekte, kişinin günlük yaşamında fark etmediği düzeydeki yapısal bozukluklar dahi tespit edilebilmektedir. Böylece excimer lazer ile kişinin göz yapısına ÖZEL düzeltme programlanmaktadır.
Kimlere Lazer ile refraktif düzeltme yapılabilir?
Yapılacak ön muayene ve tetkikler neticesinde göz yapısı excimer lazere uygun bulunan , 18 yaşından büyük kişilere lazer yapılabilir.
Lazer uygulanacak kişi öncelikle çok detaylı bir muayeneden geçirilirir. Bu muayene kişinin düzeltilmesi gereken gözlük derecelerinin ve gözünde başka rahatsızlıkların olup olmadığının belirlenmesi açısından son derece önemlidir. Kişinin göz tansiyonu, retina muayenesi ve genel sağlık durumu tetkik edilir. Örneğin retinasında yırtık bulunan bir kişinin öncelikle retina yırtığı için tedavi olması daha sonra lasik işleminin planlanması gerekir.
Excimer lazer işlemi, gözde ileri yaşlarda ortaya çıkabilecek herhangi bir hastalığın (örneğin katarakt) tedavisine engel teşkil etmez.
Gözde kontakt lens veya gözlük takılınca düzelen bir kayma varsa lasik sonrası kaymada düzelebilir.
Excimer lazer göz tembelliğini tedavi etmez.
Keratokonus hastalarına, kornea kalınlığı yeterli olmayanlara, hamile hanımlara, romatizmal hastalığı olanlara, diyabetten dolayı göz içi kanaması olanlara lasik yapılması uygun olmaz.
Lasik işleminde amaç gözlük veya lensten kurtulmaktır fakat önce göz sağlığını korumak daha önemlidir. Her göz lazere uygun olmayabilir, başarı oranı gözün yapısına bağlı olarak kişiden kişiye değişir. Bu sebeple başarılı bir lazer uygulaması için öncelikle hasta seçiminin doğru yapılması ve hastanın çok detaylı bilgilendirilmesi gerekir.
Lazer uygulanacak kişilerin bilmesi gereken konular;
Lazer öncesi;
Lazer uygulamasına göz makyajı yapmadan ve fazla parfüm kullanmadan gelmelisiniz.
Kontakt lens kullananlar muayeneye gelmeden önce; yumuşak kontakt lens kullanıyor ise en az 2 gün , sert yada yarı sert kontakt lens kullanıyor ise en az 2 hafta önceden lens kullanımını bırakmalıdır
Lasik işlemi sırasında lokal yada genel anestezi verilmeyecek gözleriniz sadece damla ile uyuşturulacaktır.
Lasik kısa süren bir işlem olduğundan kendinizi ameliyat stresine sokmadan rahat bir şekilde gelmelisiniz.
Lazer uygulaması sırasında;
Göz çevresi steril edilmek için silinerek , göz açıkta kalacak şekilde steril bir örtü örtülecektir.
Ardından göz kapakları lazer uygulaması boyunca kapatılmaması için ince bir telle aralanacaktır.
Lasik işlemi sırasında ağrı-acı duyulmaz fakat göze dokunulduğu hissedilebilir .
Yapmanız gereken tek şey sakin bir şekilde doktorunuzun talimatlarını dinlemek olacaktır.
İki gözünüz için lazer uygulaması 15 – 20 sn arasında değişecektir.
Lazer uygulamasından sonra gözler bandajlanmadan görerek ve yürüyerek lazer merkezinden ayrılabileceksiniz.
Lazer uygulaması sonrası;
Lazer işleminden sonra ilk 3-4 saat gözlerde yaşarma , yanma , batma gibi küçük rahatsızlıklar olabilir. Saatler ilerledikçe görüntü netleşmeye başlayacaktır. Ertesi gün kontrole gelene kadar dikkat edeceğiniz en önemli konu gözlere el ve su değdirmemek olacaktır.
Lazer işleminin ertesi günü normal günlük yaşantınıza dönebilir hatta 3. günden itibaren denize yada havuza girebilirsiniz.

Prof Dr Nusret Özdemir
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
V.Nusret ÖZDEMİR Fotoğraf
Prof.Op.Dr. V.Nusret ÖZDEMİR
Adana
Doktor "Göz Hastalıkları"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Prof.Op.Dr. V.Nusret ÖZDEMİR'in Makale ve Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Lasık' başlığıyla eşleşen başka makale bulunamadı.
◊ Glokom Ocak 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:20
Top