2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Hoşçakalın Öğretmenim!
YAZI #1984 © Yazan Uzm.Psk.İrem BRAY | Yayın Ocak 2014
Bir ay kadar önceydi sanırım; 5. Sınıf öğrencisi kızım okuldan eve üzgün geldi. Çok sevdiği bir branş öğretmeninin eşinin işi nedeniyle bir başka şehre taşınabileceğini söyledi. O kadar üzgündü ki dokunsam ağlayacağını hissediyordum. Ebeveyn olarak ben de bu değişimin bizim bir kaybımız olduğu duygusunu kızımla paylaşıyordum.
Bu ayrılık ve hüzün beni, öğretmeni öğrencisine böyle sevgiyle bağlayan özellikleri düşünmeye yöneltti. Neydi bir öğretmeni öğrencileri için diğerlerinden farklı kılan? Küçük bir belde okulu olduğumuz için, ebeveynlerimiz okul ve öğretmenin değerini tam olarak anlayamadıkları için, merkeze uzak olduğumuz için seneler içinde birçok öğretmen geldi gitti okulumuzdan. Her biri mesleğinin çeşitli aşamalarında ellerinden gelenin en iyisini yaptı.
Hasretle ve takdirle andığımız, anacağımız öğretmenlerimizin bazı ortak özellikleri var:
- Her düzeydeki öğrencinin içindeki en iyiyi ortaya çıkarmak için çabalar, ne kadar geri olursa olsun olduğu yerden ileriye gitmesine destek olmayı bırakmaz. O pes etmediği için öğrenci de pes etmez, ‘umursamaz’ öğrenciler kendilerine ve yaptıkları işe değer vermeyi biraz olsun öğrenirler.
- Konuları işlerken kendi hayatından samimi örnekler vererek öğrencileriyle insan insana samimi bir ilişki kurar.
- Etkisini ders konularıyla sınırlamaz, çocukların hayatlarında işlerine yarayacak konularda da öğüt verme hatasına düşmeden, hikâyelerle onlara yol gösterir.
- Öğrencisinin mutlu, yorgun, her türlü halinin farkında olur; gerekirse velisi ile görüşür, değer verdiğini hissettirir.
- Öğrencinin ebeveyni ile yaşadığı sorunu kesinlikle sınıfa taşımaz, öğrenciye yansıtmaz.
- Hiçbir zaman ‘bana ne’ demez, öğrencisi için risk alır.
Bir müdürümüz kalıcı bir öğretmen atamasını gerçekleştiremediği için, boş geçen derslerin kaybını ve çocukların psikolojisini düşünerek ağlamıştı. Bir diğeri 8. Sınıfları sınavlara hazırlanırken motive etmek için her 3 öğrenciyi 1 öğretmenle eşleştirmişti. Böylece çözdükleri testleri gösterebiliyor ve anında sorularını sorabiliyorlardı.
Bu sene 1. Dönem biterken okulumuz öğrencileri buruktu. Sadece 1 değil 2 öğretmenleri dönem ortasında ayrılmak zorunda kalıyordu. Çocuklar öğretmenlerine olan sevgi ve bağlılıklarını ve yas duygularını ifade etmek için el ele tutuşup okul çıkışını kapatmışlar. Ve birlikte şunları söylemişler: ‘Gözünüz arkada kalmasın öğretmenim!’ Sonra ‘Öğretmenim’ şarkısı ile uğurlamışlar öğretmenlerini:
Öğretmenim canım benim canım benim
Seni ben pek çok severim
Sen bir ana, sen bir baba
Her şey oldun artık bana
Okut, öğret ve nihayet
Yurda yarar bir insan et

Hoşçakalın Öğretmenim! Sizi şanslı yeni öğrencilerinize uğurlarken sevgiyle yoğrulmuş idealizminizi ne olursa olsun hep korumanızı diliyorum.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İrem BRAY Fotoğraf
Uzm.Psk.İrem BRAY
Muğla (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi40 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.İrem BRAY'ın Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Hoşçakalın Öğretmenim!' başlığıyla eşleşen başka makale bulunamadı.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:01
Top