2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Panik Atak Nedir
YAZI #2009 © Yazan Dr.Mehmet Levent SOYLU | Yayın Mart 2014
Panik atak sizi mutsuz etmek için gelmiyor siz mutsuz olduğunuz için geliyor.

Panik atak nedir?

Panik bozukluk kısaca sıkıntının, korkunun ya da kaygının ataklar halinde ve çoğunlukla beklenmedik biçimde gelmesidir.

Hepimizde zaman zaman sıkıntı atakları olur ancak buradaki fark belirgindir ; kişi sonunun geldiğini düşünür ve tabloya ölüm ya da çıldırma korkusu eşlik eder

Yukardaki korkulara ek olarak şimdi sayacağım fiziksel ve psikolojik
belirtilerden 4 tanesi varsa tanıyı kendinize koyabilirsiniz. Kalp çarpıntısı,
terleme, nefes alamama ya da solunum güçlüğü, titreme, sarsılma, göğüs ağrısı, iç sıkıntısı, bulantı, karın ağrısı, baş dönmesi- sersemlik, düşecek gibi ya da bayılacak gibi olma, gerçekdışılık duygusu, benliğinden ayrılacak gibi olma, kontrolü kaybetme hissi, çıldıracak gibi olma, ölüm korkusu, uyuşma karıncalanma, üşüme ürperme ateş basması

Genelde kişi sonunun geldiğini düşünerek ilk acil servise gider, bir süre sonra yalnız kalamama ve dışarı çıkma korkusu olaya eklenebilir. Kişi tedirgindir atak geçirme korkusuyla birçok şeyden kaçınmaya başlar, panik atağın geldiği yerlerden uzak durma , uçağa binememe su, xanax taşıma yalnız kalamama gibi belirtiler yaşanır.

Panik atak, panik bozukluk farkı nedir?

Panik atak tek bir atağı ifade eder, panik bozukluk ise bu atakların sık sık gelmesi ya da sürekli olarak “atak gelecek” korkusu ile yaşananları ifade eder. Tek bir panik atak tiroid hastalıklarında, kalp hastalıklarında , fobi karşılaşmalarında ve bazı ilaçlara bağlı ortaya çıkabilir.

Panik atak tedavisi: ilaçmı? Psikoterapimi? Kesin ve kalıcı tedavisi varmı?

Panikle mücadelede yaygın yaklaşım maalesef yalnızca ilaç yaklaşımıdır.

Doğrudur ilaç faydalıdır ama farkındalık olmadan ilaç hem kısıtlı hemde geçici fayda sağlar.

Öncelikle paniğin felsefesini anlamak gerekir. Söylemek istediğim panik aslında bir sonuçtur. Hayatta bir şeyleri ters yaptığınızın bir göstergesidir. Ya bir şeyleri abarttınız örneğin çok verici karşı odaklı koşturan bir yapınız var, ya da fazlaca maddi fiziksel ve manevi yük taşıyorsunuz. Aslında panik bir anlamda sizi taşıdığınız fazlaca yüklerden korumak için size gelir, düşünün yoruldunuz kalbiniz çarpıyor aslında kalbinin söylemek istediği kendini çok yoruyorsun yeter diyor yani size dostça şeyler söylüyor siz ise gidip acilde sustur şu kalbi doktor diyorsunuz aslında yapmamız gereken kalbimizin sesini dinlemek.

Evet bunun dışında paniğin oluşunun analizi, kötü nefesin katkıları gibi konuları danışanlarımızla paylaşıyoruz. Doğru nefes alabilme tekniklerini öğretiyoruz. Panik atak sırasında yapılması gerekenleri bilmek kişiye güven ve rahatlık sağlıyor. Ancak ben her panik ataklıya psikoterapi öneriyorum. Psikoterapide panik bozukluğu ortaya çıkaran kişilik özellikleri (verici olmak, karşı odaklı olmak gibi), yaşamın yoğunluğunu fiziksel ve manevi yükleri azaltma yollarını, ve yaşamla ilgili diğer farkındalıkları öğretmek kişide kesin ve kalıcı olarak panik atağın iyileşmesine yardımcı olur.

Tabiki uygun vakalarda ilaç tedavisini geçici bir biçimde tedavi ediyoruz. Örneğin yarın çok önemli bir iş toplantınız var ya da 15 gün sonra askere gidiyorsunuz ilaçtan faydalanmak akılcı.

Benim deneyimlerime göre panik doğru yönetildiğinde üstesinden gelinebilecek abartılı bir beden savunması.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Mehmet Levent SOYLU Fotoğraf
Dr.Mehmet Levent SOYLU
Adana
Doktor "Ruh sağlığı ve hastalıkları - Psikiyatri"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Mehmet Levent SOYLU'nun Makale ve Yazıları
► Panik Atak Nedir Dr.Mehmet Levent SOYLU
► Panik Atak Dr.Turgay KASAP
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Panik Atak Nedir' başlığıyla benzeşen toplam 97 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Sertleşme Sorunu Şubat 2014
► Sosyal Fobi Nedir? Ekim 2013
► Vajinusmus Bilmedikleriniz Ağustos 2013
► Panik Atak Nedir Aralık 2012
► Eş Seçimi Ekim 2012
◊ Duygusal Fitness Nisan 2014
◊ Boşanma Nedenleri Nisan 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:21
Top