2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Evlilikvecinsel Sorunlar
YAZI #2026 © Yazan Dr.Mehmet Levent SOYLU | Yayın Mart 2014
Evlilik; cinsel sorunlar;
Cinsel sorunlar, evliliklerin ve birlikteliklerin sağlıklı bir biçimde sürdürülmesini engelleyen en önemli etkenlerden biri olarak kabul edilir.. Hem özel yaşamı, hem de sosyal yaşamı olumsuz etkileyen cinsel sorunları yaşayan kişilerin toplumsal tabular nedeniyle uzmana başvurmakta zorlandıkları bilinmektedir. Yapılan araştırmalarda, evlilik sorunlarının yaklaşık yüzde ellisinin cinsel sorunlardan kaynaklandığını, gene benzer biçimde cinsel sorunlarında yüzde ellisinin evlilikteki diğer sorunlardan kaynaklandığı bildirilmektedir.
Cinsel sorun sıklığı
Veriler Cinsel işlev bozuklukları merkezine başvuran erkeklerin yüzde elli sekizinde sertleşme bozukluğu ve yüzde kırkisinde erken boşalma sorunu görüldüğünü ortaya koyuyor. Kadınlardaki cinsel sorunlarda ise ilk sırada yüzde altmışaltı ile vajinismus yer alıyor. Vajinismusu yüzde 25 ile "cinsel istek azlığı", yüzde 17 ile "orgazm bozuklukları" izliyor.

Evlilik ve cinsellik etkileşimi;
Eş ile ilgili genel sorunlar cinsel sorunlara neden olabilir ya da bu sorunları tetikler. Bazen de başlamış bir sorunun sürmesine neden olabilir. Bunun tam tersi yani cinsellikle ilgili sorunlarda evliliği olumsuz yönde etkileyebilir.
Cinsel isteksizlik hem erkek hem de kadın için evlilik sorunları ile en çok etkileşen bozukluk olarak saptanmıştır. Gene vajinismus la başlayan evlilik sayısı ülkemizde oldukça fazladır ve kimi yazarlar bu duruma tamamlanmamış evlilik derler.
Erkeklerde sık görülen rahatsızlıklar erken boşalma ve sertleşme sorunudur ve eşle ilişkiden direkt etkilenir, özellikle cinselliği eleştirici eş sorunun büyümesine neden olur.. Özetle evliliğin genel gidişi ile cinselliğin gidişi arasında çoğunlukla bir paralellik yaşanmaktadır.

Evlilikte cinsel sorun nedenleri;
Gücenme, bastırılmış öfke, güven kaybı, ciddiye alınmama (“sadece yatakta istiyorsun” yaklaşımı), cezalandırılma, aşırı koruma bağımlılık (anne-çocuk ilişkisi), doğum sonrası sıkıntılar, doğum kontrol yöntemlerinden hoşlanmama, aşırı kibarlık.
Evlilik kurumu içinde özellikle her konuda dominant bir eş varsa diğer eş için cinselliği sabote etmek kazanılan tek zafer olabilmektedir.

Evlilikte ilk gece korkusu, gerdek korkusu;
Türkiye’de yapılan bir çalışmada çiftlerin ilk gece yaklaşık yarısının cinsel ilişkide sorun yaşadığı bulunmuştur. Bize gelen birçok soruda ilk gece korkusu tedavisi sorulmaktadır. Böyle hisseden danışanlarımızın tek seanslık evlilik öncesi danışma almalarının olası sorunları engelleyebileceğini söyleyebilirim.

Evlilik ve cinsel sorun tedavisi:
Cinsel isteksizlik başta olmak üzere tüm cinsel sorunların evliliğin gidişinden etkilendiğini vurguladık. O nedenle cinsel terapi ile birlikte evlilik sorunlarında uzman bir cinsel terapiste başvurmanızı ve mümkünse eşinizle birlikte çözüm aramanızı öneriyorum
www.evlilikvebosanma.com
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Mehmet Levent SOYLU Fotoğraf
Dr.Mehmet Levent SOYLU
Adana
Doktor "Ruh sağlığı ve hastalıkları - Psikiyatri"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Mehmet Levent SOYLU'nun Makale ve Yazıları
► Sık Rastlanan Adrenal Sorunlar Prof.Dr.M.Sait GÖNEN
► Erkeklerde Cinsel Sorunlar Dr.Mehmet Levent SOYLU
► Menopozda Cinsel Sorunlar Dr.Sevilay ZORLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Evlilikvecinsel Sorunlar' başlığıyla benzeşen toplam 87 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Sertleşme Sorunu Şubat 2014
► Sosyal Fobi Nedir? Ekim 2013
► Vajinusmus Bilmedikleriniz Ağustos 2013
► Panik Atak Nedir Aralık 2012
► Eş Seçimi Ekim 2012
◊ Duygusal Fitness Nisan 2014
◊ Boşanma Nedenleri Nisan 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


23:16
Top