2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Takıntılar ve Zorlantılar (Obsessif Kompulsif Bozukluk)
YAZI #2030 © Yazan Uzm.Psk.H. Fatih DANE | Yayın Mart 2014
Bu yazımda Dünyada en fazla işlev kaybına yol açan ilk on tıbbi durumdan birini paylaşıyorum. Takıntı ve zorlantı. Yani Obsessif Kompulsif Bozukluk (OKB).

Kelimenin anlamı; çok sıkıntı yaratan ve gündelik işlevleri kısıtlayan, aklın ısrarlı ve kontrol edilemeyen düşüncelerle dolduğu ya da kişinin bazı davranışları tekrar tekrar yapmaya zorunlu hissettiği bir kaygı bozukluğu. Belki tanıdık gelmiş olabilir; kendinizde, ailenizden birinde yada yakın çevrenizde.

Bu sorundan toplumun % 2-3 etkileniyor. Bazı araştırmalara göre; hastalık birinci derecede akrabalarda % 18 oranında görülüyor. Erkeklerde erken yaşlarda gözlemlenen hastalık, kontrol etme kompulsiyonları şeklinde. Kadınlarda görülme sıklığı erkeklere göre daha yoğun. Geç başlangıcı ise kadınlar yaşıyor ve temizlik kompulsiyonları daha yoğun. OKB’ lilerin % 39’ unda Agarofobi, % 34‘ ünde alkol kötüye kullanımı, % 32’ sinde major depresyon, % 26’ sında uzamış depresyon distimi, % 19’ unda sosyal fobi, % 14’ ünde panik bozukluk, % 10’ unda bipolar bozukluk birlikte görülebiliyor. Başlangıç yaşı 21-35 arasında. Hastaların % 65’ i 25 yaşından önce, % 15’ lik grubu ise 35 in üzerinde.

OKB sık görülen dördüncü psikiyatrik rahatsızlık. Fobiler, madde kullanım bozukluğu, depresyondan sonra geliyor. Toplumda görülme sıklığı, diabet ve astım kadar. Genellikle hamilelik, doğum, aile çatışması, işte güçlükler gibi stres yaratan olaylardan sonra erken yetişkinlikte başlar.

En sık rastlanan obsesyonlar; bulaşma korkusu, cinsel ya da öfke dolu tepkiler göstermeye ilişkin korkular ya da bedensel fonksiyonların bozulmasına ilişkin hipokondriak korkulardır. Obsesyonlar aşırı şüphecilik, erteleme ve kararsızlık gibi görünümlerde olabilmektedir. En sık görülenler; Kontaminasyon obsesyonu, şüphe obsesyonu, cinsel ve saldırgan dürtüleri engelleyemeyeceği ile ilgili obsesyonlar, simetri, cinsel ve dinsel içerikli obsesyonlar.

Kompulsiyon ise, obsesif düşüncelerin verdiği sıkıntıyı azaltmak ya da bir felaketin olmasını önlemek için kişinin yapmaya zorunlu hissettiği tekrarlayıcı davranışlardır. Belirli renkteki eşyalardan kaçınmak, sayı saymak, bazı sayıları söylemek, uğurlu eşyaya ya da bedenin bir yerine dokunmak gibi tekrar edici sihirli önlemlerle, kapı kapama, elektrik, ocak söndürme gibi yaptığı bir şeyin yada sekiz defa üzerinden gidip kontrol ederek gerçekleşebilir. El yıkama, düzene koyma, kontrol etme yada zihinsel eylemler dua etme, sayı sayma, belirgin düşünceleri aklından geçirme, biriktirme şeklinde de ortaya çıkabilir.
Obsesyon başkalarının üzerinde istenmeyen etkilerinden dolayı ilişkilerde bozukluklara, depresyona ve genellenmiş kaygıda artma gibi sonuçlara yol açabilir.

OKB bir kader mi ? Tabiki değil, tedavi iki temel kavram üzerine kurulu. Bastırmayı kaldır, kaçındığı davranış ve ortamları engelle, gerçek kaygıyla yüzleştir. Davranışın engellenmesi ve maruz bırakma.

Vakaların % 25 i başlangıçta artan kaygıya katlanmamak için tedaviyi reddederler. Hastaların % 20-30 düzelme görülür.% 40-50 sinde orta derecede düzelme görülür. % 20-40 aynı kalır.
Böyle bir probleminiz mi var ? Cevap basit profesyonel bir yardım süreci sizleri bekliyor. Yaşam kalitenizi arttırmak ve yaşama yeniden sarılmak için…
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
H. Fatih DANE Fotoğraf
Uzm.Psk.H. Fatih DANE
İstanbul
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi52 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.H. Fatih DANE'nin Makaleleri
► Obsesif Kompulsif Bozukluk (Takıntılar) Psk.Romina KUYUMCUOĞLU
► Obsesif Kompulsif Bozukluk Psk.Dnş.Müjgan SONUÇ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Takıntılar ve Zorlantılar (Obsessif Kompulsif Bozukluk)' başlığıyla benzeşen toplam 22 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Psikoterapi Süreci Kasım 2016
► Depresyon ve Tedavisi Kasım 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:28
Top