2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Akılcı Duygusal Yaklaşım
YAZI #2041 © Yazan Psk.Dnş.Tuncay GÜLEN | Yayın Nisan 2014
AKILCI DUYGUSAL YAKLAŞIM
ALBERT ELLİS
İNSAN GÖRÜŞÜ
• BİREYİN ANORMAL DAVRANIŞLARI MANTIKSIZ İNANÇLARINDAN KAYNAKLANMAKTADIR
• DUYGULAR VE DÜŞÜNCELER İÇ İÇEDİR.
• BİREYİN DAVRANIŞLARI DUYGU VE DÜŞÜNCELERİ DOĞRULTUSUNDADIR
ANORMAL DAVRANIŞIN OLUŞUMU
• BİREYDE ANORMAL DAVRANIŞA NEDEN OLAN MANTIKSIZ DÜŞÜNCELERDİR.
• ÇOCUĞUN İHTİYAÇLARINI DOYURAN YETİŞKİNLER AYNI ZAMANDA ONA EVRENE İLİŞKİN MANTIKLI VE MANTIKSIZ DÜŞÜNCELERİ EMPOZE EDERLER.
TERAPÖTİK SÜREÇTE AMAÇ
• BİREYİN ÇEVRESİNE İLİŞKİN EDİNDİĞİ MANTIKSIZ DÜŞÜNCELERİ DEĞİŞTİRMEKTİR.
• BİREYİN ÇEVRESİNİ VE KENDİSİNİ DAHA GERÇEKÇİ VE OBJEKTİF ALGILAMASI İÇİN DANIŞANA YARDIML EDİLİR.
TERAPÖTİK SÜREÇTE KULLANILAN TEKNİKLER
A-B-C-D MODELİ
YÜZLEŞTİRME
DEĞERLENDİRME
YORUMLAMA
ELEŞTİRİ TEKNİĞİ
ÇÜRÜTME TEKNİĞİ
ÖDEVLENDİRME TEKNİĞİ
ESPRİ GÜLDÜRÜ TEKNİĞİ
A-B-C-D- MODELİ
• A: AKTİVE EDEN OLAY
• B: KİŞİNİN OLAYI NASIL YORUMLADIĞI
• C: ORTAYA ÇIKAN DUYGU DAVRANIŞ
• D: DÜŞÜNCEYİ DEĞİŞTİRMEYE YÖNELİK TERAPÖTİK TEKNİKLER
YÜZLEŞTİRME TEKNİĞİ

YANLIŞ İNANÇLARIN ORTADAN KALDIRILMASI İÇİN KULLANILIR

KEDİDEN KORKAN BİREYİN BU KORKUSUNDAN KAYNAKLANAN DUYGU VE DAVRANIŞLARI ARASINDAKİ ÇELİŞKİLER GÖSTERİLMEYE ÇALIŞILIR.
DEĞERLENDİRME
YANLIŞ İNANÇLARIN KİŞİYE NE KAZANDIRDIĞI VEYA NE KAYBETTİRDİĞİ DEĞERLENDİRİLİR.

ANNESİNE BAĞIMLI OLAN ÇOCUĞUN BU BAĞIMLILIK DAVRANIŞININ ONA NE KAZANDIRDIĞI VE NELERDEN ONU YOKSUN BIRAKTIĞI TARTIŞILIR.
YORUMLAMA
BİREYDE DUYGUSAL RAHATSIZLIKLARA YOL AÇAN MANTIKSIZ İNANÇLAR YORUMLANIR.

KLASTROFOBİSİ OLAN BİREYE BU KORKUSUNA İLİŞKİN MANTIKSIZ İNANÇLARI GÖSTERİLMEYE ÇALIŞILIR.
ELEŞTİRİ TEKNİĞİ

BİREYİN AKILCI OLMAYAN DÜŞÜNCELERİ DANIŞMAN TARAFINDAN ELEŞTİRİLİR.

PANİK ATAK NÖBETLERİ GEÇİREN BİREYİN ÖLÜM KORKUSUNA İLİŞKİN (HER AN KALBİM DURABİLİR VB.) MANTIKSIZ DÜŞÜNCELERİNİ DANIŞMAN ELEŞTİRİR.


ÇÜRÜTME TEKNİĞİ
ELEŞTİRİ TEKNİĞİNİ DESTEKLEYEN BİR TEKNİKTİR. DANIŞMAN DANIŞANIN AKILCI OLMAYAN İNANÇLARINI ÇÜRÜTMEYE ÇALIŞIR.

PANİK ATAKLA KALBİNİN DURUP ÖLECEĞİNE İNANAN BİRİSİNE DANIŞMAN EKG ÇEKTİRMESİNİ İSTEYİP ÇIKAN SONUÇ ÜZERİNDE KONUŞABİLİR.
ÖDEVLENDİRME
DANIŞANIN DANIŞMANA GETİRDİĞİ SORUN İÇİN DANIŞMAN DANIŞANA ÖDEVLER VEREBİLİR.

AGORAFOBİSİ OLAN BİREYE BU KORKUYLA İLGİLİ DÜŞÜNCELERİNİ YAZMASI İSTENİR. BU DÜŞÜNCELERİN ÜSTÜNE GİTMESİ SÖYLENİR.
ESPRİ GÜLDÜRÜ TEKNİĞİ
DİKKATLİ KULLANILMASI GEREKEN BİR TEKNİKTİR.
DANIŞMAN GEREKLİ GÖRDÜĞÜNDE DANIŞANIN MANTIKSIZ İNANÇLARI İÇİN GRUBU GÜLDÜREBİLİR.
KONTROL OBSESYONLARI OLAN BİREYE YERİ GELDİĞİNDE DANIŞMAN ACABA EVİN KAPISINI KAPATTINMI GİBİ BİR SORU YÖNELTEREK ONUN OBSESYONUNA GÜLEBİLİRLER
AMAÇLARIMIZA NASIL ULAŞABİLİRİZ?
Yaşamda belli amaçlar edinmek, onlara ulaşabilmek için birçok yol vardır.Aşağıda anlatılanlar amaçlarınızı netleştirmenize ve kendinize bir yol çizmenize yardım edecek ipuçlarını içeriyor.Amaçlara ulaşmada izlenebilecek aşamalar şu şekildedir:
I.Yaşamınızda gerçekleştirmek istediğiniz başarı ve mutluluğunuzun temel unsurları olacak amaçlarınızın bir listesini yapın.
Amaçlarınıza ulaşmak için onları öncelik sırasına göre düzenleyin. Aynı zamanda her bir amacın sonuna ona ne zaman ulaşmak istediğinizi belirten bir tarih koyun ve bunu yaparken gerçekçi olun.

HEDEF TARİH HEDEF TARİH
1. 5.
2. 6.
3. 7.
4. 8.

II.Amaçlarınıza ulaşmanız için atmanız gereken adımların bir listesini yapın. Aşağıdaki listeyi her bir amacınız için hazırlayın.
1. AMAÇ
Adım 1..................................................................... ......
Adım 2..................................................................... ......
Adım 3..................................................................... ......
Adım 4..................................................................... ......
Adım 5..................................................................... ......
III.Amaçlarınıza adım adım ulaşmanız için gereken belli kişisel davranış şekilleri vardır. Yine dürüstçe bunları listeleyin. On,yirmi veya daha fazla nitelik belirleyebilirsiniz. Bunlar dürüstlük,kendiyle barışık olma,çalışkan olma,bilinçli olma,sorumluluk sahibi olma gibi nitelikler olabilir.
Amaçlarıma ulaşmam için gereken nitelikler:
1. 6.
2. 7.
3. 8.
4. 9.
5. 10.

IV. Bu aşamada başka bir liste gerekiyor. O da şu anda kendinizde eksik gördüğünüz veya hiç sahip olmadığınız niteliklerin listesidir. Bunlar kazanmak için üzerinde çalışmanız gereken niteliklerdir. Bu eksiklikleri gidermeniz ve onları listeden zamanla atmanız gerekmektedir.
Şu anda bende eksik olan nitelikler:
1. 6.
2. 7.
3. 8.
4. 9.
5. 10.

Bu listeyi oluştururken kendinize karşı tamamen dürüst olduysanız kendinizi şimdiden daha iyi hissedeceksiniz. Dördüncü listedeki eksikliklerinizi aşmaya çalışırken üzerinde yoğunlaşmanız gereken birçok olumlu düşünce vardır. Bu düşünceleri sabah kalktığınızda ve akşam yatarken defalarca yinelemeniz gerekir. Çok başarılı insanlar bile bu başarılarını sürdürmek için bunları hala kullanırlar. İşte bu olumlu düşünceler:
1. “Kendiniz dahil her şey hakkında olumlu düşünün.” Psikologlar, olumsuz düşüncelerin kişinin moralini,yaratıcılığını ve yaşama sevincini yok ettiğini ve gelişimini büyük ölçüde sınırladığını kanıtlamışlardır. OLUMSUZ DÜŞÜNCELER KİŞİYİ HASTA BİLE EDEBİLİRLER. Başarınızın düzeyi düşüncelerinizin olumlu olmasıyla orantılı olacaktır.
2. “Her zaman yapabileceğinizin e iyisini yapın ve en iyiyi elde etmek için umutlu olun.” Sürekli elinizden gelenin en iyisini yapmak en iyiyi bile daha iyi yapacaktır.
3. “Sürekli amaçlarınıza odaklanın ve onları gerçekleşmiş gibi aklınızda canlandırın.” Mutlu olduğunuzu ve amacınızı gerçekleştirdiğinizi düşünün. Hedefinizi hayalinizde canlandırmak,bunun gerçekleşmesi için büyük gelişmeleri beraberinde getirecektir.
4. İleriye bakın.” Dün geçip gitmiştir ve dünün tüm sorunları da öyle. Yeni olan “bugün”dür ve siz ararsanız fırsatlarla, mucizelerle doludur.
5. “Amaçlarınızı gerçekleştirmek için gereken bedeli ödemeye istekli olun.” Gerçekten arzuladığınız ve uğruna çalışmaya istekli olduğunuz her şeyi başarabilirsiniz.
6. “Her şeyden önemlisi kendinize inanın” İstediğiniz ne olursa olsun bunu gerçekleştirebileceğinize inanın. Olumlu bir tutumla fırsatın kapısını aralarsınız. Motivasyon ile o fırsattan en iyi şekilde yararlanırsınız.
Doğru dili kullanın
Yaşlı bir adam emekliye ayrılır ve kendine bir lisenin yanında küçük bir ev alır. Emekliliğinin ilk birkaç haftasını huzur içinde geçirir, ama sonra ders yılı başlar. Okulların açıldığı ilk gün, dersten çıkan öğrenciler yoldaki her çöp bidonunu tekmelerler bağırıp, çağırarak…
Bu çekilmez gürültü günler sürer ve yaşlı adam bir önlem almaya karar verir. Ertesi gün çocuklar gürültüyle evine doğru yaklaşırken, kapısının önüne çıkar, onları durdurur ve “Çok tatlı çocuklarsınız, çok da eğleniyorsunuz. Ben de sizlerin yaşındayken aynı şekilde gürültüler çıkarmaktan hoşlanırdım, bana gençliğimi hatırlatıyorsunuz. Eğer her gün buradan geçer ve gürültü yaparsanız size günlük 5 milyon vereceğim.” der.
Bu teklif çocukların çok hoşuna gider ve gürültüyü sürdürürler. Birkaç gün sonra yaşlı adam yine çocukların önüne çıkar ve onlara şöyle der: “Çocuklar enflasyon beni de etkilemeye başladı, bundan böyle size sadece 1 milyon verebilirim.” Çocuklar pek hoşlanmazlar ama yine devam ederler gürültüye. Aradan birkaç gün daha geçer ve yaşlı adam yine karşılar onları. “Bakın!” der, “Henüz maaşımı alamadım, bu yüzden size günde ancak 500 bin lira verebilirim, tamam mı?”
“Olanaksız bayım!” der içlerinden biri, ”Günde 500 bin lira için bu işi yapacağımızı sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Biz işi bırakıyoruz.”
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Tuncay GÜLEN Fotoğraf
Psk.Dnş.Tuncay GÜLEN
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Tuncay GÜLEN'in Makaleleri
► Akılcı Duygusal Davranışçı Terapi Dr.Psk.Dnş.İlker KABA
► Fenomenolojik Yaklaşım Cafer ÇAY
► Empatik Yaklaşım Psk.Dnş.Ertuğrul AKBAŞ
► Birey Merkezli Yaklaşım Psk.Doğancan GÖKÇE
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Akılcı Duygusal Yaklaşım' başlığıyla benzeşen toplam 48 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Zaman Yönetimi Mart 2011
► Zeka Kuramları Mart 2011
► Geç Konuşma Terapisi Mart 2011
► İnanç Terapisi Mart 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:52
Top