2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocukluk Korkularında Doğru ve Etkili Yaklaşım
YAZI #2062 © Yazan Psk.Dnş.Kudret Eren YAVUZ | Yayın Nisan 2014
1. Çocuklarla yaşadıkları korkular hakkında konuşun. Çocuğun duygularını takip ederek çocuğu etkin dinleyin. Örneğin; köpeklerin seni ısırması seni çok korkutuyor, köpeklerle ilgili hiçbir şey görmek istemiyorsun. Konuşmanız esnasında ne gibi şeylerden korkuyor, korktuğu bir kişi mi bir durum mu ,korkularını en çok ne zamanlar yaşıyor?

2. Korkuları ile baş edebilmede çocuklara destek olun. Çocuğunuzu rahatlatmaya çalışın. Desteğiniz esnasında çocuğunuza yaşından küçükmüş muamelesi yapmayın.
Örnek : “Seni şimdi ne rahatlatır? Sana nasıl yardımcı olabilirim?” çocuğunuzla birlikte çözümler üretin. Örneğin; gece lambasını mı yoksa odanın lambasını mı yakmamızı istersin?

3. Cesaret için farklı yöntemler önerin. Birlikte dua etme, evin güvenliği hakkında konuşma,derin enfes alıp verme gibi yöntemlerden çocuğunuzun seçmesini isteyebilirsiniz.
Korku ile baş edebilmede çocuğu rahatlatma sürecinde çocuğu cesaretlendirme, yüreklendirme önemlidir. Bu esnada samimi içten bir sarılış, bir öpücük “Tamam bebeğim korkunu anlıyorum sana nasıl yardımcı olabilirim, şu an seni rahatlatmak için ne yapabiliriz?”vb.

4. Çocuğu korktuğu şeylere dair tedirginliğini giderin. Eğer çocuğun korktuğu şey odadan birinin çıkması vs. gibi bir şeyler ise çocukla birlikte bu ortamları incelemek ve korkacak bir şeyin olmadığına çocuğu ikna etmek veya karanlıkta duyduğu sesin aydınlıkta da olduğunu fark ettirmek faydalı olabilir.

5. Çocuğun korkularını arttıracak TV, sinema filmlerini izleme konusunda ya da korku dolu hikâyeleri okuma konusunda çocuğunuzla konuşun. Bunun iyi bir fikir olup olmadığını gözden geçirin.

6. Çocuklara korku duygusunun normal bir duygu olduğunu cesareti öğrenmemiz gerektiğini anlatın. Kendi cesaret anılarınızı çocuğunuzla paylaşın.

7.Çocuğunuz haftada 3 ten fazla kabus görmeye başladı ise, geceleri sıkça korkarak ağlayarak uyanıyorsa en yakınınızdaki bir uzmandan yardım isteyin.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Kudret Eren YAVUZ Fotoğraf
Psk.Dnş.Kudret Eren YAVUZ
Kütahya
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi56 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Kudret Eren YAVUZ'un Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Çocukluk Korkularında Doğru ve Etkili Yaklaşım' başlığıyla benzeşen toplam 40 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


01:35
Top