2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,979 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kızlarına Prenses, Oğullarına Paşa Muamelesi Yapan Anne Babalar Bu Sözler Sizin İçin !!!
YAZI #2068 © Yazan Psk.Dnş.Kudret Eren YAVUZ | Yayın Nisan 2014
Bugünlerde kız çocuklarına prenses muamelesi , erkek çocuklarına evin paşası muamelesi yapan anne babalar çocukları için günlük yeme-içme, giyim-kuşamdan öte eve alınacak mobilyanın renginden arabanın markasına kadar her şeyi küçük çocuklarına soruyor . Çocuklarına sundukları bu ayrıcalık ve seçim özgürlükleri ile iyi anne baba olmanın onayını alan anne babalar aldıkları bu onayla mutlu olurken bir yandan çocuklarının kişilik gelişimlerine daha büyük zararlar verebiliyorlar.

Kıyafetleriyle çocukları top modellere ve prenseslere dönüştürdükçe ve çocuğa henüz hazır olmadığı taşıyamayacağı büyük haklar verdikçe aslında bu anne babalar kendilerini kendi anne babalık güçlerini kaybettiklerinin farkına varamayabiliyorlar. Böylesi çocuğun etrafına sunulan ışıltılı sürekli çocuğun etrafında dönen dünyada çocuklar bir süre sonra anne babalarını kendilerine hizmet etmek için görevli insanlar olarak değerlendirmeye başlıyorlar.

Anne babalık gücünü unutan çocuklarını eğitme sorumluluğunu bırakarak çocuğu memnun etmeye dayalı bir ebeveynlik sürdüren anne babalar çocuklarına en büyük kötülüğü yaparlar aslında. Çocukları çok sevmek demek onların her isteklerine evet demek onu pahalı armağanlara boğmak çocuğu yüceltmek demek değildir. Çocuğun bütün isteklerine evet demek çocuğu hak etmeden fazla abartarak övmek çocukta kibir bencillik gibi nefsi hastalıkların büyümesine ve narsist kişilik yapısının gelişmesine neden olur. Böylesi bencil ve ben merkezci çocuklar yaşamın zorluklarıyla başedemez ve sürekli herkesin kendi etraflarında dönmelerini beklerler…

Sevgili anne babalar;
• Çocuklarınıza verdiğiniz hakların farkında olun. Küçük bir çocuğa karşı 'İster misin?' sorusunu idareli kullanın. Okulöncesi bir çocuk, yiyecek ya da giyeceklerini sürekli kendisi seçmemeli. Küçük yaştaki çocuklar ne istediklerini tam olarak bilemez. 10 yaş öncesi çocuklar bilgisayarın ve pahalı giysilerin kendi yaşamlarına yapacağı olumsuz etkileri düşünemezler . Bunları düşünmek anne babanın görevidir.
• Bazen özellikle çocuğun isteklerine hayır deyin ve kararlı olun. Çocuğa 'hayır' ifadesini kullanmakta herhangi bir yanlış taraf yoktur. Ama bu konuda kararlı olunmalı. 'Hayır' deyip, çocuk mızmızlandıktan sonra pes ederseniz, çocuğa mızmızlanmanın etkili olduğunu öğretmiş olursunuz.
• Çocuklarınıza aldığınız abartılı giysilere dikkat edin. Prenses kostümleri , havalı takım elbiseler çocuklarınızın benlik algılarında kendilerini muhteşem hissetmelerine neden olurken bir süre sonra ben merkezci kişiliklere dönüşmelerine neden olabilİ
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Kudret Eren YAVUZ Fotoğraf
Psk.Dnş.Kudret Eren YAVUZ
Kütahya
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi56 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Kudret Eren YAVUZ'un Yazıları
► 2 Yaş Sizin İçin Kriz mi? Psk.Reyhan UZUN
► Bu Sizin İçin Doğru İlişki mi? Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ
► Boşanan Anne Babalar mı? Psk.Didem Turgut ÇÖNKÜ
► Evhamlı Anne Babalar Psk.Serap DUYGULU
► Sık Seyahat Eden Anne Babalar Psk.Serap DUYGULU
► Gençlerde Asilik ve Anne Babalar Psk.Dnş.Fatma KIRIMLI TAŞKIN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,979 uzman makalesi arasında 'Kızlarına Prenses, Oğullarına Paşa Muamelesi Yapan Anne Babalar Bu Sözler Sizin İçin !!!' başlığıyla benzeşen toplam 32 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:10
Top