2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yeterli Zamanınız Var mı ?
YAZI #2082 © Yazan Uzm.Psk.H. Fatih DANE | Yayın Mayıs 2014
Size bir soru: İnsan ömrü kaç yıldır? Size sevindirici bir haberim var. Uzun süre önce 65 yıl olarak tanımlanan süre 75 yıla çıkmış. Gözümüz aydın! Peki, 75 yıl kaç gün eder. 27 bin 375 gün. Bir hesap yapalım mı? Herkes kağıdını ve kalemini eline alsın. Matematiğiniz güçlü değilse, hesap makinesine de ihtiyacınız olabilir. Ben 46 yaşındayım. Dolayısıyle 46x365 toplam 16 bin 790 gününü harcamış durumdayım. Geriye kaç gün kaldı? 10 bin 585. Peki, bunun yaklaşık üçte birini, yani 8 saatini uykuda geçirecek miyim? Cevap: Evet. 3 bin 528 günüm uykuya gitti. Geriye kalan 7 bin 56 gün. Kalan günlerin yarısını, yani uykudan artan 16 saatin 8’ini işte geçirecek miyim? Malumunuz emeklilik yaşı da tıpkı ömrünüz gibi uzadı. 3 bin 528 gün de çalışma hayatı için gitti. Geriye ne mi kaldı? 3 bin 528 gün. Bunun yaklaşık dörtte birlik kısmı, ulaşım, çevrenin bize yükleri, istemediğimiz sohbetlere maruz kalarak gider mi? Maalesef evet. Tabii ki son zamanların vizyon filmindeki “Mandra Filozofu” değilseniz. 882 günü de burada kaybettik. Geriye ne kaldı. 2 bin 646 gün yani yaklaşık 7 yıl. Bu durumda kendinize sormanız gereken sorular aşağıda:
Hayatınızı istediğiniz gibi yaşamak, işinizi istediğiniz gibi yapmak için yeterli zamanınız var mı?
“Zaman” evrende en adil olarak dağıtılan kaynak olmasına ve 24 saat herkes için eşit olmasına rağmen neden bazıları zamansızlıktan şikayet ediyor? Bir kısmı ise neden zaman hiç geçmiyor diye yakınıyor?
Sorun zamanda değil, onu nasıl kullandığımızda. Sorun ne kadar vaktiniz olduğunda değil, sahip olduğunuz süre içinde neler yaptığınızda. Zaman herkes için eşit işleyen bir süre olması nedeniyle, sorun zamanı yönetmekte değil, kendimizi yönetmekte.
O zaman değişim çevreden değil, kendimizden başlıyor. Zamanı yönetmek, hayatımıza ait üç alanda, iş (okul), aile ve kendimiz, zaman kaynağını bölüştürmek anlamına geliyor. Örnek, sadece işi ile ilgilenen biri, aile ilişkilerinde ve kendine ayırdığı yaşamda kayıplarla vaktini tamamlayabilir. Sadece kendimim diyen biri ise bir bakmış ki, işini ve ailesini kaybetmiş. Ya sadece eşim ve çocuklarım var diyen kişi için ne demeli? Sanırım bu durumu karşılayan sözcük “kayıp” ve “kendinden vazgeçmek”.
Zaman kavramının içine biraz daha uzanalım. İki çeşit zaman var: Objektif zaman ve sübjektif zaman. Objektif olanı, saatin bize gösterdiği, ya sübjektif olanı ne? Bizim algımızla şekillenen kısmı. Örneğin; bir milisaniye ile dünya olimpiyat rekorunu kıramayan atletle, benim zaman algım aynı olmasa gerek. Ya da uzun süredir tatile çıkmamış bir kişi için geçen zamanın hızı, eşi doğum yaparken, hastane kapısında bekleyen kişi için aynı olmamalı.
Zamanı algılama biçimimiz zamanı yönetme biçimimizi belirliyor. Sonsuz bir kaynak olmayan zamanı nasıl algılıyoruz ve nasıl kullanıyoruz?
Zamanı, dolayısıyla kendinizi yönetmek istiyorsanız, iki kavram size yol gösterecek. “Acil” ve “önemli” kavramları. “Acil” demek, “şimdi” demek. Hemen ilgilenilmesi gereken, bizi harekete geçmeye zorlayan işler demek. “Önemlilik” ise, değerlerimizle, hedeflerimizle ve ödevlerimizle ilgili. Gelişime ve ilerlemeye yönelik davranışlarımızı içeriyor. Hemen harekete geçmemizi gerektirmeyen, bir an önce bitirilmesi değil de, planlanması gereken durumlar...
Bu durumda zaman içinde yapılacak işleri dört kategoride tanımlayabiliriz. Bunlardan ilki acil ve önemli işler. Zamanı kısıtlı işler, hemen bitmesi gerekenler, projeler, kaza sonucunda yapılması gerekenler. Bu işlerle uğraşıyorsanız, sürekli krizler yaşanır, baskın sorunlarla uğraşılır. İkinci kategori, acil olmayan ve önemli işler. Planlama, eğitim, yeni fırsatlar, araştırma, ilişki geliştirme olarak tanımlanabilir. Üçüncü kategori acil ve önemsiz işler. Araya giren telefonlar, çevremizdekilerin bizlerden beklentileri, ziyaretler, kısa vadeli odaklanmalar, yüzeysel ve kopuk işler söz konusudur. Son kategori ise, acil olmayan ve önemsiz işler. Hoş etkinlikler, hayal kurma, ıvır zıvır işler ve çekmece düzenlemeler, vakit öldürmeler diyebiliriz.
Bu kategorilerden hangisinde olmak istersiniz? Peki, daha çok neredesiniz? Zamanınızı hangi kategoride kullanmak istiyorsunuz?
Acil olmayan ve önemsiz işleri çöpe atın. Acil ve önemsiz işleri sonraya bırakın, bunların sizleri geliştireceği ve hedeflerinize götüreceği konusu bir yanılgı olabilir. Bunları erteleyin. Acil ve önemli işler, stres yaratır. Bunları zamanında planlamalıydınız. Bu yüzden verdiğiniz sözlere dikkat edin. Sizi geliştirecek olanlar ise, acil olmayan ve önemliler.
Bu kategoride; önce misyonunuzu yani kişisel varoluş amacınızı belirleyin. Daha sonra nereye varmak istediğinizi... Buraya varmak için yapacağınız yolculukta size hangi hayat değerleriniz yol gösterecek? Artık kısa, orta ve uzun vadeli planlarla harekete geçme zamanı geldi. Size tavsiyem PUKÖ. Planla, uygula, kontrol et, önlem al. Nasıl mı? Yaptığınız kısa, orta ve uzun vadeli planlar için günlük planlarla hareket edeceğiz. Bir gün önce planla, ertesi gün uygula, uygulama akşamı kontrol et, neleri yaptın, neleri yapamadın. Yapamama nedenleri neler. Bunlar ertesi günkü uygulamanızı engellemesin diye, önlemler al.
Son söz: Yolunuz açık olsun.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
H. Fatih DANE Fotoğraf
Uzm.Psk.H. Fatih DANE
İstanbul
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi52 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.H. Fatih DANE'nin Makaleleri
► Çocuğuna Yeterli Zaman Ayırıyor Musun? Psk.Dnş.Fatma KIRIMLI TAŞKIN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Yeterli Zamanınız Var mı ?' başlığıyla benzeşen toplam 14 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Psikoterapi Süreci Kasım 2016
► Depresyon ve Tedavisi Kasım 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:52
Top