2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Transaksiyonel Analiz : İlişkilere Yeni Bir Bakış
YAZI #2083 © Yazan Uzm.Psk.H. Fatih DANE | Yayın Mayıs 2014
Transaksiyonel analiz, Psikanalist Eric Berne’nin insanlar arası ilişkilere yaklaşımını kapsar. Freud’dan etkilenen Berne, kuramında kişiler arası ilişkileri açıklamaya yönelik olarak ego durumlarını tanımlar. Bunlar ana-baba, yetişkin (profesyonel) ve çocuk ego durumlarıdır. Her bir ego durumunun ilişkilere katılımı, ilişkilerin yönünü değiştirir. Bazen ilişkilerimizi kolaylaştırıp ilişkilerde anlaşmayı sağlarken, bir kısım ego durumları ise psikolojik oyunlar diyebileceğimiz çatışmalara yol açabilir. Bu ego durumlarına tek tek bir gözatalım.
Ana-baba ego durumu; bu ego yapısında, destekleyen, yardım eden, koruyucu ve suçlayıcı ebeveyn durumları vardır. Bunlardan destek veren ve yardım eden yapılar ilişkileri kolaylaştırırken, koruyucu ve suçlayıcı ego durumları ilişkilere zarar verir.
Destek veren ego durumu; yapıyı belirler, sınır çizer. Bir babanın akşam dışarıya çıkacak olan çocuğuna “Geç kalma” yerine, “Akşam 23.00’dan önce evde olmanı istiyorum, geç kalma durumun olursa bana lütfen haber ver,” demesi bu duruma örnektir. Yardım eden benlik; izin verir, destekler, yanında olur. Bir örnek daha verirsek, kişinin bilgisayar konusunda zorlanan arkadaşına neler yapacağını öğretmesi fakat bu görevi onun yerine yapmaması da benzer bir ego durumundan kaynaklanır. Ego durumlarında çatışmalar yaratan koruyucu benlikte ise kişi aşırı ilgi gösterir, istemeden verir, bunaltır ve ısrar eder. Temel bakış açısı “Ben önemliyim, sen önemsizsin,” anlayışıdır. “Sen yapamazsın, o zaman ben senin yerine yapmalıyım,” bakış açısı. Suçlayıcı ego durumunda ise; kişi yargılar, cezalandırır, tehdit eder ve uyarır. Akşam oğluna sınır çizmeyip geç kalma diyen babanın, oğlu istediği saatte gelince, ona bağırması, “Bundan sonra dışarıya çıkmak yok,” demesi buna örnektir.
Profesyonel (yetişkin) ego durumunda ise; kişi analiz eder, düşünür, olaylara objektif bakar, değerlendirir. Bilgi verir, bilgi alır. Olaylar üzerine karar verir. Olumlu ego durumudur.
Çocuk ego durumunda ise üç bölüm vardır: Uygulu (boyun eğen) çocuk, asi çocuk ve özgür çocuk. Uygulu ve asi çocuk çatışma yaratan benlik durumumuzken, özgür çocuk ise olumlu benlik durumumuzdur. Uygulu çocuk ego durumu, her şeye “Evet,” der, her söyleneni kabul eder ve hiçbir konuda “Hayır,” demez, temel bakış açısı “Sen önemlisin, ben ise önemsizimdir”. Asi çocuk, baş kaldırır, zıtlık gösterir, karşı çıkar. Özgür çocuk, duygularını paylaşır, isteklerini söyler, coşkuludur, içinden geldiği gibi davranır, yaratıcıdır, eylemseldir.
Ne mi yapmanız gerekli? İlişkilerinde, destek veren, yardım eden, profesyonel (yetişkin) ve özgür çocuk ego durumunu kullanıp, suçlayıcı, aşırı koruyucu, asi çocuk ve uygulu çocuk ego durumlarından uzak durmanız...
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
H. Fatih DANE Fotoğraf
Uzm.Psk.H. Fatih DANE
İstanbul
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi52 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.H. Fatih DANE'nin Makaleleri
► Transaksiyonel Analiz Psk.Arzu BEYRİBEY
► İlişkilere Dair Psk.Romina KUYUMCUOĞLU
► Sanal İlişkilere Dikkat Psk.Handan ERGÜN HOŞRİK
► İlişkilere Revizyon Gerekli Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ
► Varoluşçu Analiz Nedir? Abdullah ÖZER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Transaksiyonel Analiz : İlişkilere Yeni Bir Bakış' başlığıyla benzeşen toplam 30 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Psikoterapi Süreci Kasım 2016
► Depresyon ve Tedavisi Kasım 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


21:28
Top