2007'den Bugüne 92,310 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bir Psikolog Gözüyle İki Önemli Analiz
YAZI #2124 © Yazan Psk.İzzet GÜLLÜ | Yayın Temmuz 2014
BİR PSİKOLOG GÖZÜYLE İKİ ÖNEMLİ ANALİZ
02/07/2014

Otoriteyi ve imtiyazı muhafaza için yetersizlik duygusu aşılamak, bunun için de maluma aykırı şeyler söylemek gerekir.

Günümüzde bilim ve din alanında bilinene aykırı şeyler söylemek, gayet açık olan şeyleri bile yorumla farklı lanse etmek şeklinde şiddetli bir eğilim vardır. Bunun nedeni halka, "Siz bilmezsiniz, olay bildiğiniz gibi değil, bu işler basit değil" mesajı vererek kitleleri yetersiz oldukları yönünde ikna etmektir... Kendileri dışındaki kişilere yetersizlik duygusu aşılamaktır... Böylece otoriteye koşulsuz itaati sağlamaktır. Esas amaç her konuda dilediklerini söyleyebilecekleri ve peşinen kabul görecekleri bir otorite haline gelmektir...

Mesela ödül ve ceza çok elzem olduğu halde çocuk yetiştirme sürecinde ceza doğru değil demek gibi!

Yine insanoğlu asırlar boyunca tereyağı yemişken margarin yemek daha sağlıklı denilmesi misali.

Yahut Allah kitabında imsak vakti hakkında, "Tan yeri ağarana kadar yiyin - için diyor." Bunun ama, fakat, lakin denilecek neresi vardır! Konu bu denli -yoruma yer bırakmayacak derecede- açık değil midir! Bu işin ona, buna, hocaya, alime yahut filanca kuruma kalacak neresi vardır! Yok! Onlar bu denli açık gerçekleri bile farklı yorumlayacaklar ki halk hiç bir mesele hakkında konuşamaz, tam olarak bildiğini düşünemez, her doğru dediğinin doğruluğuna emin olamaz bir hale gelsin! Bu işler göründüğü gibi değil, bizim anlayamayacağımıuz derin manaları var algısı ve kabulü oluşsun!

En aleni mevzularda bile, en basit ve en açık konularda dahi biz öyle sansak da öyle olmayabilir, biz bilemeyiz, ancak bu işleri filanca kişiler bilebilir, biz anlamayız denilsin. İnsanlar hiç bir konuda artık kendilerini yeterli göremez bir hale dönüşsün! Böylece her alanda söz sahibi olduklarını iddia eden bir avuç kişilerin ayrıcalığı olsun. Sadece onların söz söyleme, etkileme ve yönlendirme fırsatı veren tahtları korunsun. Kitleler böylece onların manipülasyonlarına hazır hale gelsinler.

MUHALEFETİ DÜŞMAN BELLEMEK

"İktidar güç, muhalefet ise kontroldür. Kontrolsüz güç, güç değildir."

Bu ülkede siyasi tarafgirlikle gözü dönmüş, muhalefet olgusunu düşmanlık sanan, muhalefetten bahsederken kini, öfkesi, saygısızlık salyası kursağından akan yığınla zihni şartlanmış cühela var. Bunlar kendilerine her türlü özgürlüğü veren demokrasilerin olmazsa olmazının muhalefet kurumu olduğunu bilmeyen, muhalefet olmadığında demokrasinin de olmayacağını, gelişmiş batı ülkeleri ile geri kalmış Arabistan, Afganistan, Libya, Suriye gibi ülkeler arasındaki en büyük farkın muhalefet yokluğu olduğunu göremeyen kişiler. Bu ya koyu bir cehaletin ya da partizan şartlanmanın ve ipotekli bir ruha sahip olmanın bir neticesidir. Bir ülkenin demokrasi normlarını yakalayabilmesi ve bu kazanımların pekiştirilebilmesi için sadece iktidara değil; muhalefete de gereksinimi vardır. Bir ülke için muhalefet en az iktidar kadar gerekli bir nimettir.

Devlet olgusunu bir arabaya benzetirsek iktidarı bu arabadaki gaz, muhalefeti de fren olarak düşünmek mümkündür. Bir araba için ikisi de hayati bir mekanizmadır. Bu nedenle de biri diğerinden ne daha fazla önemlidir ne de daha az bir ehemmiyete sahiptir. Gazı olan ama freni olmayan bir araba ilerleyemez, sadece kaza yapar, maddi ve manevi kayıplara sebep olur.Gazı da freni de olan arabalara örnek: ABD, Almanya, İngiltere, Hollanda vs. Sadece gazı olan ama freni olmayan ülkelere örnek: Libya, Arabistan, Suriye, Afganistan vb...

İktidar güçtür, muhalefet ise o gücü kontrol edip dengeleyen kuvvettir. Kontrolsüz güç, güç değildir. Dengesiz her güç nimet değil, musibettir. İktidar dünya üzerindeki her ülkede mevcuttur. Ancak muhalefet her ülkede yoktur. Gelişmiş ülkelerle geri kalmış ülkeler arasındaki yegane fark iktidarın olup olmaması değildir; muhalefetin olup olmamasıdır.

Bu zihniyet yapısının varlığı da demokrasinin bir gereğidir. Demokrasi çok düşünceliliktir. Lakin bu sağlıksız bağnaz zihniyetin hızla yayılması, onlara doğru bir iktidar ve muhalefet algısının kazandırılamaması ülkemizin gelişimi ve kazanımlarının korunması önündeki ciddi bir risktir.

Geri kalmış toplumlar duygusaldır, bu sebeple sanki marifetmişçesine iktidarı alabildiğince kuvvetlendirmek, muhalefeti ise bitirebildikleri kadar bitirmek isterler. Oysa akıllı toplumlar iktidar ile muhalefet arasında güç dengesi kuran toplumlardır.

"En büyük tehlike eyleme geçmiş örgütlü cehalettir" (Anonim)

Psikolog
İzzet Güllü
     6 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İzzet GÜLLÜ Fotoğraf
Psk.İzzet GÜLLÜ
Sakarya (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi18 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.İzzet GÜLLÜ'nün Makaleleri
► Çocuğun Gözüyle Psk.Dnş.Fatih SEVİM
► Çocuk Gözüyle Görebilmek... Psk.Dnş.İsmail SÖNMEZ
► Transaksiyonel Analiz Psk.Arzu BEYRİBEY
► Varoluşçu Analiz Nedir? Abdullah ÖZER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Bir Psikolog Gözüyle İki Önemli Analiz' başlığıyla benzeşen toplam 41 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:16
Top