2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Üniversite Tercihleri Yapılırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
YAZI #2126 © Yazan Uzm.Psk.Mahmut KIZILBOĞA | Yayın Temmuz 2014
Her şeyden önce sırf üniversiteli olmak için mi, aileden uzaklaşmak için mi, meslek sahibi olmak için mi, bir daha aynı sınav stresini yaşamamak için mi, ne olursa olsun bu yıl bir yere yerleşebilmek için mi, gerçekten okumak istediğim bölüm olduğu için mi...? Tercih yapılacağına karar verilmeli.

Bu soruların cevabı netleştiyse isabetli bir tercih için aşağıdaki uyarıları gözönünde bulundurun.

1. Tercih listesi oluşturulurken 2014 Yükseköğretim Programları ve Kontenjanlar Kılavuzu sizin rehberiniz olacaktır.

2.Öncelikle girmek istediğin bölümleri seçmeli, yanlarına tüm özellikleri ve tercih edilen bölüme 2013 yılında giren adayların başarı sıraları yazılmalıdır.

3. Tercihler yüzdelik dilime ya da başarı sırasına göre yapılmalıdır.

4. Kazanılsa dahi kayıt yaptırılmayacak başarı sırasındaki düşük, okullar listeden çıkarılmalıdır. Çünkü kazanıldığında kayıt yaptırılsın veya yaptırılmasın Orta öğretim başarı Puanı , bir sonraki yıl yarı yarıya düşecektir.

5. Puanı belli olmayan bölümler, eşdeğer bölümlerin puanlarıyla kıyaslanabilir. Örneğin İnönü Üniversitesi’nde yeni açılan bir bölümün puanını bulmak için Atatürk Üniversitesi’ndeki bu bölümün başarı sırasına bakılabilir. Fakat bu, bölümün aynı başarı sırasında olacağı anlamına gelmez.

6. Tercihlerinizde yer verdiğiniz bölüm/programların devlet, vakıf, KKTC veya yurtdışı üniversiteleri de olsa maddi şartlarına dikkat edilmelidir. Devlet üniversitelerinde ikinci öğretim yapan bölümlerin harç miktarları normal öğretimlere göre çok yüksektir.

7. 2 yıllık programlardan tercihte bulunacak genel lise mezunu adaylar, Tablo 3A’daki bölümler için önceliğin meslek lisesi mezunlarına verildiğini, kontenjan artarsa kendilerinin sınav sonuç belgesindeki alan dışı Y-YGS puanlarına göre yerleştirileceklerini unutmamalıdır.

8. Aynı bölümler arasında Tercih sırası belirlenirken, üniversitenin sunduğu imkânlar, Üniversitede söz konusu bölümdeki akademik kadro,yabancı dil ayrımından sağlık durumuna, üniversitenin bulunduğu şehir, burs durumu, ekstra ücret uygulamasından hazırlık sınıfı şartına kadar pek çok ölçüt yer alabilir.

9. Tercihler yapıldıktan sonra rehberlik uzmanalarına mutlaka danışmakta ve yapılan tercihleri denetletmekte fayda var. Bu denetleme yapılırken tercih kılavuzunda programın karşısındaki özel şartlara bakılmalı.Örneğin, ODTÜ denilince sadece Ankarada değil Kıbrıs’ta ücretli olan yerleşkesi de işaret edilmiş olabilir.

10. Her program tek tek bir alttaki program ile karşılaştırılmalıdır.Ayrıca; “Doğru tablolardan tercih yapıldı mı? Listenizdeki programların giriş için aradıkları bütün özel şartlara sahip misiniz? Listenizdeki Okulların kodları doğru yazılmış mı?

11. tercihlerinizi yaparken ilk üç tercihinizde; kendi puanınızdan %25,ila %35 daha yüksek programlara yer verbilirsiniz. Asıl ideal tercih listenize bu ihtimal dahilinde yazdığınız ilk üç sıradan sonra başlayabilirsiniz.

Bu yıl mutlaka bir yere girmeliyim diyorsanız; kendi başarı sıranızın %25,ila %40 daha altındaki sıralmalardan da tercih yapabilirsiniz.



Tercihlerde tüm öğrencilere başarılar diliyorum.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Mahmut KIZILBOĞA Fotoğraf
Uzm.Psk.Mahmut KIZILBOĞA
İçel (Mersin)
Uzman Psikolog - Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi58 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Mahmut KIZILBOĞA'nın Makale ve Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Üniversite Tercihleri Yapılırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar' başlığıyla benzeşen toplam 63 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Depresyon Nedir? Aralık 2008
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


04:05
Top