2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,978 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Boşanma Kararını Çocuğa Açıklama
YAZI #2132 © Yazan Dr.Psk.Dnş.Fatoş BULUT ATEŞ | Yayın Temmuz 2014
BOŞANMA KARARINI ÇOCUĞA AÇIKLAMA
Bazı anne babalar boşanma niyetlerini çocuklara söylemeyi gereksiz görürler. Bu tür düşüncesiz hareketler çocukların kendisini reddedilmiş hissetmelerinin yanı sıra olup bitene bir anlam verebilmek için olmadık şeyler uydurmasına da yol açar.

Çocuklara Boşanma Kararını Kim Söylemeli?
Çocuklar bu haberi alırken kendilerini en çok güvende hissettikleri kişinin yanında olmalılar. Anne-babalardan biri etkili anne-baba rolündeyse haberi onun vermesi daha uygun olacaktır.
Boşanma Kararı Ne Zaman Söylenmeli?
Bu haberi vermenin “iyi” bir zamanı olmaz ama anne babanın onunla uzun süre birlikte olacağı bir zamanı seçmesi doğru olacaktır.
Neler Söylenmeli?
“Babanla boşanmaya karar verdik.”
“Yani babanla artık evli olmayacağız ve aynı evde yaşamayacağız.”
“Neden boşanıyorsunuz?”
“Bunu anlamak senin için zor biliyorum ama bazen birbirine aşık olan yetişkinler artık birbirlerini sevmediklerini fark ederler. Babanla ne kadar çok kavga ettiğimizi biliyorsun. Artık birbirimizi sevmiyoruz. Boşanmamızın herkes için iyi olacağını düşündük.”
“Babanla geçinemiyoruz, bu yüzden ayrılmamızın iyi olacağına karar verdik.” Çocukların yaş gruplarına göre dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır
 Beş Yaşın Altı: Küçük çocuklara uzun ve ayrıntılı açıklama yapmaya gerek yoktur. Bu yaşta çocuklar anne babalarını bir bütün olarak görme eğilimindedirler. Bu nedenle giden ebeveyne kötü bir şey olmayacağına inandırmak gerekir.
 Beş-Sekiz Yaş: Bu yaşta çocukların çoğu onlara söylenen şeylerin sonuçlarını düşünebilir ve bunu yaparken de kendileri açısından nelerin değişeceğini tam olarak anlayabilmek için sorular sorarlar.
 Dokuz-on iki Yaş: Bu yaştaki çocuklar daha sert tepkiler verebilirler. Öfkelerini açıkça ifade edebilirler. Ayrı yaşama ya da boşanmanın herkes için en iyi çözüm olacağını, çocuklarla giden ebeveynin ilişkisinin süreceğini açıklamak önemlidir.
Konuşmayı Bitirirken…
Boşanmanın sadece evli iki kişi arasında geçen bir şey olduğunu ve bunun o ailenin diğer üyeleri arasındaki akrabalığı etkilemeyeceğini açıklamak gerekir.
“Söylediklerimle ilgili soruların var mı?”
“Sana söylediğim şeylerle ilgili ne hissediyorsun?”
(Benedek ve Brown, 1997).
Boşanma Kararını Öğrendikten Sonra Çocukların Sordukları Sorular
 Evden hanginiz ayrılacak?
 Neden annem ya da babam evden ayrılıyor?
 Neden biz seninle değil de annemle (ya da babamla) kalacağız?
 Annem ya da babam bizden ayrılınca nerede yaşayacak?
 Annemi ya da babamı tekrar görebilecek miyiz?
 Bize ne olacak?
 Evden ayrılınca annem (ya da babam) kendini mutsuz ve yalnız hissetmeyecek mi?
 Annem (ya da babam) geri dönecek mi?
(Benedek ve Brown, 1997).
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Fatoş BULUT ATEŞ Fotoğraf
Dr.Psk.Dnş.Fatoş BULUT ATEŞ
Adana
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Psk.Dnş.Fatoş BULUT ATEŞ'in Yazıları
► Boşanma Kararının Çocuğa Açıklanması Psk.Gökçe NUHPAŞAOĞLU KAYALAR
► Boşanma Çocuğa Nasıl Açıklanmalıdır? Psk.Dnş.Alaaddin DEBGİCİ
► Evlenme Kararını Önemi Psk.Dnş.Duygu AYHAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,978 uzman makalesi arasında 'Boşanma Kararını Çocuğa Açıklama' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Aile Yaşam Döngüsü Temmuz 2014
◊ Boşanma Temmuz 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:49
Top