2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuğum Ne Zaman Yetişkin Olacak?
YAZI #2136 © Yazan Psk.Dnş.Ferhan BIÇAKCILAR | Yayın Temmuz 2014
Son zamanlarda gerek aileler ile gerekse biz uzman gurubu arasında en çok tartıştığımız konu, yaşam ve ergenler. Bunun kökleri neden çocuk yaptığımıza kadar gidiyor, kimimiz kendini iyi hissetsin diye, kimimiz dünyaya güzel şeyler sunsun diye, kimimiz ise genlerinin ölümsüzleşmesi için (tabi sevgili üstün DÖKMEN hocada bunu genlerin istediğini söylüyor). Ama nasıl olursa olsun çocuklarımızın HAYATA HAZIR olması için çaba sarfetmeliyiz. Hayata geçişin en önemli boğazlarından biride gençlerin meslek seçimi ile yetişkinliğe hazırlanmasıdır.

Gençlerin kişiliğinin gelişmesinde ana-babanın tutum ve davranışlarının etkisinin büyük olduğu bilinmektedir. Gençlik dönemiyle ilgilenen yazarların belirttikleri gibi, genç; bazı davranışları ile anne ve babası ile çatışacak, evde sorunlar yaşanacaktır. Gelişimi gereği bir takım aşırılıklar ve terslikler gösterecektir (GÜNCE 1979). Bu doğal durumu olumlu yöne kanalize edemeyen anne ve baba için ev ortamı katlanılmaz hale gelecektir. Çünkü sorunlara rağmen gencin kendi geleceği, anne-babanın da çocuklarının geleceği ile ilgili görevlerini yerine getirmeleri gerekmektedir. İşi ve mesleği olmayan ve belli bir yaşa ulaşmış (liseyi bitirmiş) genç aile için daha ciddi bir sorundur.

Gençlikle yetişkinliği ayıran ölçüt; ekonomik ve duygusal bağımsızlığının olup olmamasıdır. Ekonomik bağımsızlık bir meslek alanına yönelip, o mesleğin eğitimini alıp bir işe yerleşmeyle elde edilirken; duygusal bağımsızlık anne-babaya bağımlılığın bittiği bir eş seçiminin gerçekleştiği döneme kadar sürer. Daha basit bir anlatımla eş ve iş yaşantısına girmiş bir genç için anne-babanın en önemli sorumlulukları da sona ermiş olacaktır. Çocuğum ne zaman yetişkin olacak sorusunun yanıtı; bir eş ve bir iş yaşantısına girmesidir.

Meslek İle İş Arasındaki Fark Nedir?

Ülkemizde iş ile meslek birbirine karıştırılmaktadır. Meslek (CAREER) ve iş (JOB) birbirinden farklı kavramlardır. Bacanlı’nın yaptığı tanıma göre “meslek, bir kimsenin hayatını kazanmak için yaptığı, kuralları toplumca belirlenmiş ve belli bir eğitimle kazanılan sistemli etkinlikler bütünüdür. Meslek, belli bir tür alanda etkinlikte bulunabilme gücüdür” (1996). İş ise; belli bir işyerinde sürdürülen benzer etkinlikler grubudur. Bacanlı’ya göre bir kimsenin mesleği olabilir, ama işi olmayabilir. Bir işin olması da bireyin mesleği olduğu anlamına gelmez. Günümüz dünyasında önemli olan bireyin meslek sahibi olmasıdır. Geleceğin dünyası meslek sahibi olan insanlarca belirlenecektir. O yüzden çocuğumuzun iş sahibi olması önemlidir ancak meslek sahibi olması daha da önemlidir.

Okulların Rehberlik ve Psikolojik Danışma Servisleri, öğrencilerin mesleki olgunluk düzeylerini yükseltmek için bir dizi çalışma yaparlar. Belli bir olgunluk düzeyine ulaşmayan bireyin meslek tercihi yapması pek de sağlıklı sonuçlar doğurmayacaktır. Ülkemizde çokça rastlanıldığı gibi bütün bunları göz ardı edip çocuğu adına meslek tercihi yapan ve yöneltmeye kalkan anne-babaların davranışları daha da olumsuz sonuçlar verecektir.

Mesleki olgunluğun yeteneklerle; ilgilerini geliştirme ve ilgileriyle yeteneklerini ortaya koyma olanaklarıyla; ayrıca bu olanaklardan yararlanmayla ilişkili olduğu Süper ve Bohn (1973) tarafından belirtilmiştir. Çocuğumuzun mesleki olgunluk düzeyinin gelişmesine katkıda bulunabileceğimiz noktanın onun yeteneklerini ve ilgilerini ortaya koymasına fırsat vermek veya fırsat yaratmak olduğu söylenebilir. Örneğin yaz tatilinde çalışmak isteyen çocuğumuzu yüreklendirmek; çalışması için olanak yaratmak gibi…
Burada önemli olan ilgilerin ve yeteneklerin tek başına keşfi değil, keşfedilmiş ilgi ve yeteneklerin bir biçimde ifade edilmesi, ortaya konulmasıdır. Çocuğun nerede başarılı ve mutlu nerede başarısız ve tatmin edici olmadığını görmesi mesleki olgunluğu açısından gereklidir.

Ferhan BIÇAKÇILAR
Uzm.Psikolojik Danışman/Aile Danışmanı
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ferhan BIÇAKCILAR Fotoğraf
Psk.Dnş.Ferhan BIÇAKCILAR
İzmir
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Ferhan BIÇAKCILAR'ın Makaleleri
► Çocuğum Ne Zaman Anaokuluna Başlamalı? Psk.Burcu BAŞOĞLU KUNDAK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Çocuğum Ne Zaman Yetişkin Olacak?' başlığıyla benzeşen toplam 35 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Tükenmişlik Sendromu Ekim 2014
► Sıcaklar ve Psikolojimiz Temmuz 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:38
Top