2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Panik Atak Hakkında...
YAZI #214 © Yazan Psk.Narek KARASU | Yayın Kasım 2008
İnsanlarımızın psikolojik rahatsızlıklar hakkındaki bilinç düzeyinin yükseltilmesi,bazı yaygın psikolojik rahatsızlıkların tanınması ve neler yapılması gerektiği ile ilgili bazı yazılar yazmayı amaçlıyorum.
Sayın okurlarla bu yazıda panik atak(panik bozukluğu) hakkındaki bazı bilgileri sizlerle paylaşmak istiyorum.

Panik bozukluğu;
Panik bozukluğu ani ve açıklanamayan belirtilere sahiptir.Bu belirtiler nefes almada güçlük,kalp çarpıntısı,göğüs ağrısı,boğulma hissi,mide bulantısı,terleme,baş dönmesi,titreme,aşırı kaygı,korku ve korkunç bir şey olacakmış hissidir.Kontrolünü kaybetme,delirme,ölüm korkusu hastayı çaresizleştirir.Panik nöbetleri bazen haftada bir bazen de daha sık görülür.Bazen Dakikalarca saatlerce sürebilir.Belirgin bir durumda ortaya çıkabilir.(Ör.Araba kullanmak) uyku halinde veya sakin bir durumdayken de aniden çıkabilir.Kadınlarda görülme sıklığı erkeklere oranla daha yaygındır.Genelde erken yetişkinlikte ortaya çıkar ve stresli bir yaşam olayından sora görülür.
Panik bozukluğu Agorofobi ile birlikte görülür.agorofobi halka açık yerlerde kişinin yetersiz kaldığına inandığı kaçmanın mümkün olmadığı durumlar üzerine odaklanan bir takım korkulardır.(alışveriş,kalabalık,yolculuk korkusu bunlara örnektir.)Agorofobisi olan birçok hasta evden çıkamaz çıksa bile büyük bir kaygı duyar.
Panik atağın tehlikeli yada utandırıcı olduğu durumlardan kişi kaçınır.(rezil olma korkusu)
Panik atakla birlikte oluşan agorofobinin tedavisinde kullanılan yaygın davranışsal teknik aşamalı maruz bırakmadır.Kişi kaygı uyandıran durumla aşamalı şekilde önceden hazırlanmış program dahilinde maruz bırakılır.Yersiz kaygı uyandıran duruma duyarsızlaşana kadar devam ettirilir.
Panik atağın tedavisinde kişinin atağın geleceğini belirleyen ip uçlarının fark ettirilmesi sağlanır.Terapistin verdiği yönerge ve öğretilen tekniklerin uygun yer ve zaman da yapılması ile kişi panik atakla ilgili kontrol duygusuna erişir.Böylece tahmin edilemezlik azaltılarak yok edilir.

Psikolog Narek Karasu
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Narek KARASU Fotoğraf
Psk.Narek KARASU
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi29 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Narek KARASU'nun Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Panik Atak Hakkında...' başlığıyla benzeşen toplam 19 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Kaygılar ve Korkular Şubat 2014
◊ Fobi Şubat 2014
◊ İlaç Bağımlılığı Şubat 2014
◊ Eroin Tedavisi Şubat 2014
◊ Cinsel İstek Bozukluğu Şubat 2014
◊ Cinsel Kimlik Bozukluğu Şubat 2014
◊ Eronin Etkileri Şubat 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:06
Top